Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ελεύθεροι οι επτά κρατούμενοι

Μετά από πέντε μήνες προφυλάκισης, πολλές διαμαρτυρίες και καταγγελίες και αφού οι απεργοί πείνας έφθασαν στο χείλος του θανάτου, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και οι 5 απεργοί πείνας, που κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιούνη, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι 7 κρατούμενοι, μετά από πολύμηνη προφυλάκιση, αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι χθες το απόγευμα, αφού, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η προσωρινή κράτησή τους αντικαταστάθηκε με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να διαμένουν στον τόπο κατοικίας που δήλωσαν στα απολογητικά τους υπομνήματα.

Τη συγκεκριμένη απόφαση ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων υπουργών, που καταδεικνύουν και την υποκρισία της κυβέρνησης. Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη, ενεργώντας με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, έπραξε το καθήκον της. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να εκφράσει την ικανοποίησή της»... Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, δήλωσε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως πάντα, με αίσθημα ευθύνης αποφάσισε ανεπηρέαστα»... Κι όλα αυτά, όταν κυβέρνηση, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, με τον τρόπο που αντιμετώπισαν τους επτά, τους «οδήγησαν» να βρίσκονται ένα βήμα πριν απ' το θάνατο.

Βασανιστήριο

Λίγο πριν από την απόφαση, ο εισαγγελέας Φυλακών Κορυδαλλού Α. Φραγκιαδάκης είχε δώσει προφορική εντολή αναγκαστικής σίτισης των 5 απεργών πείνας στην ιατρό τους Ολγα Κοσμοπούλου, δηλώνοντάς της ότι θα αποστείλει και γραπτώς την εν λόγω εντολή. Η γιατρός, σχολιάζοντας την εντολή, υπογράμμισε χτες πως «βάσει διεθνών συνθηκών η αναγκαστική σίτιση θεωρείται πια βασανιστήριο. Καλούμεθα να γίνουμε μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού, να εφαρμόσουμε στους ανθρώπους αυτούς βασανιστήριο. Δε θα το κάνουμε, είναι πολύ απλό».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι άνθρωποι είναι σε τόσο βαριά κατάσταση, ώστε η παραμικρή βίαιη κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πτώση της πίεσης και να πεθάνουν επί τόπου, να τους σκοτώσουμε. Ο ουσιαστικός λόγος είναι η ιατρική ηθική και δεοντολογία και το Σύνταγμα, το οποίο μας απαγορεύει να επιβάλουμε σε κάποιον ασθενή κάτι παρά τη θέλησή του. Οι απεργοί πείνας έχουν εξεταστεί από ψυχιάτρους, οι οποίοι έχουν βεβαιώσει ότι έχουν καταλογισμό, ότι είναι απόλυτα λογικοί και αποφασισμένοι. Αρα, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επέμβουμε στη θέλησή τους». Υπογράμμισε, δε, πως «ας ελπίσουμε ότι θα τελειώνουμε χωρίς να έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών και ηθικές απώλειες, που είναι παρά πολύ σημαντικό αυτό και απώλειες που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες όλων μας και ημών των ιατρών».

Υπεκφυγές

Στο μεταξύ, χτες οι γονείς των δύο Ισπανών κρατουμένων που ήρθαν στην Ελλάδα, υπενθύμισαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι ένας από τους 29 συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης, Αμερικανός υπήκοος, αφέθηκε ελεύθερος, «φωτογραφίζοντας» την πίεση που ασκήθηκε από την αμερικάνικη πρεσβεία σ' αυτήν την κατεύθυνση προς τις ελληνικές αρχές.

Ο «Ρ» ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα - κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών - αν η πρεσβεία των ΗΠΑ παρενέβη στο θέμα της σύλληψης του Αμερικανού. Προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα και ομολογώντας, στην ουσία, την ύπαρξη πιέσεων, τόνισε ότι «ανάλογο ενδιαφέρον έδειξαν και οι ελληνικές αρχές στο Πακιστάν, όπου κρατούνται Ελληνες ναυτικοί...». Εκανε λόγο, μάλιστα, για κάτι φυσιολογικό, ξεχνώντας ότι τα μεγέθη μεταξύ μιας υπερδύναμης και μιας μικρής χώρας είναι δυσανάλογα.

«Δε δεχόμαστε - είπε - τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Τα κράτη, υπήκοοι των οποίων έχουν συλληφθεί, λογικό είναι να ρωτούν, μέσω των αρμόδιων αρχών, τι γίνεται. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό».

Ο Αμερικανός λέγεται Τζόναθαν Κρόουελ. Είχε συλληφθεί μαζί με άλλα 28 άτομα και είχε οδηγηθεί στις εισαγγελικές αρχές. Εκεί, μαζί με άλλα 21 άτομα είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 1.500 ευρώ. Ομως, πηγαίνοντας στο αστυνομικό τμήμα να πάρει το διαβατήριό του, κρατήθηκε άλλες 22 μέρες για να απελαθεί. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος έχει καταγγείλει πως όταν οδηγήθηκε σε κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. χτυπήθηκε από αστυνομικούς και πως όταν πλήρωσε τα χρήματα της εγγύησης «υπέγραψα τα χαρτιά και κάνοντας τα πρώτα βήματα προς την ελευθερία δέχτηκα τρικλοποδιά από έναν αστυνόμο. Μετά, όταν πήγα να πάρω το διαβατήριό μου, οι αρχές με οδήγησαν πίσω στο κρατητήριο, όπου παρέμεινα άλλες 22 μέρες. Οι αρχές αποφάσισαν ότι ήμουν επικίνδυνος και γι' αυτό έπρεπε να αποκλειστώ από τις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν, που περιλαμβάνει 13 χώρες της ΕΕ».

Τέλος, ο Κ. Λαλιώτης, μιλώντας για το θέμα, ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «μια ευνομούμενη πολιτεία, όμως αυτή η πραγματικότητα οφείλει να αποδεικνύεται καθημερινά από όλους τους θεσμούς της πολιτείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ