ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ» ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Δικομματικοί «διαξιφισμοί» για να κρυφτεί η ουσία

Δημαγωγούν κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ συμφωνούν στην ίδια πολιτική υποβάθμισης των σπουδών και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ

Πεδίο ασύστολης δημαγωγίας για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τη ΝΔ έγινε το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών - ΚΕΣ(που λειτουργούν ως «παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων») και της «αναγνώρισης» των πτυχίων που παρέχουν ως ισότιμα των πανεπιστημιακών.

Το θέμα προέκυψε μετά από σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου (όπου και εγκρίθηκε και τώρα αναμένεται συζήτηση στην Ολομέλεια στις 17/12/03) και η οποία σημειώνει: «Οι τίτλοι εκπαίδευσης που εκδίδονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης ή της πιστοποίησης θεωρούνται ως τίτλοι εκπαίδευσης των ιδρυμάτων που εκδίδουν το σχετικό τίτλο», δηλαδή αναγνωρίζονται ως πτυχία των αντίστοιχων πανεπιστημίων, ανεξάρτητα από το πού έχουν διεξαχθεί οι σπουδές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε ατελώς στην ευρωπαϊκή οδηγία 8948 για την αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων και κινδυνεύει να καταδικαστεί για δεύτερη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ δεν παράλειψε να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους χιλιάδες αποφοίτους των ΚΕΣ, που έχουν την αίσθηση ότι σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμιο, αλλά το πτυχίο τους δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας κάλεσε τη ΝΔ να τοποθετηθεί ευθέως, αν συμφωνεί «με το λαθρεμπόριο ελπίδας που επιχειρεί ο ευρωβουλευτής της» και με «την επιχειρούμενη απαξίωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων» των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατηγορώντας τη ΝΔ για διγλωσσία και «κρυφή ατζέντα». Στους ίδιους προεκλογικούς τόνους, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, είπε ότι τα ΚΕΣ είναι επιχειρήσεις που ανήκουν στο υπουργείο Εμπορίου, οι τίτλοι τους δεν αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά και ότι ο κ. Χατζηδάκης ανατρέπει το Σύνταγμα και την «έννοια δημόσιο πανεπιστήμιο», ενώ η ΝΔ θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ΚΕΣ.

Προεκλογική υποκρισία

Οι κυβερνητικές δηλώσεις αποτελούν μέγιστη υποκρισία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με τις οποίες τα πτυχία των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια αναγνωρίζονται επαγγελματικά ως «πανεπιστημιακά»! Με ένα «νομικό τερτίπι» όμως, δεν τα αναγνωρίζει ως ακαδημαϊκά, δηλαδή δε δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά ΑΕΙ. Οσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τόσο των αποφοίτων των πανεπιστημίων, όσο και των ΚΕΣ, είναι γνωστό ότι είναι ανύπαρκτα, αφού όλο και εντείνεται η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και δημιουργούνται Τμήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα.

Γενικά, η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφωνία για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως θα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν πλήρως με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου, που προδιαγράφουν την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ στο επίπεδο των ΙΕΚ και των ΚΕΣ, προωθώντας παράλληλα τη σταδιακή εμπορευματοποίησή τους, όπως ακριβώς και τα ΚΕΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαζική προσέλευση στις κάλπες

Μαζική ήταν η προσέλευση των σπουδαστών στις κάλπες, στηρίζοντας με την ψήφο τους το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο», κατά την πρώτη μέρα των εκλογών που γίνονται στις ιδιωτικές σχολές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 5 του Δεκέμβρη. Ηδη από χτες το πρωί, η κάλπη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) έχει στηθεί έξω από μια σειρά σχολών, ενώ μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών, την Παρασκευή το βράδυ, θα βρίσκεται κάλπη και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Βέβαια, και φέτος δε λείπουν από τις εκλογές του ΣΥΣΠΙΣ οι συνηθισμένες απόπειρες απ' τη μεριά των σχολαρχών να φιμωθεί τόσο η φωνή του Συλλόγου, όσο και των σπουδαστών. Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΣΥΣΠΙΣ βρήκαν ...την πόρτα κλειστή χτες, όταν προσπάθησαν να μπουν στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. «Απαγορεύεται η διακίνηση ιδεών και το μοίρασμα φυλλαδίων», είπαν υπεύθυνοι της σχολής και η απάντηση ήρθε από τους ίδιους τους σπουδαστές, οι οποίοι και σ' αυτή τη σχολή προσήλθαν μαζικά στην κάλπη.

Ο ΣΥΣΠΙΣ διεκδικεί τη μείωση των διδάκτρων με ταυτόχρονη αναβάθμιση των σπουδών, την κατάργηση καταβολής 45 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΕΕΚ, δωρεάν υλικοτεχνική υποδομή (συγγράμματα, βιβλία, δωρεάν φωτοτυπίες και άλλα). Παράλληλα, αίτημα του Συλλόγου είναι η αναβολή στράτευσης σε όλες τις ιδιωτικές σχολές (και στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών), πάσο για όλους τους σπουδαστές, παροχή άδειας στους εργαζόμενους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, συνδικαλιστικές ελευθερίες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Σημαντική επιτυχία της ΠΚΣ

Με επιτυχία για την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας κι ένα αποτέλεσμα που τη γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον, διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Λονδίνου, το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ διπλασίασε σχεδόν το ποσοστό της σε σχέση με πέρσι (πήρε 15,38% από 8% περίπου που είχε) πήρε 54 ψήφους και κατέκτησε μια έδρα στο ΔΣ του συλλόγου, μετά από πολλά χρόνια, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στην τόνωση του «κλίματος» των εκλογών με εξορμήσεις, αφίσες, τραγούδια κλπ.

Συνολικά, στον ιστορικό φοιτητικό σύλλογο ψήφισαν 371 Ελληνες φοιτητές, υπήρχαν 20 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια και οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: η ΔΑΠ 236 ψήφους και 6 έδρες και η ΠΑΣΠ 61 ψήφους και 2 έδρες (χάνοντας δυνάμεις σε σχέση με πέρσι).

ΚΚΕ
Υποκρισία και πρόκληση

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται σχετικά με την αναγνώριση τίτλων των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»: «Η προκλητική παρέμβαση της ΝΔ για αναγνώριση των τίτλων που απονέμουν τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την πολιτική της ΕΕ για την απροκάλυπτη εισαγωγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην κατηγορία των εμπορευμάτων με την υπαγωγή της στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την ένταξή της στη συμφωνία ΓΚΑΤΤ. Αυτός άλλωστε είναι ο απώτερος και τελικός στόχος της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης που προωθείται σταδιακά και συγκαλυμμένα στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ορόσημο ολοκλήρωσης το 2010, μέσα από τις τακτικές Συνόδους των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Μπολόνια, στην Πράγα, στο Βερολίνο κ.α.

Η κυβέρνηση, έχοντας συνυπογράψει και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις αυτών των Συνόδων, γνωρίζει καλά πως η κατάληξη της πολιτικής της θα είναι η ολοσχερής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η πλήρης δηλαδή εξίσωση των δημόσιων και ιδιωτικών "πανεπιστημίων". Ας πάψει λοιπόν να υποκρίνεται και να εμπαίζει το λαό ότι αντιστέκεται και προασπίζεται δήθεν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το μόνο που την απασχολεί είναι πώς η πολιτική της, μέσα από μικροκαθυστερήσεις και τακτικούς ελιγμούς, δε θα γίνει έγκαιρα αντιληπτή από το λαό.

Οι εκπαιδευτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ταυτίζονται απόλυτα, γιατί αποτελούν τις δύο εκδοχές του κοινού "ευρωπαϊκού οράματος" για μια Παιδεία-εμπόρευμα, χαμηλότατης στάθμης, που ο λαός θα τη χρυσοπληρώνει, και μάλιστα διά βίου. Η μόνη διέξοδος για τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και όλο το λαό είναι με τη δράση και την ψήφο τους να εμποδίσουν και στην πορεία να ανατρέψουν αυτή την πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ