ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα κρατικά και διεθνή βραβεία

«Το τελευταίο τρένο» του Αλεξέι Γκέρμαν
«Το τελευταίο τρένο» του Αλεξέι Γκέρμαν

Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα», που κερδίζει στα εισιτήρια στις αίθουσες, κέρδισε και σε τεχνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, και συνεχίζει την προβολή της «βαρυφορτωμένη» από τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας για το 2003 του ΥΠΠΟ.

Συγκεκριμένα απέσπασε τα εξής βραβεία: 1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (58.700 ευρώ), Σκηνοθεσίας (29.350 ευρώ), Σεναρίου (14.675 ευρώ), Φωτογραφίας (8.805 ευρώ) στον Τάκη Ζερβουλάκη, Σκηνογραφίας (5.870 ευρώ) στην Ολγα Λεοντιάδου, Μουσικής (5.870 ευρώ) στην Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ηχου (5.870 ευρώ) στον Δημήτρη Αθανασόπουλο, Μοντάζ (5.870 ευρώ) στον Γιώργο Μαυροψαρίδη.

Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (44.025 ευρώ) απονεμήθηκε στο «Χάνι» του Γιώργου Μπακόλα (ο οποίος απέσπασε και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη), και το 3ο Βραβείο (29.350 ευρώ) στην ταινία «Μάτια από νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου.

Το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης Μεγάλου Μήκους (17.610 ευρώ) απέσπασε η ταινία «Ο δρόμος προς τη δύση» του Κυριάκου Κατζουράκη. Το 2ο Βραβείο (11.740 ευρώ) η ταινία «ET IN ARCADIA EGO - Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία» του Αλέξανδρου Παπαηλιού.

Οι «μικρομηκάδες»

Το 1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους (8.805 ευρώ) απονεμήθηκε στο «Skipper Straad» της Ειρήνη Βαχλιώτη. Το 2ο Βραβείο (6.603,75 ευρώ) στη «Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα. Το 3ο Βραβείο (4.402,50 ευρώ) στην ταινία «Οχι πια ιστορίες αγάπης» της Στρατούλας Θεοδωράτου.

Από το «Δρόμο προς τη Δύση» του Κ. Κατζουράκη
Από το «Δρόμο προς τη Δύση» του Κ. Κατζουράκη
Τα δέκα Ισότιμα Ειδικά βραβεία ταινιών Μικρού Μήκους (2.348 ευρώ το καθένα) απονεμήθηκαν στις παρακάτω ταινίες: «Τι κολυμπάει και γελάει» της Εμμανουέλας Φραγκιαδάκη, «Τρικυμία» του Χρήστου Νικολέρη, «Το ψυγείο» του Γιώργου Σιούγα, «Paint it black» του Νίκου Λερού, «Red Sky» του Παναγιώτη Φαφούτη, «Αριστείδης ο Αλοπέκας» του Αλέξη Αλεξίου, «Γκολ» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Τα μυστικά της πόλης» της Ελένης Δημητρακοπούλου, «Ο Bill, η Gates και η βόλτα» της Μελπομένης Τσαρούχα, «Destroy all brains» του Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

Τα άλλα βραβεία δόθηκαν: Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου (11.740 ευρώ) στον Μάριο Ιωάννου («Kalabush»), Βραβείο 1ου Γυναικείου Ρόλου (11.740 ευρώ) στην Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη («Μάτια από νύχτα»), Βραβείο 2ου Ανδρικού Ρόλου (5.870 ευρώ) ισομερώς στους Αλέξανδρο Λογοθέτη («Γαμήλια νάρκη») και Γιώργο Μωρόγιαννη («Στο Χάνι»), Βραβείο 2ου Γυναικείου Ρόλου (5.870 ευρώ) στην Εκάβη Ντούμα («Μάτια από νύχτα»).

Το Βραβείο Ενδυματολογίας (5.870 ευρώ) απονεμήθηκε στην Εύα Νάθενα («Οι θεατρίνες») και το Βραβείο Μακιγιάζ (2.935 ευρώ) στην Φανή Αλεξάκη, για την ίδια ταινία.

Η φετινή τελετή αφιερώθηκε στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια του οποίου ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και τη χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Τα διεθνή βραβεία

Η ταινία του Ρώσου Αλεξέι Γκέρμαν του νεότερου «Το τελευταίο τρένο» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος» (36.700 ευρώ) στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο «Αργυρός Αλέξανδρος» (22.000 ευρώ) απονεμήθηκε στον Ιταλό Μικελάντζελο Φραμαρτίνο για «Το δώρο».

Τα άλλα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Βραβείο Σκηνοθεσίας στη Σελίνα Μούργα για την ταινία «Η Αννα και οι άλλοι» (Αργεντινή). Σεναρίου στον Δημήτρη Ινδαρέ για την ταινία «Γαμήλια Νάρκη». Καλύτερης Ηθοποιού στην Ντορότα Νβότοβα (στην ταινία «Κοριτσάκι» του Τσέχου Μπενγιαμίν Τούτσεκ). Καλύτερου Ηθοποιού στον Μάριο Κούμπας (στην ίδια ταινία). Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στην ταινία «Μικρές νιφάδες» του Αλί-ρεζά Αμινί. Ειδική Μνεία για τη σκηνοθεσία στη Σίγκριντ Αλνουα για την ταινία «Είναι δικιά μας».

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα εξής βραβεία: Για το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα: «Το τελευταίο τρένο» του Αλεξέι Γκέρμαν. Για τον Ελληνικό Κινηματογράφο: «Οξυγόνο» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Παράλληλα Τμήματα: Ειδική Μνεία στην ταινία «Η επιστροφή» (από τους «Νέους Ορίζοντες») του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ (Ρωσία).

Το Ειδικό Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα απονεμήθηκε στην «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη. Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη. Το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ξένη ταινία απονεμήθηκε στο «Εθνος χωρίς γυναίκες» του Manish Jha και για την καλύτερη ελληνική ταινία στην «Πολίτικη Κουζίνα».

Ο άγνωστος Θερβάντες

Οι συγκαιρινοί συμπατριώτες του δεν αγάπησαν τον ίδιο και το έργο του, γιατί ήταν μια ιδιοφυΐα προπορευόμενη της εποχής του. Μετά το θάνατό του και μέχρι σήμερα θεωρείται όχι μόνον «ο πιο Ισπανός από όλους τους Ισπανούς της εποχής του», ο μεγαλύτερος συγγραφέας της Ισπανίας, αλλά και από τους «κολοσσούς» της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αναφερόμαστε στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος έπεσε θύμα του μέγιστου, πασίγνωστου στην οικουμένη δημιουργήματός του, του «Δον Κιχώτη». Κι, όμως, ο ποιητής, δραματουργός και πεζογράφος Θερβάντες έγραψε κι άλλα σπουδαία έργα, που, δυστυχώς, παραμένουν, σχεδόν, άγνωστα στο διεθνές αλλά και στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Αυτό το γεγονός ώθησε τις εκδόσεις «Printa» να κυκλοφορήσουν τα άγνωστα έργα του Θερβάντες. Σε εκδήλωση που οργανώθηκε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου «Θερβάντες» και της Εκπαιδευτικής Εταιρείας Ελλήνων Ισπανιστών», παρουσιάστηκε ο πρώτος τόμος του έργου του Θερβάντες «Υποδειγματικές νουβέλες», (περιλαμβάνονται έξι πεζογραφήματα), σε μετάφραση Σοφίας Κορνάρου και πρόλογο του Γιώργου Γεωργούση (ποιητή - συγγραφέα, μέλους της Εταιρείας), ο οποίος στην εκδήλωση μίλησε για τον περιπετειώδη και πολυσχιδή βίο του Θερβάντες. Του «γνήσιου τέκνου» του «Χρυσού Αιώνα» της Ισπανίας (16ος). «Χρυσός» και στα γράμματα και στα άρματα, καθώς η Ισπανία είχε ιμπεριαλιστικές κατακτήσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ο Θερβάντες γεννήθηκε το 1547 στην Αλκαλά ντε Ενάρες, εκεί που ιδρύθηκε το σπουδαιότερο ισπανικό πανεπιστήμιο. Ηταν παιδί μιας φτωχιάς πολυμελούς οικογένειας ενός πρακτικού γιατρού, γόνου ξεπεσμένων ευγενών. Λόγω φτώχειας ο Θερβάντες δεν μπόρεσε να σπουδάσει και αναγκάστηκε να πλανηθεί κάνοντας διάφορες δουλιές και να μετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στις ελληνικές θάλασσες. Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έχασε το αριστερό του χέρι, «προς δόξα του δεξιού» όπως ο ίδιος έλεγε.

«Ο κουλός της Ναυπάκτου», όπως τον αποκαλούσε ο εχθρός και ομότεχνός του, Λόπε ντε Βέγκα, επιστρέφοντας στην πατρίδα του - μετά από πολλές άλλες περιπέτειες (συνελήφθη από πειρατές και φυλακίστηκε πέντε χρόνια στο Αλγέρι) - τριγυρνά την Ισπανία κάνοντας διάφορες βιοποριστικές δουλιές, φυλακίζεται, αφορίζεται, αλλά και γράφει, τη «Γαλάτεια», 25 θεατρικά έργα κ.ά. Οταν, στα 1605, εγκαθίσταται στη Μαδρίτη, το δεξί του χέρι δοξάζεται με ποίηση, θεατρικά, το «Ταξίδι στον Παρνασσό», τον «Δον Κιχώτη», το μυθιστόρημα «Περσίλες και Σιγισμούδα» και οι «Υποδειγματικές νουβέλες» (δώδεκα πεζογραφήματα).

Παροιμίες - διηγήματα στα ρωσικά

Στη Μόσχα εκδόθηκε ένα βιβλίο με ελληνικές παροιμίες, μεταφρασμένες στα ρωσικά και ρώσικες παροιμίες, μεταφρασμένες στα ελληνικά. Πρόκειται για ερευνητική και μεταφραστική εργασία της ελληνίστριας Τατιάνα Κουκούρινα, η οποία με ακατασίγαστο μεράκι επί σαράντα πέντε χρόνια ασχολείται μεταφραστικά με την ελληνική λογοτεχνία και όχι μόνο (έχει μεταφράσει και βιβλία για την Εθνική Αντίσταση κ.ά.).

Εκτός από το βιβλίο των παροιμιών κυκλοφόρησε στα ρωσικά, σε μετάφραση της Τ. Κουκούρινα, μια συλλογή διηγημάτων της Ελένης Βοΐσκου, με γενικό τίτλο «HA ΠΕΡΕΠΡΑΒΕ». Ο τίτλος (ο οποίος στα ελληνικά σημαίνει «Για διεκπεραίωση») αντλείται από το διήγημα της Ε. Βοΐσκου «Διεκπεραιωτές».

Να θυμίσουμε ότι τη ζωή και το πολύπλευρο πολιτιστικό, κοινωνικό και μεταφραστικό έργο της Τ. Κουκούρινα έχει παρουσιάσει ο «Ρ» με δημοσίευμά του στις 23/1/2000.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Δέσποινα Θεμελή - Κατηφόρη διοργανώνει στις 11/12 (7μμ) η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, σε συνεργασία με τον Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Θα μιλήσουν οι: Δ. Σκλαβενίτης, Α. Ραμού - Χαψιάδη, Σπ. Ασδραχάς, Ο. Κατσιαρδή - Χέρινγκ, Χρ. Λούκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ