ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Επαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνειδητοποίηση των αρχών του πραγματικού σοσιαλισμού. Δηλαδή των αρχών της αγάπης στο γενικό σύνολο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και βέβαια σε δύσκολες στιγμές - και αυτό έχει σημασία - είχε το θάρρος να παλέψει με το φασισμό, να αντισταθεί και να θυσιάσει χιλιάδες ανθρώπους στη διάρκεια της Κατοχής εναντίον του κατακτητή και, βέβαια, στη δύσκολη εποχή του Εμφυλίου να δείξει μιαν άλλη διάσταση σκέψης που δεν επικράτησε αλλά είχε τις αρχές και τα ιδανικά της. Πρέπει λοιπόν να πούμε ότι χαίρομαι που γιορτάζει αυτά τα γενέθλια το ΚΚΕ, πρέπει να υπάρχει μια δυνατή φωνή από το ΚΚΕ στην ευρύτερη εθνική - και όχι μόνο - σημερινή πραγματικότητα».

Γιάννης Ε. Διακογιάννης

Δημοσιογράφος

«Θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στα τελευταία χρόνια και στη συνεισφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και γενικότερα στην περιοχή μας.

Θα 'λεγα, πρώτον, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα αγωνίστηκε πάρα πολύ για δημοκρατικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Καταπατήθηκαν πολύ όλα αυτά, π.χ., η ιστορία του τρομονόμου, η ιστορία των διαδηλώσεων. Σκεφτείτε ότι μια ομάδα εργαζομένων κάνει μια κινητοποίηση και η αστυνομία κλείνει όλους τους δρόμους για να ταλαιπωρείται ο κόσμος και μετά ο κόσμος να στρέφεται εναντίον των διαδηλωτών. Υπήρξαν συλλήψεις πολλών ανθρώπων, πρόσφατη είναι η ιστορία αυτών που έκαναν απεργία πείνας τόσο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λοιπόν προσέφερε πάρα πολύ, με τους αγώνες του, την πάλη μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, για τη διεύρυνση της δημοκρατίας.

Το δεύτερο που θυμάμαι αυτά τα χρόνια είναι ότι το ΚΚΕ βοήθησε στο να μπορέσει να συνειδητοποιήσει αρκετό κόσμο γύρω από τις ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ. Θυμάμαι ακόμα και τη συμβολή του ΚΚΕ στην αποκάλυψη αυτών που πραγματικά συνήργησαν στη σύλληψη και στην παράδοση στην Τουρκία του Οτσαλάν. Επομένως μια δεύτερη μεγάλη συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτά τα χρόνια ήταν η συμμετοχή του, η συμβολή του και κυρίως ότι συνειδητοποίησε αρκετό κόσμο γύρω από θέματα εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας των λαών.

Και νομίζω ότι υπάρχει ένα τρίτο ζήτημα, η συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος μέσα στην ίδια την πολιτική ζωή του τόπου και μέσα στην ίδια τη Βουλή. Νομίζω ότι έδωσε ένα άλλο χρώμα και επομένως όλοι οι Ελληνες πολίτες του οφείλουμε πολλά για τη σύγχρονη αγωνιστική και συνεπή παρουσία του».

Ελένη Γερασιμίδου

Ηθοποιός

«Είναι πολύ σημαντικό να είσαι 85 χρόνων και να είσαι σαν έφηβος. Δε θα ευχηθώ να τα χιλιάσει αλλά θα ευχηθώ αιώνια ζωή και παρουσία σημαντική όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί είναι ζωτική ανάγκη να υπάρχει ΚΚΕ και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ζωτικότερη. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να μας πάνε προς τα πίσω, άρα η παρουσία του είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ».

Διονύσης Γρηγοράτος

Σκηνοθέτης

«Χαιρετίζω την επέτειο αυτή. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός, γιατί η δημιουργία, εδώ και 85 χρόνια, του ΚΚΕ ήταν η πράξη της θεωρίας, της διεκδίκησης, από το εργατικό κίνημα, όλων αυτών που του χρωστούν αιώνες τώρα. Το ΚΚΕ ήταν ο θεματοφύλακας αυτών των ιδεών και των πρακτικών εφαρμογών τους. Πιστεύω ότι μπροστά στο μέλλον, που είναι πολύ ζοφερό, θα συνεχίσει, γιατί όπως ξέρουμε δεν αρκεί το παρελθόν. Τα 85 χρόνια είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά τα χρόνια που απαιτούνται για να χαιρετίσουμε την οριστική απελευθέρωση του εργάτη, του ανθρώπου γενικά, από την εκμετάλλευση».

Βασίλης Λέκκας

Τραγουδιστής

«Εύχομαι η επέτειος των 85 χρόνων του ΚΚΕ, με το χαρακτήρα γενεθλίων, να γιορτάζεται επ' άπειρον. Να μην ταυτίζεται με τη βιολογική ζωή μας, αλλά με τη βαθύτερη ανάγκη κάθε γενιάς για ελευθερία και ανθρώπινη αξία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ