ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ «2004»
Ενεργός ο ρόλος του ΝΑΤΟ!

Η κυβέρνηση ομολόγησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συμμετοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι σχεδόν επιβεβλημένη

Η επίσημη κυβερνητική παραδοχή ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα γίνει υπό την... αιγίδα του ΝΑΤΟ, έλειπε από όσα μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Χτες, όμως και αυτό ήρθε - μετά από τη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - για να επιβεβαιώσει ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα παίξουν ενεργό ρόλο στην Ολυμπιακή Ασφάλεια.

Κατά τη χτεσινή σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, αποφασίστηκε η σύσταση Διυπουργικού Οργάνου Διαχείρισης Κρίσεων, στα πλαίσια της Ολυμπιακής Ασφάλειας. Σε αυτό το όργανο, θα συμμετέχουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Υγείας, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού, η ΕΥΠ και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Στην επιχείρηση της Ολυμπιακής Ασφάλειας, βασικό ρόλο θα έχει το ΝΑΤΟ. Οπως δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος, ο σχεδιασμός της ασφάλειας θα γίνει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την ασφάλεια της χώρας και το δεύτερο την ασφάλεια των αγώνων. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει στρατιωτικός σχεδιασμός ασφάλειας από τις Ενοπλες Δυνάμεις, «λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αρα, ο στρατιωτικός σχεδιασμός της χώρας μας λαμβάνει υπόψη του το γενικότερο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ».

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα είναι καθοριστική. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το δόγμα του ΝΑΤΟ για την άμυνα κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας, προβλέπει και αντιτρομοκρατική δράση με επιθετικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του είναι συμπληρωματικός ή και ηγετικός, προσφέρει υποδομές και δυνατότητες, για την υποστήριξη επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας. Ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο δεύτερο επίπεδο ασφάλειας, που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα σύστημα διεθνούς συνεργασίας μέσω της εφταμελούς Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας. Η τελευταία, θα αξιοποιηθεί από πλευράς τεχνολογίας, μέσων και πληροφόρησης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι όλα αυτά «θα γίνουν στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης»...

Οσον αφορά, το θέμα των διεθνών συνεργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ανέφερε πως «είναι λάθος να λέμε ότι δεχόμαστε πιέσεις επειδή συνεργαζόμαστε με τρίτους. Είναι προς το συμφέρον μας αυτές οι επαφές». Βρέθηκε στην ανάγκη επίσης, να διευκρινίσει ότι το σύστημα ασφάλειας της Ολυμπιάδας προσαρμόζεται στο σύστημα ασφάλειας της Ελλάδας και όχι των ΗΠΑ.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος, εκτός από τους υπουργούς Πολιτισμού και Εξωτερικών και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φ. Νασιάκος.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» στα έργα της ΔΕΗ στα Βριλήσσια

Φραγμό στα σχέδια της ΔΕΗ για τη λειτουργία Κέντρου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτική Βάση - Ναυτικό Οχυρό» στα Βριλήσσια, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος θα προτείνει τη μη κατασκευή του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ, λόγω μη νόμιμων ενεργειών της πολιτείας.

Ειδικότερα, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Υπουργική Απόφαση - όπως προσπάθησε να πετύχει η κυβέρνηση, για να αποφύγει το... σκόπελο του ΣτΕ! Επίσης, ο Ν. Ρόζος θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το σύνολο των έργων, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά μόνο για την κατασκευή του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Η έκταση του «Ναυτικού Οχυρού» στα Βριλήσσια αποτελείται από 52.300 στρέμματα και μετά την απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη, τις ανάγκες της οποίας κάλυπτε, είχε πλήρως αδρανοποιηθεί.

Ωστόσο, η έκταση αυτή πέρασε το 2001 στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ένα τμήμα περίπου 18 στρεμμάτων να το παραχωρήσει στο Δήμο Βριλησσίων για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, θερινού κινηματογράφου και δημοτικού χώρου στάθμευσης, ενώ ένα άλλο τμήμα (περίπου 30 στεμμάτων) το παραχώρησε στη ΔΕΗ για την ίδρυση του Κέντρου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδίαζε τη συνύπαρξη σε μια κατοικημένη περιοχή αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών μαζί με εγκαταστάσεις της ΔΕΗ!

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος Φ. Αρχιμανδρίτης, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων, ο οποίος υποστήριξε την προσφυγή.

Σχετική Ερώτηση που αφορούσε την απόδοση στο Δήμο Βριλησσίων και τους κατοίκους της γύρω περιοχής του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτική Βάση -Ναυτικό Οχυρό» είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη.

«Πνίγονται» σε κάθε βροχή

Καταδικασμένοι να «πνίγονται» σε κάθε βροχή είναι οι κάτοικοι της περιοχής Μαρκόνι, του Δήμου Αθηναίων, λόγω έλλειψης αγωγού ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης στην περιοχή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Ορέστης Κολοζώφ, ζήτησαν, με Ερώτησή τους, προς τους υπουργούς, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, από την κυβέρνηση να απαντήσει «πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που ταλαιπωρεί τόσα χρόνια τους κατοίκους αυτής της περιοχής».

Σημειώνουμε ότι το Μαρκόνι είναι μια γειτονιά της Αθήνας, μεταξύ Ιεράς Οδού και Λεωφόρου Καβάλας, περιοχή, δίπλα από την οποία βρίσκονται οι κεντρικοί αγωγοί ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής του έργου. Δεδομένων των τεράστιων ποσών που διατίθενται για την Ολυμπιάδα από την κυβέρνηση, είναι απαράδεκτο η πολιτεία να αδιαφορεί για τις 100 οικογένειες που ζουν στο Μαρκόνι και πλημμυρίζουν κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες βροχές, αφού δε λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών...

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου

Σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της Δραπετσώνας προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι δικαιούχοι του συνοικισμού «Καππαδοκίας - Αγίου Διονυσίου». Οι κάτοικοι ζητούσαν να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα στέγασής τους αφού ορισμένοι ζουν ακόμα σε κοντέινερ εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια τους στον προσφυγικό αυτό οικισμό. Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μόλις μέρες πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και το δήμο για την άμεση στέγαση των δικαιούχων. Μέχρι σήμερα όμως οι δεσμεύσεις αυτές παραμένουν απλά υποσχέσεις.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Νίκος Μπεάζογλου, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ενότητα», χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των κατοίκων και τόνισε πως ανεξάρτητα από το σεισμό έπρεπε να προχωρήσει η κατασκευή σύγχρονων διαμερισμάτων για τους δικαιούχους. Παράλληλα επισήμανε πως το πρωτόκολλο συνεργασίας έχει ανάγκη βελτιώσεων στην κατεύθυνση που να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Δραπετσώνας. Παράλληλα τόνισε, ότι δεν πρέπει να γίνει το γκαράζ αλλά ένα μέρος να γίνει σπίτια και να εξασφαλιστεί το ισοζύγιο των ελεύθερων χώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ