Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» στα έργα της ΔΕΗ στα Βριλήσσια

Φραγμό στα σχέδια της ΔΕΗ για τη λειτουργία Κέντρου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτική Βάση - Ναυτικό Οχυρό» στα Βριλήσσια, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος θα προτείνει τη μη κατασκευή του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ, λόγω μη νόμιμων ενεργειών της πολιτείας.

Ειδικότερα, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Υπουργική Απόφαση - όπως προσπάθησε να πετύχει η κυβέρνηση, για να αποφύγει το... σκόπελο του ΣτΕ! Επίσης, ο Ν. Ρόζος θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το σύνολο των έργων, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά μόνο για την κατασκευή του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Η έκταση του «Ναυτικού Οχυρού» στα Βριλήσσια αποτελείται από 52.300 στρέμματα και μετά την απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη, τις ανάγκες της οποίας κάλυπτε, είχε πλήρως αδρανοποιηθεί.

Ωστόσο, η έκταση αυτή πέρασε το 2001 στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ένα τμήμα περίπου 18 στρεμμάτων να το παραχωρήσει στο Δήμο Βριλησσίων για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, θερινού κινηματογράφου και δημοτικού χώρου στάθμευσης, ενώ ένα άλλο τμήμα (περίπου 30 στεμμάτων) το παραχώρησε στη ΔΕΗ για την ίδρυση του Κέντρου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδίαζε τη συνύπαρξη σε μια κατοικημένη περιοχή αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών μαζί με εγκαταστάσεις της ΔΕΗ!

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος Φ. Αρχιμανδρίτης, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων, ο οποίος υποστήριξε την προσφυγή.

Σχετική Ερώτηση που αφορούσε την απόδοση στο Δήμο Βριλησσίων και τους κατοίκους της γύρω περιοχής του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτική Βάση -Ναυτικό Οχυρό» είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ