Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Συνεχίζεται με ανταλλαγή επιστολών...

Στα χέρια της Εκκλησίας της Ελλάδας βρίσκεται από χτες, η επιστολή της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που απαντά στις θέσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής επισημαίνει ότι «η επιστολή θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή και το περιεχόμενό της θα κριθεί με τον επιβαλλόμενο, προς το Πατριαρχείο, σεβασμό, παράλληλα προς το κυρίαρχο αίσθημα ευθύνης έναντι της Αυτοκέφαλου και Αυτοδιοίκητου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Στην επιστολή ζητείται ο πλήρης σεβασμός της Πράξης του '28, δηλαδή τήρηση όλων των όρων και επαναποστολή καταλόγου προς έγκριση. Θεωρείται δικαιωματική από τους ιερούς κανόνες και όχι «καλής θέλησης», η μνημόνευση του Πατριάρχη και ως Αρχιεπισκόπου στη Βόρεια Ελλάδα. Η ερμηνεία των ιερών κανόνων, όπως η Πράξη του '28, δεν μπορεί να τεθεί σε πλειοψηφία. Γι' αυτό και η απόφαση της Ιεραρχίας δεν έχει τη «δύναμη να μεταβάλλει τα οριζόμενα». Δε θεωρούνται οι εκκλησιαστικές ρυθμίσεις υποδεέστερες των νομικών ρυθμίσεων (τον καταστατικό χάρτη επικαλείται η απόφαση της Ιεραρχίας). Τέλος, ψηφοφορία, κατά παράβαση, για τις χηρεύουσες θέσεις θα έχει συνέπειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος θα αφήσει να εκπνεύσει «πλήρως» ο χρόνος για την εκλογή μητροπολιτών στις χηρεύουσες θέσεις Θεσσαλονίκης και Ελευθερούπολης.

Χτες, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Παιδείας - Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δηλώσεις των δύο υπουργών, που σημείωσαν ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος, η συνεννόηση και μέσα από αυτά μπορεί να υπάρξουν οι απαραίτητες διαδικασίες και λύσεις. Ο Π. Ευθυμίου επανέλαβε τη θέση ότι μέσα στα πλαίσια του «"στάτους" που είναι διαμορφωμένο, μπορεί να υπάρξει διάλογος, συνεννόηση και λύση». Και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα νομοθετικής αλλαγής. Οπως είπε, η νομοθετική αλλαγή του καταστατικού χάρτη όταν έγινε «προέκυψε μετά από συμφωνία των δύο πλευρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ