Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Σε επαγρύπνηση αλλά δε συντρέχουν λόγοι πανικού

Νωρίτερα φαίνεται, να επισκέπτεται, φέτος, ο ιός της γρίπης την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Επιδημικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συντρέχουν λόγοι πανικού. Οπως αναφέρεται, «το στέλεχος του ιού της γρίπης που κυριαρχεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι του τύπου Α/Fujian/411/2002», το οποίο και υπάρχει στο αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Το υπουργείο Υγείας στη χτεσινή του συνεδρίαση, έκρινε, ότι μετά από εξέταση των δεδομένων στοιχείων δε συντρέχει λόγος τροποποίησης της πολιτικής εμβολιασμού, στη χώρα.

Το αυξημένο κύμα των κρουσμάτων του ιού της γρίπης, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, μπορεί στην Ευρώπη να έπληξε κυρίως παιδιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κρίθηκε απαραίτητο ν' αλλάξουν οι συστάσεις εμβολιασμού. Ακόμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν κρίθηκε απαραίτητος ο καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών, ή έστω κάποιων ηλικιακών ομάδων.

Επισημαίνεται μάλιστα, σε απάντηση στα δημοσιεύματα, για την επιδημία, ότι το ΚΕΕΛ όσο και το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας βρίσκονται σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας τις εξελίξεις της επιδημίας και «εάν στο μέλλον συντρέξουν λόγοι για την έναρξη καθολικού εμβολιασμού των παιδιών, ή για τη λήψη άλλων μέτρων στη χώρα μας, αυτά θα ανακοινωθούν με σαφήνεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ωστόσο είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
  • Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια και από αιμοσφαιρινοπάθειες.
  • Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς συμπεριλαμβανομένων και των πασχόντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS).
  • Οσοι έρχονται σε συχνή επαφή με τις προαναφερθείσες κατηγορίες ατόμων.
  • Οι επαγγελματίες υγείας.
  • Ομάδες ατόμων που εργάζονται σε νευραλγικές υπηρεσίες που η λειτουργία τους θα διαταρασσόταν σοβαρά από την ενδεχόμενη προσβολή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου και διαμένουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ