ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στο στόχαστρο τα «κράτη - παρίες»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η κυβέρνηση Μπους εμμένει, για άλλη μία φορά, στην αρχή της στρατηγικής της προληπτικής δράσης κατά του Ιράκ και, μάλιστα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν χρήση όλων των ενδεχομένων ενάντια στα υπόλοιπα «κράτη - παρίες», τουλάχιστον σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αναφερόμενος στο Ιράν, στη Συρία, στη ΛΔ Κορέας, στη Λιβύη και την Κούβα, ότι είναι «εχθρικά κράτη ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ», τόνισε: «Εάν τα κράτη - παρίες δεν είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν τη λογική του αφοπλισμού, πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τη λογική των δυσμενών συνεπειών», δήλωσε ο Μπόλτον και, τέλος, απειλώντας ...«για το λόγο αυτό επανειλημμένως προειδοποιούμε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


ΗΠΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ
Αίρονται οι δασμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Από τη Δευτέρα και εν αναμονή της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί για την επανεκλογή του Μπους κατά τις προεδρικές εκλογές του 2004, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προϊδέαζαν την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη για τη σημερινή ανακοίνωση: Την κατάργηση των πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα.

Οι πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα, που έχουν επιβληθεί από το Μάρτη του 2002 από τις ΗΠΑ, αίρονται, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλίλαν, διαβάζοντας ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους: «Σήμερα αποφάσισα να καταργήσω τους πρόσθετους δασμούς». Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Ρόμπερτ Ζέλικ, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα μπόρεσε να επωφεληθεί από την επιβολή των πρόσθετων δασμών για να αναδιοργανωθεί.

Οι πρόσθετοι αυτοί δασμοί είχαν αρχικά επιβληθεί για μια περίοδο τριών ετών. Καταδικάστηκαν όμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το Νοέμβρη, και η ΕΕ απείλησε να επιβάλει εμπορικά οικονομικά αντίποινα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση μη άρσης αυτών των πρόσθετων δασμών.

Εντούτοις, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πρόσθεσαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε μεν τον τερματισμό των δασμών, αλλά προτίθεται να θεσπίσει ένα σύστημα - που επιθυμεί η αμερικανική χαλυβουργία - ώστε να χορηγεί άδεια και να ελέγχει την εισαγωγή με στόχο να αποτραπούν μελλοντικά σκαμπανεβάσματα στην αμερικανική βιομηχανία. Ενα είδος «συστήματος συναγερμού», σύμφωνα με τους αναλυτές, ουσιαστικά επιχειρώντας συμβιβασμό με τους Αμερικανούς επιχειρηματίες που είχαν αρχικά εκφράσει την ελπίδα ότι τα προστατευτικά μέτρα θα διατηρηθούν, φοβούμενοι πως χωρίς τους δασμούς τα εισαγόμενα προϊόντα θα κατακλύσουν την αμερικανική αγορά και θα προκαλέσουν περικοπές χιλιάδων θέσεων στον τομέα της χαλυβουργίας, αλλά και με τις άλλες σύμμαχες χώρες αποφεύγοντας έναν «εμπορικό πόλεμο» με άδηλο τέλος.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Απόφαση για συμμετοχή στην «πυραυλική ομπρέλα» των ΗΠΑ

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Τη συμμετοχή της Αυστραλίας στην έρευνα και στη διαδικασία δημιουργίας και ανάπτυξης της «πυραυλικής ομπρέλας» των ΗΠΑ αποφάσισε χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ με τη σύμφωνη γνώμη της νέας ηγεσίας του «Εργατικού Κόμματος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Αυστραλίας ως «ώριμη στρατηγική» απόφαση, που αφορά στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από τη διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων. Δεν παρέλειψε να προσθέσει πως το εύρος της συμμετοχής της Αυστραλίας στη λεγόμενη αντιπυραυλική ομπρέλα της Ουάσιγκτον θα κριθεί από παράγοντες όπως: οικονομικό κόστος, περιφερειακοί κίνδυνοι, ικανότητα και υποδομή στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Σημείωσε δε πως η συμμετοχή της Αυστραλίας στο αντιπυραυλικό πρόγραμμα (που συχνά αποκαλείται και «νέος πόλεμος των άστρων») θα σημάνει «νέες δουλιές» και κέρδη για τις εγχώριες πολεμικές βιομηχανίες...

Τόσο ο Ντόουνερ, όσο και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Χιλ απέκλεισαν προς το παρόν - αλλά όχι μακροπρόθεσμα... - το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Αυστραλίας. Ερωτηθείς ο Χιλ για την αναμενόμενη αντίδραση του Πεκίνου, όσον αφορά στη συμμετοχή της Αυστραλίας στην «πυραυλική ομπρέλα» (με την έννοια πως μεταξύ άλλων θα σημάνει την έναρξη νέας εξοπλιστικής κούρσας σε πυραύλους και πυρηνικά) απάντησε: «Μα η κούρσα έχει ήδη αρχίσει»...

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, ο οποίος (σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μαΐνίτσι) έδωσε ήδη στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου το «πράσινο φως» στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να «προχωρήσει» το θέμα...

Ο Λάθαμ και η Αστερόεσσα...

Προ της ανακοίνωσης της απόφασης της κυβέρνησης Χάουαρντ για τη συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ομπρέλα», οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη σύμφωνη γνώμη της νέας ηγεσίας των Εργατικών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, είχε μάλιστα πρότερη επικοινωνία με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων των Εργατικών, Κέβιν Ρουντ, ζητώντας του εξηγήσεις εάν ισχύει η (προ του πολέμου στο Ιράκ) δήλωση του τότε βουλευτή και νυν νεοεκλεγμένου ηγέτη της παράταξης, Μάικλ Λάθαμ περί «ανίκανου και επικίνδυνου προέδρου Τζ. Ου. Μπους»... Ο Ρουντ διαβεβαίωσε τον Αρμιτάζ πως οι Εργατικοί δε βάζουν τίποτε σαν τη μακρόχρονη συμμαχία ΗΠΑ - Αυστραλίας και πως άλλες δηλώσεις κάνει κάποιος ως βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος και άλλες ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Ομως, η δήλωση μετανοίας των Εργατικών δεν ήταν αρκετή. Ο 42χρονος αρχηγός της παράταξης, Μάικλ Λάθαμ, έδωσε χτες μία ταπεινωτική παράσταση (με τη μορφή συνέντευξης Τύπου) έχοντας πίσω του σε περίοπτη θέση... την αμερικανική αστερόεσσα.

«Αδημονούμε να συνεργαστούμε στενά με τον πρέσβη των ΗΠΑ(!) και την αμερικάνικη κυβέρνηση πάνω στις κοινές προκλήσεις της πολιτικής ασφαλείας που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, τόσο διεθνώς όσο και περιφερειακώς», δήλωσε ο Λάθαμ προκαλώντας εύλογα σχόλια μεταξύ των δημοσιογράφων (και όχι μόνον...).

Στη συμμετοχή της Αυστραλίας στην πυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ αντιδρούν κατηγορηματικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας και το Κόμμα των Πρασίνων.


ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προεκλογική παρέμβαση Μιλόσεβιτς από τη Χάγη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Η Σερβία είναι στην Ευρώπη. Δε χρειάζεται να περιμένει ταπεινά στον προθάλαμο του οποιουδήποτε! Η Σερβία χρειάζεται ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, διαμερίσματα, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, σιδηροδρόμους, γέφυρες, βελτίωση των συνθηκών ζωής» διαμήνυσε από τη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το σύντομο πλην μεστό προεκλογικό μήνυμα του Μιλόσεβιτς, που ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στις επικείμενες γενικές εκλογές της 28ης του μήνα, μεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου «Radio S», προχτές βράδυ. Ηταν μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από το κελί των φυλακών Σεβενίνγκεν, καθώς οι εισαγγελείς της Χάγης τον έχουν - από καιρό... - υποβάλει σε ένα άνευ προηγουμένου καθεστώς απομόνωσης όσον αφορά την επικοινωνία του με τα ΜΜΕ. Ο Μιλόσεβιτς δεν παρέλειψε να κατακεραυνώσει τους «εκσυγχρονιστές» που τον ανέτρεψαν πριν τρία χρόνια, καλώντας παράλληλα το λαό «να σώσει τη χώρα από τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα»... «Ολοι μαζί έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε για τη νίκη» κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σφυγμομετρήσεις

Η παρέμβαση του Μιλόσεβιτς προκάλεσε αίσθηση, καθώς και το γεγονός πως τα βασικότερα εκ των κομμάτων που απέμειναν έως τέλους στη διαλυμένη πλέον σερβική κυβέρνηση της DOS (με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα του δολοφονηθέντος Ζ. Τζίντζιτς), καταλαμβάνουν τις «τρίτες και τέταρτες» θέσεις στις προτιμήσεις των Σέρβων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα προηγείται με (23,1%) δηλαδή λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από το αμέσως δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του (έγκλειστου στα κρατητήρια της Χάγης) Βόισλαβ Σέσελι που καταλαμβάνει ποσοστό 22,5%... Τρίτη και καταϊδρωμένη έρχεται η τάχα αντιπολιτευόμενη παράταξη «Ομάδα 17 συν» των οικονομολόγων του Μίρολιουμπ Λάμπους και των ανθρώπων του ΔΝΤ με ποσοστό 9,8%. Το Δημοκρατικό Κόμμα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Τζίντζιτς καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 9,1%.

Το δε Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας σημειώνει σταδιακά άνοδο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκεντρώνοντας ως τώρα ποσοστό άνω του 5%, ενώ στο 5% εκτιμάται η προτίμηση των Σέρβων στο φιλομοναρχικό συνασπισμό SPO-NS του Βουκ Ντράσκοβιτς...

Ας σημειωθεί πάντως πως στη σφυγμομέτρηση δε συμπεριλαμβανόταν ερώτημα αναφορικά με το εάν οι ψηφοφόροι προτίθεται να προσέλθουν στις κάλπες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ