ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αμεσα υλοποιήσιμη η αντιλαϊκή πολιτική

«Ευχές» για τις τιμές - «φωτιά» στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον υπουργό Ανάπτυξης και διαβεβαιώσεις προς το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο

Τη διαβεβαίωση ότι η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι σαφέστατα υπέρ του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου, θα συνεχιστεί με ευλαβική συνέπεια, αλλά και θα «βελτιωθεί», έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Με δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά από σύσκεψη στον ΕΟΤ με την τουριστική ηγεσία του υπουργείου, δήλωσε πως η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς, με αποφάσεις και νομοθετήσεις που θα προωθηθούν μέσα στο Γενάρη του 2004, ενώ επιχείρησε να αντικρούσει τα δημοσιεύματα για τις τιμές - «φωτιά» στα ξενοδοχεία την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με μια δυναμική δήλωση... αδυναμίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, δόθηκε έμφαση και στις επιδοτήσεις μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Δ. Γεωργακόπουλο, να δηλώνει πως η αναθεώρησή του θα επιφέρει 40 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τόσο αυτό το ποσό, όσο και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΕΠΑΝ, διοχετεύεται σε μεγάλου μεγέθους τουριστικές επιχειρήσεις στη βάση της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Οι δραστηριότητες των μεγάλων του τουρισμού θα προβληθούν και από το πρόγραμμα διαφήμισης του ΕΟΤ από το Γενάρη του 2004, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο ανατέθηκε στην εταιρία ΑΔΕΛ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει την υπερπροβολή που δίνει η κυβέρνηση στον αναπτυξιακό ρόλο του τουρισμού, με στοιχεία που δείχνουν ότι το 2002 οι αφίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 14 εκατ. φέρνοντας την Ελλάδα στην θέση πανευρωπαϊκά και στη 13η θέση παγκόσμια. Η θετική μεταβολή ήταν 0,9% σε σχέση με το 2001. Σε σχέση με τα έσοδα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εισέπραξαν το 2002 9,7 δισ. δολάρια, από 9,4 δισ. το 2001!

Παράλογες τιμές

Εκθέσεις των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό κάνουν λόγο για εξωφρενικές τιμές σε «πακέτα» διαμονής στην Αττική την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, έως και επτά φορές πάνω από τις κανονικές. Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί να γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι τιμές ελέγχονται στη βάση της σύμβασης που έχουν υπογράψει οι ξενοδόχοι με τον «Αθήνα 2004» και πως η τελική τους έγκριση γίνεται από το υπουργείο. Ωστόσο, αυτό δεν απαγορεύει στους «τουρ οπερέιτορ» του εξωτερικού να πολλαπλασιάζουν τις τιμές πώλησης των «πακέτων», βάζοντας τη διαφορά στην τσέπη τους. Το πρόβλημα αυτό, ο υπουργός υποστήριξε πως το αντιμετωπίζει με... διαφάνεια και συζήτηση με τους «τουρ οπερέιτορ»! Οπου διαφάνεια νοείται η ενημέρωση διά της διαφήμισης ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι λογικές!!! Για το ίδιο θέμα, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι οι τιμές είναι φθηνές. Η πλειοψηφία των δωματίων τους (18.000) έχει διατεθεί στη βάση της σύμβασης με τον «Αθήνα 2004». Μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να κρίνουν το σύνολο. Δε χρειάζονται «έκτακτα μέτρα», καθώς κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την τελική τιμή στο εξωτερικό.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο 64% του ΑΕΠ ο δανεισμός

Ενδιαφέρουσες ομολογίες από τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ.Πανταλάκη σε ημερίδα για το ρόλο των τραπεζών στα Βαλκάνια

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το δανεισμό του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) προς τις τράπεζες, αλλά και τις πολιτικές πειθαναγκασμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στις υπό ένταξη βαλκανικές χώρες, έδωσε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ.Πανταλάκης, με όσα είπε χτες από το βήμα της διάσκεψης του Economist Conference με θέμα «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Πανταλάκης:

  • Ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 64% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, της ραγδαίας αύξησης (του δανεισμού) των τελευταίων ετών. Ειδικά ο δανεισμός των νοικοκυριών από στεγαστικά και κάθε μορφής καταναλωτικά δάνεια έχει ανέλθει στο 24% του ΑΕΠ και των επιχειρήσεων στο 40% του ΑΕΠ... Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν την επιταχυνόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων (στις μεγάλες παρέχουν ειδικό ευνοϊκό καθεστώς δανεισμού), αν και οι τραπεζίτες δε δείχνουν να ανησυχούν...
  • Ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ και στην Αμερική στο 70% (!) και άρα, στην Ελλάδα... έχουμε περιθώρια, ενώ ο δανεισμός των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα ελληνικά.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του τραπεζικού κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου στα Βαλκάνια, ο Θ. Πανταλάκης, περιέγραψε με σαφήνεια και ωμότητα το περιβάλλον εκβιασμών και πειθαναγκασμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες αυτές, με στόχο την πολιτική και οικονομική καθοδήγηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι ηγεσίες της περιοχής γνωρίζουν ότι όσο η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια συνιστά σωτήρια προοπτική, άλλο τόσο η μη επιτυχής της έκβαση εντείνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης των οικονομικών τους με όρους ξένων επενδύσεων, δυνατοτήτων μετανάστευσης προς τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερου πολιτικοοικονομικού εκσυγχρονισμού. Η κυβερνητική ακεραιότητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ενταξιακής τους προοπτικής»! Ποιος μίλησε για ωμό και απροκάλυπτο εκβιασμό. Ως βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στα Βαλκάνια η ΕΕ, η οποία «προσφέρει όχι μόνο το πρότυπο δημοκρατίας και αγοράς προς το οποίο οι χώροι της περιοχής προσβλέπουν, αλλά κι ένα ενιαίο σύνολο κανόνων συμπεριφοράς που θα επιτρέψει στις νέες αυτές δημοκρατίες και οικονομίες της αγοράς να βαδίσουν το δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης»! Οσο για τη χώρα μας, «η Ελλάδα είναι ο κατ' εξοχήν εξαγωγέας κεφαλαίου και τεχνογνωσίας προς τις οικονομίες της Βαλκανικής».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΠΑ
Διαφωνούμε αλλά...

Τη διαφωνία τους με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με την πώληση του 35% στην ισπανική «Γκαζ Νάτουραλ», εξέφρασε χτες το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, αλλά μόνο ως... εκεί. Η διοίκηση του σωματείου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε γι' αυτό το θέμα, επέλεξε να μη θίξει την κυβέρνηση - η οποία φέρει και τις ευθύνες για το ξεπούλημα - περιοριζόμενη απλώς να καταγγείλει ότι τα λεφτά από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων! Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Βαγιάνος, αν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις για την αποτροπή της πώλησης. Η απάντηση που έδωσε ήταν λακωνική, λέγοντας: «Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις που δεν τις ανακοινώνουμε επειδή θα είναι έκπληξη»!

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις κυβερνητικών παραγόντων, το κλείσιμο της συμφωνίας είναι ζήτημα χρόνου, αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε πολύ ...θετικό κλίμα, μετά από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις αξιώσεις των Ισπανών. Οι τελευταίοι θέτουν θέμα αναστροφής της πώλησης, στην περίπτωση που οι αποδόσεις των κεφαλαίων τους, δε θα είναι αυτές που προϋπολογίζουν. Στα πλαίσια αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της «Γκαζ Νάτουραλ», Ενρίκε Λοκουτούρα, δήλωνε την περασμένη βδομάδα σε διεθνές πρακτορείο πως η τελική υπογραφή της συμφωνίας θα επέλθει εντός του πρώτου τριμήνου του 2004, υποδηλώνοντας προφανώς την πρόθεση των Ισπανών να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια υποχωρήσεων της κυβέρνησης, αλλά και να αποσπάσουν τη συναίνεση της ΝΔ, η οποία για καθαρά προεκλογικούς λόγους, δηλώνει ότι διαφωνεί με τον τρόπο πώλησης της ΔΕΠΑ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις ΔΗΚΕΒΕ

Η ΔΗΚΕΒΕ, στην προσπάθειά της, να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μικρή και μεσαία επιχείρηση, πραγματοποιεί στο ερχόμενο δεκαήμερο τις εξής εκδηλώσεις:

  • Συγκέντρωση - συζήτηση, στις 10 Δεκέμβρη, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, στις 7 μ.μ. με θέμα:«Τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οι προτάσεις για τη λύση τους» και ομιλητή τον Δημήτρη Φέτση.
  • Συνεστίαση, την Κυριακή 14 Δεκέμβρη και ώρα 13:00, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Μινοράκι» (Ζακύνθου και Κερκύρας) στον Κορυδαλλό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ