ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Απεργούν για έκτη συνεχόμενη ημέρα

Για να αποτραπούν οι 500 απολύσεις

Αποφασισμένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων, που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, παρά τα όποια εμπόδια τούς βάζουν δήμος και κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η ανακοίνωση του δημάρχου Ν. Παπαδήμα ότι θα προχωρήσει σε 500 και πλέον απολύσεις εργαζομένων στις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις με την αλλαγή του χρόνου. Εργαζόμενοι που δουλεύουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έρχονται να προστεθούν στους 650 απολυμένους του περασμένου καλοκαιριού, από τον ίδιο δήμο.

Χτες οι εργαζόμενοι, κατά την πέμπτη συνεχόμενη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώσεις έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, όπου οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν να τους δουλέψουν ψιλό γαζί. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός γραμματέας κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα πια αλλά και ότι μέχρι τώρα έχουν δώσει στον δήμαρχο το μισό κρατικό προϋπολογισμό! Στο υπουργείο Εργασίας, ο υφυπουργός Λ. Τζιώλας δήλωσε ότι και αυτό το υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα να αναλάβει πρωτοβουλία έστω και άτυπη για την επίλυση του θέματος. Οι απεργοί εκτός από την απειλή της ανεργίας αντιμετώπισαν χτες και τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησαν να στριμώξουν τους διαδηλωτές στη μια λωρίδα κυκλοφορίας, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Στη χτεσινή κινητοποίηση και τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας παραβρέθηκε και ο Γ. Πέρρος, από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κατασκευών μάς κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος αναθέτει τα κατασκευαστικά έργα σε ιδιωτικές εταιρίες,ενώ είχε τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει ο ίδιος. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις στα πλαίσια του δήμου, ενώ το βράδυ θα παραστούν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που γίνεται για τις απολύσεις.

Ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής δήλωσε στο «Ρ» για τις εξελίξεις αυτές: «Οι απολύσεις εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις και τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Αυτά τα σχέδια δεν πρέπει να περάσουν. Οι εργαζόμενοι των Ανω Λιοσίων δεν είναι μόνοι τους, αλλά έχουν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, γιατί το ζήτημα της ανεργίας μάς αφορά όλους μας. Για αυτό όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουμε να μη γίνει καμιά απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους. Καλούμε τα ΔΣ όλων των σωματείων, τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα της αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των Ανω Λιοσίων. Σήμερα κιόλας το βράδυ να βρεθούν στο πλάι τους όταν και θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο αγώνας για να μην περάσουν οι 500 απολύσεις στο δήμο των Ανω Λιοσίων μας αφορά όλους. Η απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης απαιτεί να βρεθούμε όλοι στα συνδικάτα μας και να χτίσουμε το γρηγορότερο ένα ισχυρό, μαζικό αγωνιστικό, συνδικαλιστικό κίνημα. Να προσπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ».

Μετά από πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση, στην οποία τονίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργιών των Δήμων, η προώθηση και γενίκευση της μερικής απασχόλησης και παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική που στόχο έχει όχι μόνο να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλιά στο συγκεκριμένο Δήμο, αλλά και τα δικαιώματα συνολικά των εργαζόμενων των τοπικών κοινωνιών. Το δημοσιοϋπαλληλικό, καταλήγει η απόφαση, συνδικαλιστικό κίνημα θα στηρίξει έμπρακτα και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους προς απόλυση εργαζόμενους του Δήμου Ανω Λιοσίων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
«Η ομάδα Νταλακογιώργου υπονόμευσε τον αγώνα μας»!

Δε φτάνει που την περίοδο της απεργιακής κινητοποίησής τους η ομάδα Νταλακογιώργου στην Ενωση Ναυτών υπονόμευε τον αγώνα τους, καλώντας τα μέλη της Ενωσης να γίνουν απεργοσπάστες. Τώρα ο άνθρωπος των εφοπλιστών βγάζει και ανακοινώσεις και κατηγορεί τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που έμπρακτα στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών του Ρίου, ότι υποκίνησαν τους ναυτεργάτες σε απεργία για να έχει το ΚΚΕ κομματικά οφέλη!

Απάντηση στον λασπολόγο δίνουν οι ίδιοι οι απεργοί ναυτεργάτες του Ρίου. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο Σύλλογος Ναυτεργατών Πατρών Πορθμείων Ρίου-Αντιρρίου και με 131 υπογραφές κάτω από το κείμενο της ανακοίνωσης τον διαψεύδουν και του λένε: «Είμαστε μια γροθιά. Οι υπογράφοντες παρακάτω σάς διαψεύδουν. Το Προεδρείο των Ναυτεργατών Ρίου-Αντιρρίου έκπληκτο διαβάζει την τετρασέλιδη ανακοίνωση του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ, το οποίο εκ των υστέρων δήθεν ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

Δε θα ακολουθήσουμε την τακτική της λάσπης, αλλά θα του απαντήσουμε με υπογραφές και θα του μεταφέρουμε ότι εφόσον δε βοηθάει είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δεν το επιθυμεί, να μην ανακατεύεται εκεί που δεν τον σπέρνουν. Η πλειοψηφία των μελών καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου αυτοκέφαλου σωματείου.

Η ομάδα Α. Νταλακογιώργου της ΠΕΝΕΝ υπονόμευσε τον αγώνα μας. Η επιτυχία της απεργίας είναι μεγάλη. Με την ενότητα των ναυτεργατών του Ρίου-Αντιρρίου και με την ενεργό συμπαράσταση των σωματείων του ΠΑΜΕ δόθηκε ισχυρό χαστούκι σε αυτές τις άθλιες ενέργειες των κυβερνητικών εργοδοτικών συνδικαλιστών, που στηρίζουν την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και ανάγκασε τον υπουργό Ναυτιλίας να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματά μας.

Θερμά συγχαρητήρια στην ΠΕΜΕΝ και στον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για την αστείρευτη συμπαράσταση στον αγώνα μας».

Ακολουθούν οι 131 υπογραφές των ναυτεργατών.

Στο μεταξύ, οι ναυτεργάτες προτίθενται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΑΔΕΔΥ
Προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι»

Να «μετριάσει» τις επιπτώσεις της αντεργατικής πολιτικής στους εργαζόμενους προσπαθεί τώρα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) ενώ είναι αυτή που στήριξε και στηρίζει αυτή την πολιτική. Στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή, σχετικά με την κατάργηση του υπολογισμού στη σύνταξη των 176 ευρώ, η πλειοψηφία υποστήριξε ότι είτε θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη κρατηθεί για αυτό το ποσό να επιστραφούν είτε να προστεθούν στις συντάξεις τα 7/35 του ποσού αυτού όπως όριζε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) επισήμανε ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί να είναι συντάξιμο το σύνολο των αποδοχών.

Ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί απογευματινή συγκέντρωση για τον προϋπολογισμό στις 18 Δεκέμβρη, επιλέγοντας για άλλη μια φορά μια - για την τιμή των όπλων - μορφή αγώνα. Από τη μεριά της η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε τη συγκεκριμένη μέρα να γίνει στάση εργασίας και να ακολουθήσει συγκέντρωση, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Η πλειοψηφία αν και διαφώνησε με την πρόβλεψη του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου και της υποψηφιότητάς του στις δημοτικές εκλογές, αρνήθηκε να αποδεχτεί τη θέση της ΤΑΔΗΣΥ που επισήμανε ότι το ζήτημα είναι γενικότερο καθώς και το Σύνταγμα θέτει ανάλογα κωλύματα και ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Ακόμα η ΤΑΔΗΣΥ διαφώνησε με την απόφαση της πλειοψηφίας να συμμετέχει σε ένα ακόμα θεσμό ταξικής συνεργασίας στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Τέλος, η ΤΑΔΗΣΥ επισήμανε σχετικά με την απόφαση της Ομοσπονδίας Εφοριακών (την οποία πήραν από κοινού ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ) να προχωρήσουν στην ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου, ότι η ύπαρξη τέτοιων ταμείων προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ