ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Μετωπικά Χριστούγεννα

Η χώρα καίγεται κυριολεκτικά, απ' τα ζεματιστά προβλήματα, αλλά ο προϋπολογισμός χτενίζεται... Η διεθνής συγκυρία μετατρέπεται σε ευκαιρία φόνου και πλουτισμού ενώ οι ντόπιοι «διάδοχοι διαχείρισης εντολών» ετοιμάζουν τα σμόκιν τους για να ορκιστούν υπηρέτες πιστοί των ξένων αφεντικών τους.

Αυτά τα Χριστούγεννα, που ο προϋπολογισμός συζητιέται (;) σ' ένα πενθήμερο προς χάριν των τηλεοπτικών μονολέπτων και των πρακτικών του κοινοβουλίου, η Ελλάς, σαν κοριτσάκι με τα 2004 σπίρτα, βουτηγμένη φουνταριστά στον οπορτουνίστικο μιλιταρισμό, θεωρείται συνεταίρος των μεγάλων δυνάμεων περιμένοντας τη γέννηση του θείου βρέφους με τα δικά της παιδιά πάνοπλα, απ' το Καταχάρ ως τη Βοσνία κι απ' τις θάλασσες της Αραβίας ως την έρημο του Ιράκ.

Οι αφεντολάγνοι έγιναν απροκάλυπτα υπερασπιστές της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής, της ζωής, της εκπαίδευσης, της υγείας, των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων. Ολοι, με τη βοήθεια των δημοσιογράφων - διαφημιστών, «παλεύουν» σε κάποιο μέτωπο. Ο Κουλούρης στο μέτωπο της αγοράς με εχθρούς πίσω απ' τους πάγκους των λαϊκών. Ο Γιωργάκης στο μέτωπο του θρόνου, να σέρνει τη μαμά του σα μασκότ και να την υποχρεώνει να χορεύει ζεϊμπέκικο στο πάρτι (!) της ΑΕΚΑ. Ο Χρυσοχοΐδης στο μέτωπο κάμψης των αντιστάσεων μιας Γκερέκου. Ο Βενιζέλος στο μέτωπο της πολιτιστικής αναμόρφωσης του επιβήτορα των καρπουζιών. Ο Τσιτουρίδης στο μέτωπο προσεταιρισμού των εργολάβων στο γαλάζιο στρατόπεδο της εκλογικής εκστρατείας. Ο Αλογοσκούφης στο μέτωπο της αλλότριας διαφθοράς ως τη νίκη της τακτοποιημένης των ημετέρων. Ο Συνασπισμός στο μέτωπο της αναζήτησης ονομασίας ικανής να καλύπτει τις μπαντιέρες των πρώην, των νυν και των επόμενων ιδεολογικών παρεών που παλεύουν να γράψουν ιστορία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μέρα του τρομοκρατικού κατακλυσμού, προορισμένου απ' τον αμερικάνικο θεό να πνίγει κάθε λαό που δεν ονειρεύεται να γίνει υπηρέτης - απόστολος.

Με τόσα μέτωπα ανοιχτά, όλα μακριά απ' την πραγματική επίθεση, το αιμοσταγές μέτωπο στο οποίο παλεύει ο λαός, η πλειοψηφία να επιζήσει, ο προϋπολογισμός είναι αποκαλυπτικός για όσους θέλουν ν' ακούνε τις πραγματικές σφαίρες κι όχι τα πυροτεχνήματα του πολέμου. Του ταξικού πολέμου με τις ασύλληπτες βαρβαρότητές του. Η άμυνα γυμνώνεται, τα σύνορα σβήνονται, τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν ήδη παραδοθεί απ' τους διαχειριστές της δοτής εξουσίας στους αμερικανο-νατοϊκούς και ευρωυποκριτές, αλλά η αλλοιωμένη πατρίδα δίνει το 9,55% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες. Συνεισφορά στην τσέπη του Μπους, του Μπλερ και του μπιν Λάντεν. Ο κληρωτός κι ο έφεδρος παίρνουν απ' την πατρίδα 8 ευρώ το μήνα. Ενώ ο μισθοφόρος ΕΠ.ΟΠ. (επαγγελματίας οπλίτης) 1.200 ευρώ πρώτο μισθό. Ο αστυνομικός, στη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, προορισμένων να κυνηγούν διαδηλωτές, μαθητές, αγρότες, τους ίδιους τους εαυτούς ως εργαζόμενους, μπαίνει στο «σώμα» με 560 ευρώ το μήνα, εξαήμερο κι απλήρωτη υπερωρία! Ομως λεφτά για 3.000 πυροσβέστες που λείπουν απ' τη φλεγόμενη χώρα δεν υπάρχουν. Στο μέτωπο του καλοκαιριού, τις φωτιές θα τις σβήνουν με τα αρώματα της Γιάννας και τον ιδρώτα του Μίλερ τα κομάντο από τη Γιούτα και το Μάντσεστερ με το Φλωρίδη (ή όποιον βρεθεί στην «επιτελική» αυτή θέση) να τους θαυμάζει από τις οθόνες πλάσματος.

Στα χαρακώματα της ανεργίας, της χρυσοπληρωμένης υγείας, της μαύρης δεύτερης δουλιάς, της ρατσιστικής υπερωρίας, της παιδείας που διδάσκει τα παιδιά του δημοτικού πώς να γίνουν μέσ' την τάξη τους επιχειρηματίες, Λατσάκια, Μπομπολάκια, Κοκκαλάκια, ο λαός ξέρει καλά τους εφιάλτες του. Μόνο τους κομμουνιστές δε χρειάζεται να ψάξει αλλά μονάχα να στηρίξει και να δυναμώσει. Είναι εκεί, όρθιοι, στην πρώτη γραμμή της γνήσιας μάχης. Κι είν' αυτοί που στα απατηλά μέτωπα δε φιλεύονται με κουραμπιέδες εξουσίας γιατί ξέρουν πως είναι πασπαλισμένοι με στρυχνίνη... Καλά Χριστούγεννα. Τι σημαίνει στο μέτωπο της ζωής η ευχή;


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Κριτήριο ψήφου τα δικά μας συμφέροντα

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης είπε τις προάλλες μια μεγάλη αλήθεια, τη σέρβιρε ωμή, γαρνιρισμένη με μπόλικο κυνισμό στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είπε, πως όποια κυβέρνηση - είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ - κι αν προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές, θα εφαρμόσει σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Επανέλαβε αυτό για το οποίο το ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό πολύ καιρό τώρα και στηλιτεύεται συνήθως για «κινδυνολογία».

Ο κ. Μητσοτάκης από την ασφάλεια της «πλουμιστής» ταξικής του θέσης, απευθυνόμενος στον συνταξιούχο με το μηνιαίο εισόδημα των 500 ευρώ, στον εργάτη με τις 3 και 60 βασικό μεροκάματο, στον άνεργο, δήλωσε ευθαρσώς πως είναι μονόδρομος το να σφίξουν κι άλλο, μέχρι σκασμού από ασφυξία, το ζωνάρι. Πως πρέπει να συνηθίσουν με την ιδέα ότι θα υπομείνουν κι άλλες θυσίες. Και δεν είχε άδικο. Αυτό ακριβώς θα γίνει αν στις επερχόμενες εκλογές τα εσαεί θύματα της πολιτικής που ακολουθείται, της δώσουν έγκριση και πράσινο φως να συνεχίσει την πορεία κατεδάφισης μέχρι ολικής καταστροφής κεκτημένων δικαιωμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ως «καύσιμο» στη «μηχανή» της αντιδεξιάς ρητορείας του, ερμηνεύοντάς τες φυσικά κατά το δοκούν. Γιατί στην πραγματικότητα οι δηλώσεις ήταν παραπάνω από σαφείς: Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει την ίδια και σκληρότερη πολιτική, αν το ΠΑΣΟΚ επανεκλεγεί θα πράξει ακριβώς το ίδιο. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που με ζήλο προασπίζονται οι εταίροι του δικομματισμού, όχι για το λαό. Το ΚΚΕ καιρό τώρα το φωνάζει με όλη του τη δύναμη. Κάθε λαϊκή οικογένεια γνωρίζει πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτό που δε γνωρίζει και δεν πιστεύει ακόμη είναι πως έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μπορεί να γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι. Ο Κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η τάξη που εκπροσωπούν, έχουν κάθε λόγο να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε στη συνείδηση του λαού να καταγραφεί ως μονόδρομος η ασκούμενη σήμερα πολιτική. Εκμηδενίζουν έτσι τον κίνδυνο αμφισβήτησής της. Συσκοτίζουν τον άλλο δρόμο που υπάρχει και που οδηγεί σε εξελίξεις προς όφελος του λαού. Τον δρόμο που σηματοδοτεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ενόψει και των εκλογών οι κομμουνιστές, κάθε άνθρωπος που στρατεύεται και δίνει τη μάχη στο πλευρό τους, οφείλουν να ξεδιπλώσουν την πρόταση του ΚΚΕ πλατιά στον ελληνικό λαό. Να την υπερασπιστούν με σθένος ως τη μόνη πολιτική πρόταση που απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ανοίγει την προοπτική της υλοποίησής τους.

Δίνουμε αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Για να είναι περισσότεροι αυτοί που θα απεγκλωβιστούν από το δόκανο του δικομματισμού, που με σταθερό χέρι θα ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Η επόμενη μέρα των εκλογών με ισχυρότερο ΚΚΕ θα είναι μια καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι συγχρόνως ψήφος παρεμπόδισης της πολιτικής για την οποία μας προϊδέασε ο Κ. Μητσοτάκης. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι συγχρόνως ψήφος ενδυνάμωσης του αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Τα τέσσερα δευτερόλεπτα στο παραβάν των εκλογικών τμημάτων μπορούν να σηματοδοτήσουν μια τετραετία καλύτερη για τους εργαζόμενους, αν στο καλάθι των αχρήστων ψηφοδελτίων πεταχτούν μαζικά τα ψηφοδέλτια και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η κάλπη μπορεί να εκφράσει διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων που υπάρχουν και εξαρτάται κι από τη δική μας παρέμβαση και δράση η όξυνσή τους. Περισσότερο από ποτέ σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να κατανοήσουν πως ο συμβιβασμός, η αναζήτηση ατομικών λύσεων οδηγούν σε αδιέξοδο και απογοήτευση. Μπορούν να κατανοήσουν πως με τα ίδια τους τα χέρια βγάζουν τα μάτια τους στηρίζοντας την ίδια πολιτική με αυτούς που τους έχουν κάτσει στο σβέρκο. Να κατανοήσουν πως με ψήφο στο ΚΚΕ αναζωπυρώνουν την ελπίδα, για τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως από μόνη της η ψήφος είναι ικανή προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές. Η συσσωρευμένη οργή στα λαϊκά στρώματα μπορεί να μετατραπεί σε υλική δύναμη ανατροπής. Με την ενεργοποίηση όλων σε όλα τα επίπεδα. Με συσπείρωση στα συνδικάτα, στήριξη των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και αλλαγή των συσχετισμών και σ' αυτό το επίπεδο. Με ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, δίνοντας σάρκα και οστά σε επιμέρους συσπειρώσεις που θα συγκλίνουν στην οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου για εξουσία λαϊκή.

Η μάχη των εκλογών είναι μία πλάι σε πολλές ακόμη. Στο βαθμό που μας αναλογεί παλεύουμε ώστε η έκβασή της να πάει τους στόχους του ΚΚΕ ένα βήμα παραπέρα. Στόχους που ο λαός έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει γιατί αντιπροσωπεύουν τα δικά του «θέλω». Εντείνουμε τη δράση μας λοιπόν με δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο, περισσότερες συσκέψεις, με ενεργοποίηση καθενός που θέλει να προσφέρει. Ζητάμε τη στήριξη όλων όχι ως ανταπόδοση της στήριξης του ΚΚΕ στα δίκια τους, αλλά ως το αναγκαίο βήμα σήμερα για να μην μετρά ο λαός νέα «χαστούκια» την επομένη των εκλογών.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΕΔΥΕΘ
Σύσκεψη για την «Ολυμπιάδα Ειρήνης»

Αύριο, Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει πλατιά σύσκεψη για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής φορέων, πολιτών και προσωπικοτήτων που θα σχεδιάσει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή και τη συγκεκριμένη σύσκεψη, τα μέλη της ΕΔΥΕΘ, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους μαζικούς φορείς, σε κάθε άνθρωπο που ανησυχεί και προβληματίζεται με τις εξελίξεις, σε όσους δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης και να στείλουν έτσι μήνυμα αντεπίθεσης.

Προσφορές για την Οικονομική Εξόρμηση
  • Η Βασιλική Μενιδιάτη προσφέρει 1.000 ευρώ στην ΚΟΒ Μεγάρων στη μνήμη του συζύγου της ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας τον Ιούλη του 2003.
  • Ο οδοντίατρος Απ. Ζαχαράκης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, 500 ευρώ στο θρυλικό ΚΚΕ για να συνεχίσει με το ίδιο πείσμα τον ωραίο αγώνα, έως ότου το λαμπρό άστρο του σοσιαλισμού λάμψει στην Ελλάδα μας.
  • Ο Α.Γ., παλαίμαχος αντιστασιακός, προσφέρει 200 ευρώ.
  • Ο Γιώργης Χαλκιαδάκης (Κατσαπλιάς) προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης.
  • Ο Σταύρος και η Δέσποινα Κασιώτη πρόσφεραν στην ΚΟΒ «Πεταλούδων» Ρόδου 320 ευρώ.
  • Ο Γιώργος και η Μαρία Ορνιθοπούλου προσφέρουν 100 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ