ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
Ευρω -αντίδραση

Με σύνταγμα ή χωρίς σύνταγμα η ΕΕ διαθέτει άγραφο «καταστατικό χάρτη» τους σιδερένιους νόμους της αγοράς και των πολυεθνικών

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Καμία αγωνία, πολύ περισσότερο καμία προσδοκία δε διακατέχει τους λαούς της Ευρώπης για την έκβαση της «κρίσιμης» Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ευρωσύνταγμα. Είτε τα βρουν είτε όχι οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών δεν πρόκειται να ανακοπεί στο ελάχιστο η συντονισμένη νεοφιλελεύθερη επέλαση και η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων. Με σύνταγμα ή χωρίς σύνταγμα η ΕΕ διαθέτει άγραφο καταστατικό χάρτη τους σιδερένιους νόμους της αγοράς και των πολυεθνικών.

Με το σύνταγμα, την «αποτελεσματικότερη» λειτουργία των θεσμικών οργάνων, το δόγμα Σολάνα και την υιοθέτηση των «προληπτικών πολέμων», τη «στρατηγική» της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για το μοίρασμα του πλανήτη, με πρώτα θύματα βέβαια τους λαούς της. Ο προτεινόμενος από το Ευρωσύνταγμα νέος τρόπος λήψης των αποφάσεων - η «διπλή πλειοψηφία», δηλαδή πλειοψηφία των 13 από τα 25 κράτη - μέλη που να αντιπροσωπεύουν όμως και το 60% του πληθυσμού - κόβεται στα μέτρα των ισχυρών. Η ισοτιμία καταργείται και τυπικά και καθιερώνεται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Αλλωστε, η πρόσφατη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας επιβεβαίωσε ότι κουμάντο κάνουν οι «μεγάλοι» και ο κορσές είναι μόνο για τους λαούς.

Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι «καταδικασμένος» να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη πολιτική και «αμυντική» συνεργασία, αν και η συμφωνία που επιτεύχτηκε χτες για την ευρωάμυνα είναι «μια συμφωνία που θα αρέσει στους φίλους μας τους Αμερικανούς», όπως είπε ο ασυγκράτητος Μπερλουσκόνι. Πράγματι, μόνο όταν και όπου δε θέλει η Ουάσιγκτον θα μπορεί να επεμβαίνει ο «αυτόνομος» Ευρωστρατός. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουν... Η κυβέρνηση Σημίτη βλέπει τον ίσκιο της δουλοπρέπειάς της και πιστεύει ότι μπήκε στο «κλαμπ των ισχυρών»...


ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

«ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ»....«Οπως στο Αμστερνταμ το 1997 και τη Νίκαια το 2000, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου, που μπορεί να συνεχιστεί και την Κυριακή, να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με βάση το οποίο θα λειτουργήσει η διευρυμένη ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Φυσικό είναι, λοιπόν, να επανέλθουν στο προσκήνιο τα γνωστά "ζιζάνια": ποιος είναι μεγάλος, ποιος είναι μικρός, ποιοι θα έχουν το επάνω χέρι στις αποφάσεις και ποιος θα είναι ο νέος ρόλος των θεσμικών οργάνων στην ανακατανομή αυτή της ισχύος» (Κ. Μοσχονάς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ (;) «ΔΥΝΑΜΙΚΗ». «Χωρίς το Σύνταγμα η διευρυμένη Ενωση είναι πολύ πιθανόν ότι θα οδηγηθεί σε θεσμικό αδιέξοδο και αδυναμία λήψης αποφάσεων. Μια τέτοια κατάσταση θα τροφοδοτήσει τη δυναμική για την αναζήτηση εναλλακτικών σχημάτων θεσμικής συγκρότησης που θα διασώζουν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η εξέλιξη αυτή δε θα ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή για πολλές χώρες, αλλά μπορεί ωστόσο να καταστεί αναπόφευκτη» (Π.Κ. Ιωακειμίδης - «ΝΕΑ»)

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΗΠΑ...«Σε κρίσιμη σύγκρουση κινδυνεύει να εξελιχθεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπου οι κεντρικές χώρες της ΕΕ με ηγέτη το δίδυμο Γαλλίας, Γερμανίας θα επιδιώξουν να κερδίσουν με το μέρος τους και τη Βρετανία, ώστε να επιτευχθεί "βιώσιμη" συμφωνία για τα δικαιώματα ψήφου στο παντοδύναμο Συμβούλιο Υπουργών της διευρυμένης Ενωσης καθώς και για τη δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικά κοινής Κοινοτικής Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Αμυνας. Αν η Βρετανία συμμαχήσει με τις κεντρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, πράγμα μάλλον απίθανο, τότε η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα περιοριστεί σημαντικά. Οσον αφορά τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ισπανίας για τα δικαιώματα ψήφου είναι πάνω από βέβαιο ότι οι δύο αυτές χώρες θα συμβιβαστούν αν η Βρετανία προσχωρήσει στο κεντροευρωπαϊκό μπλοκ» (Από το άρθρο της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»).

ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ...«Η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία αποκλίσεων και συμβιβασμών. Γι' αυτό και πιθανώς το Σαββατοκύριακο να προκύψουν συμβιβαστικές λύσεις. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, όμως, η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτεί κάτι παραπάνω. Είναι ακριβώς γι' αυτό που το σενάριο των πολλών ταχυτήτων φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος» (Στ. Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βρυξέλλες: ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ 25 ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΜΕ: Δημόσιο και δωρεάν ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ με λαϊκό έλεγχο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ - Για τα παίγνια Σοφοκλέους το '99.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΘΥΜΙΖΕΙ 1981 - Η Κυβέρνησις Σημίτη προ της συντριβής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ!!!

ΑΥΓΗ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΧΩΡΑ: ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΑΜΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 11,6% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΔΗΜΟΣΙΟ - Προεκλογικό δώρο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 48% Η ΑΥΞΗΣΗ - Στις κατώτατες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 10.197 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μεσαίωνας: ΑΣΕΜΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΑ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πολλά εμπόδια... «H σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την έννοια ότι ενώ είναι έτοιμη να μεταμορφωθεί σε μια Ευρώπη των 25 κρατών-μελών, ενδέχεται να διαιρεθεί σε δύο ή περισσότερες Ευρώπες... Θεωρητικά, η σημερινή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες θα πρέπει να κλείσει την προσπάθεια εκπόνησης Συντάγματος για τη διευρυμένη Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε καν στο προσχέδιο του Συντάγματος. Πολλά εμπόδια έχουν διαφανεί στον ορίζοντα. Το πλέον επιπόλαιο και μάλλον ιδιοτελές από αυτά, είναι η σύγκρουση γύρω από την απόδοση εξουσιών σε μικρά και μεγάλα κράτη στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρώπης. Αυτή η σύγκρουση δεν είναι παρά ένδειξη βαθύτερης διαφωνίας» (Ουίλιαμ Πφαφ - «ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...και σενάρια: «H σύνοδος των Βρυξελλών θα δείξει κατά πόσον οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να επιλύσουν μόνοι τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Εάν αποτύχουν, θα συμβάλουν στη δημιουργία της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Σ' αυτήν την περίπτωση, εν καιρώ, θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός πυρήνας με πολιτική και στρατηγική ταυτότητα και μια ξεχωριστή ομάδα οικονομικών δορυφόρων ή εμπορικών εταίρων. Το εν λόγω σενάριο ενδεχομένως να οφείλεται στις "διαλυτικές" πολιτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον και των οικονομικών της συμμάχων εντός της Ευρώπης, οι οποίοι όμως διανύουν περίοδο ανασφάλειας και έντασης. H αντιπαράθεση Ευρώπης - Αμερικής παραμένει μακράν οποιασδήποτε λύσης. Οσο για την ενδοευρωπαϊκή αντιπαράθεση, ίσως μάθουμε κάποια πράγματα το κρίσιμο αυτό διήμερο» (Ο ίδιος).

Ποιο Δίκαιο; «Ανυποχώρητος στο ζήτημα του αποκλεισμού της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά από τα χρυσοφόρα συμβόλαια της ανοικοδόμησης του Ιράκ εμφανίστηκε ο Τζορτζ Μπους. Οταν μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος εκλήθη χθες στον Λευκό Οίκο απά τους δημοσιογράφους να απαντήσει στην παρατήρηση του καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι αυτή η απόφασή του ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, απάντησε: "Διεθνές Δίκαιο; Καλύτερα να φωνάξω το δικηγόρο μου"» («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ