Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πολλά εμπόδια... «H σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την έννοια ότι ενώ είναι έτοιμη να μεταμορφωθεί σε μια Ευρώπη των 25 κρατών-μελών, ενδέχεται να διαιρεθεί σε δύο ή περισσότερες Ευρώπες... Θεωρητικά, η σημερινή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες θα πρέπει να κλείσει την προσπάθεια εκπόνησης Συντάγματος για τη διευρυμένη Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε καν στο προσχέδιο του Συντάγματος. Πολλά εμπόδια έχουν διαφανεί στον ορίζοντα. Το πλέον επιπόλαιο και μάλλον ιδιοτελές από αυτά, είναι η σύγκρουση γύρω από την απόδοση εξουσιών σε μικρά και μεγάλα κράτη στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρώπης. Αυτή η σύγκρουση δεν είναι παρά ένδειξη βαθύτερης διαφωνίας» (Ουίλιαμ Πφαφ - «ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...και σενάρια: «H σύνοδος των Βρυξελλών θα δείξει κατά πόσον οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να επιλύσουν μόνοι τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Εάν αποτύχουν, θα συμβάλουν στη δημιουργία της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Σ' αυτήν την περίπτωση, εν καιρώ, θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός πυρήνας με πολιτική και στρατηγική ταυτότητα και μια ξεχωριστή ομάδα οικονομικών δορυφόρων ή εμπορικών εταίρων. Το εν λόγω σενάριο ενδεχομένως να οφείλεται στις "διαλυτικές" πολιτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον και των οικονομικών της συμμάχων εντός της Ευρώπης, οι οποίοι όμως διανύουν περίοδο ανασφάλειας και έντασης. H αντιπαράθεση Ευρώπης - Αμερικής παραμένει μακράν οποιασδήποτε λύσης. Οσο για την ενδοευρωπαϊκή αντιπαράθεση, ίσως μάθουμε κάποια πράγματα το κρίσιμο αυτό διήμερο» (Ο ίδιος).

Ποιο Δίκαιο; «Ανυποχώρητος στο ζήτημα του αποκλεισμού της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά από τα χρυσοφόρα συμβόλαια της ανοικοδόμησης του Ιράκ εμφανίστηκε ο Τζορτζ Μπους. Οταν μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος εκλήθη χθες στον Λευκό Οίκο απά τους δημοσιογράφους να απαντήσει στην παρατήρηση του καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι αυτή η απόφασή του ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, απάντησε: "Διεθνές Δίκαιο; Καλύτερα να φωνάξω το δικηγόρο μου"» («ΒΗΜΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ