Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αύριο οι εκλογές στα Κατεχόμενα

Οι εξελίξεις που θα προκύψουν από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα θα διαδραματίσουν ρόλο στη συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί διαφοροποίηση των θέσεων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «εκείνο το οποίο θα επιδιώξει ο πρόεδρος είναι να πείσει τον γγ ότι ενόψει των συνθηκών, όπως διαμορφώνονται και ενόψει και της 1ης Μάη 2004, πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και ίσως θα πρέπει να λάβει υπόψη ο γγ ότι δεν είναι δυνατόν πριν συμπληρωθεί το Σχέδιο Ανάν στη διαπραγμάτευση, να τεθεί και ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος». Αφού σημείωσε ότι οι όροι του ΓΓ του ΟΗΕ για επανεμπλοκή του στο Κυπριακό εξακολουθούν να είναι αυτοί που διατυπώθηκαν στην έκθεση της 1ης Απριλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η ελπίδα είναι ότι θα διαφοροποιηθεί η όλη κατάσταση έτσι ώστε θα μπορέσουν άνετα να αρχίσουν οι νέες διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου ύστερα από προχθεσινή συνάντηση με τον κ. Ανάν ότι ο γγ του ΟΗΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά στα κατεχόμενα και εξετάζει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει σε σχέση με το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις προθέσεις του γενικού γραμματέα».

«Οι εξελίξεις είναι δυνατόν να διαδραματίσουν ρόλο όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του γγ. Ομως ας αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τότε θα διαφανεί και η στάση που θα ακολουθήσει και ο γγ», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς τι άλλαξε από τον περασμένο Απρίλη όπου η αντιπολίτευση ζητούσε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να στείλει επιστολή στον γγ του ΟΗΕ με την οποία να καλεί τον κ. Ανάν να συγκαλέσει συνομιλίες, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Εξήγησε ότι τότε η αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς ήταν «πολύ φρέσκια», προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε ήδη δηλώσει την πρόθεσή της για άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ «οι δηλώσεις εκ μέρους Ντενκτάς και εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης δε φαίνονταν να διαφοροποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη στάση».

«Νομίζω», συνέχισε, «ίσως μετά την ψηφοφορία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου θα υπάρξει η ένδειξη από ένα σοβαρό τμήμα της τ/κ κοινότητας ότι αντιτίθεται προς την πολιτική Ντενκτάς, το οποίο θα καταμετρηθεί και νομίζω ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τον κ. Ανάν και από όλους έτσι ώστε να προωθηθεί η επιθυμία και οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μάη 2004, όπως φαίνεται ότι είναι η κοινή θέση πολλών παραγόντων που εμπλέκονται στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Ανάν έχει «μαλακώσει» κάπως τη στάση του έναντι του Κυπριακού, κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει διαφοροποιήσει τη στάση του μέχρι σήμερα.

Ερωτηθείς αν με την επικοινωνία του με τον κ. Ανάν, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσπαθήσει να προκαταλάβει υποβολή σχεδίου από την τουρκική πλευρά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι « στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εντελώς ανεξάρτητη από οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις προωθεί ο κ. Ντενκτάς ή ο κ. Ερντογάν».

«Εάν το προτιθέμενο σχέδιο εκ μέρους της Τουρκίας ή του Ντενκτάς θα έχει το περιεχόμενο που εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες νομίζω ότι δε διαφαίνεται πραγματική αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πατ Κοξ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών της Κυριακής θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας, ο κ. Κοξ είπε ότι η συμβολή της χώρας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα ήταν υποβοηθητική. Ο κύριος Κοξ μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ