Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Συμφωνίες, διαφωνίες στις πλάτες των λαών

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας).--

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών άρχισε χτες την κρίσιμη συνεδρίαση επί του σχεδίου «Ευρωσυντάγματος», υιοθετώντας, ομόφωνα, τριμερή ξεχωριστή συμφωνία Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για πλήρη ένταξη «του σχεδιασμού και των επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας» στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας, μετά από επιταγή των ΗΠΑ, τις διακηρύξεις του γαλλο-γερμανικού άξονα, από τον Απρίλη του 2003, περί δημιουργίας «αυτόνομου ευρωπαϊκού στρατηγείου».

Η αποκατάσταση της «διατλαντικής ειρήνης», ενόψει του διευρυμένου «παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού πολέμου», συνοδεύεται από την ομόφωνη υιοθέτηση ενός κειμένου του στρατοκράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χ. Σολάνα περί «ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας», όπου αναγνωρίζεται ο ιστορικός «ρόλος των ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, στην ασφάλεια της Ευρώπης» και ο «θεμελιώδης» ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που κάνει «αναντικατάστατη τη διατλαντική σχέση».

Πρόκειται για (...) αντιγραφή του αμερικανικού δόγματος και των σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ για παγκόσμια «πρόληψη» και «καταπολέμηση» των «σύγχρονων απειλών του 21ου αιώνα», με πρωτεύουσα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που, πλέον, αποτελούν και επίσημο «δόγμα» της ΕΕ, που δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη. Η χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής αποφάσισε, με συνοπτικές διαδικασίες, και όλα τα υπόλοιπα «ευρωπαϊκά» θέματα ημερήσιας διάταξης, από την οικονομική «ανάκαμψη», την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, τη διεύρυνση προς Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, και την ειδική αναφορά στο Κυπριακό, μέχρι το Ιράκ, τη Μ. Ανατολή και το σύνολο των «εξωτερικών» σχέσεων.

Από χτες το απόγευμα η σύνοδος μετατράπηκε σε «Διακυβερνητική Διάσκεψη» (ΔΔ) με στόχο την ομόφωνη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου «Ευρωσυντάγματος», που έχουν αρχίσει από τον περασμένο Οκτώβρη. Η ιταλική προεδρία του Σ. Μπερλουσκόνι έχει αρχίσει διμερείς επαφές και (...) πολυμερείς πιέσεις για άρση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των 25 χωρών (15 κρατών-μελών της ΕΕ συν 10 νέων υπό ένταξη χωρών) που συμμετέχουν ισότιμα στη ΔΔ.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, προέβη σε δηλώσεις μόνο για τα θέματα της συνόδου και όχι για το «Ευρωσύνταγμα». Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Κ. Σημίτη για το «ευρωπαϊκό στρατηγείο», περί της «αυτονομίας» του οποίου η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφραστεί «θετικά» τους προηγούμενους μήνες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι «η αρχική πρωτοβουλία των τεσσάρων δεν ενταφιάζεται. Παίρνει άλλες μορφές για να γίνει πραγματικότητα (...) Δεν πήρε από την αρχική της μορφή, αλλά πήρε μια μορφή και αυτό που έγινε δεν υπήρχε πριν (...) Δεν το έκανε τόσο μεγάλο, όσο θα θέλαμε εμείς τουλάχιστον, δεν το έκανε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σαφές προς όλους πως είναι η οργάνωση, γιατί υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες σε σχέση με το στρατηγείο, αλλά πάντως είναι ένα βήμα».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη συνεδρίασή του σήμερα το πρωί, με αποκλειστικό θέμα το «Ευρωσύνταγμα»... Πρόκειται για το «μέλλον της Ευρώπης» αφού θίγονται ζητήματα καίριας σημασίας, από τις διακηρύξεις «αρχών» και «πεποιθήσεων», μέχρι την πολιτική και οικονομική δομή και λειτουργία της μελλοντικής ΕΕ. Το βασικό «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο. Μετά τη χτεσινή υπαναχώρηση στα θέματα «άμυνας», η Γαλλία και η Γερμανία ευελπιστούν ότι η Βρετανία, που αναλαμβάνει πλέον ηγεμονικό ρόλο εντός της ΕΕ, θα «πείσει» τις ατίθασες Ισπανία και Πολωνία να άρουν τις σχετικές αντιρρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή επίθεση «μέσα» και «έξω» (2006-06-15 00:00:00.0)
Προηγείται το «όχι» διογκώνονται οι πιέσεις (2005-05-21 00:00:00.0)
Σύνθεση προηγούμενων συνθηκών προς το αντιδραστικότερο (2005-03-17 00:00:00.0)
Διπλό «όχι» (2005-02-22 00:00:00.0)
Ενιαίο διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ (2005-02-16 00:00:00.0)
Τριβές για την «Ευρωπαϊκή Αμυνα» (2003-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ