Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διπλό «όχι»

Με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ισπανία άνοιξε, ουσιαστικά, ο κύκλος των διαδικασιών για την επικύρωση του ονομαζόμενου «ευρωσυντάγματος» από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η «πρεμιέρα» θα πρέπει να προβληματίζει όχι μόνο την ισπανική κυβέρνηση και τα κόμματα που είπαν «ναι», αλλά και το διευθυντήριο των Βρυξελλών αφού η συμμετοχή (43%) ήταν απογοητευτική. Γεγονός που αφαίρεσε από τους υποστηρικτές του «ευρωσυντάγματος» το δικαίωμα να κάνουν μια πανηγυρική εκκίνηση στην επιχείρηση επικύρωσης.

Είναι βέβαιο ότι ως την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα υπάρξουν και άλλες, δυσάρεστες εκπλήξεις, για όσους προσδοκούν σε μια «εύκολη» νομιμοποίηση, με τον έναν ή άλλο τρόπο, του «ευρωσυντάγματος», από τους λαούς των χωρών μελών. Και αυτό, παρά την πρωτοφανή εκστρατεία διαφήμισής του, με άφθονο κοινοτικό χρήμα και όλους τους μηχανισμούς σε κίνηση για τη χειραγώγηση της «κοινής γνώμης».

Στη χώρα μας, το σκηνικό έχει στηθεί. Οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν την άνευ όρων επικύρωση του «ευρωσυντάγματος». Η διαφορά τους έγκειται μόνο στο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επικύρωση από τη Βουλή, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει επικύρωση με δημοψήφισμα.

Ο ΣΥΝ με έκδηλη πρόθεση να φανεί διαφοροποιούμενος από τους υπόλοιπους θιασώτες του «ευρωσυντάγματος» ζητάει ένα... «άλλο ευρωσύνταγμα». Συνεπής στην τακτική να πατά σε δύο βάρκες, θερμός υποστηρικτής, από τη μια, της γενέθλιας (της Ευρωπαϊκής Ενωσης) Συνθήκης του Μάαστριχτ και απ' την άλλη σταθερός υποστηρικτής της αυταπάτης περί Ευρωπαϊκής Ενωσης «των λαών».

Το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, με γνώμονα τη σταθερή πολιτική του απέναντι στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, διατύπωσε με σαφήνεια την εκτίμηση ότι το «ευρωσύνταγμα» δεν είναι παρά μια νομική κατασκευή με στόχο τη θωράκιση των θέσεων της πλουτοκρατίας και της επίθεσης της κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όλων των χωρών μελών της ΕΕ.

Η πολύχρονη πείρα, που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, από τη συμμετοχή της στην ΕΕ αποτελεί, εξάλλου, πολύτιμο εφόδιο για την αντιμετώπιση των ψευδαισθήσεων περί της προοπτικής μιας «φιλολαϊκής» ΕΕ.

Στις σημερινές συνθήκες έντασης των προκλήσεων, από τις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις, σε όλα τα μέτωπα (από την εισοδηματική πολιτική, ως τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την προώθηση του καθεστώτος της «απασχολησιμότητας») η απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων είναι: Απειθαρχία και κοινή δράση. Ενιαίο διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ