Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πολύ... ανοιχτές οι εσωκομματικές εκλογές

Σε νέο «δημοψήφισμα» μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μάρτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, την προηγούμενη Κυριακή «στην ψηφοφορία πήραν μέρος πάνω από 303.000 ψηφοφόροι». Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε ότι σ' αυτά τα αποτελέσματα «θα προστεθούν οι ψήφοι της Νεολαίας και των Οργανώσεων του Απόδημου Ελληνισμού». Στη «Χαριλάου Τρικούπη» κάνουν λόγο για «συμμετοχή που θα αγγίξει τις 350.000» και σπεύδουν να δηλώσουν «ικανοποίηση», γιατί η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις εκλογές για την ανάδειξη των 4.000 αντιπροσώπων για το συνέδριο, συμμετείχαν περισσότεροι φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα μέλη. Οπως δήλωσε επίσημα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης η αναλογία ήταν «45% μέλη και 55% φίλοι του ΠΑΣΟΚ».

Στις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής, ήταν εύκολο να ψηφίσει οποίος κατέβαλε 10 ευρώ στην Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ της περιοχής που θα πήγαινε να ψηφίσει... Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ανοιχτή διαδικασία» ψηφοφορίας, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, ήταν εντελώς... «ανοιχτή», αφού δεν υπήρχαν ούτε παραβάν και πολλές φορές ούτε φάκελοι για τα ψηφοδέλτια.

Ιδιαίτερα αίσθηση, αλλά και ερωτηματικά δημιουργεί και η μεγάλη προσέλευση μεταναστών στις εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλά εκλογικά τμήματα, ενώ η προσέλευση μελών του ΠΑΣΟΚ ήταν περιορισμένη, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή απλών «φίλων» του ΠΑΣΟΚ που πήγαν να εκλέξουν αντιπροσώπους για το συνέδριο.

Οι επιστολές πάντως συνεχίζονται

Την ίδια στιγμή που στη Χαριλάου Τρικούπη «πανηγύριζαν» για τη «μεγάλη συμμετοχή», στο «Ρ» συνέχισαν να φτάνουν επιστολές μελών και οπαδών του ΚΚΕ, με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου τους «ευχαριστούσε» για τη συμμετοχή τους πριν από ένα χρόνο στις διαδικασίες για την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα τους καλούσε να πάρουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματός του και στην εκλογή των συνέδρων!!

Ανθρωποι, οι οποίοι ποτέ δε συμμετείχαν στις διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έλαβαν τις προσωπικές επιστολές του κ. Παπανδρέου, αφού... προφανώς για τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο είχαν πάρει μέρος, αλλά έδωσαν και τις διευθύνσεις τους για να έχουν... αλληλογραφία με τον Γ. Παπανδρέου.

Ο Γιάννης Ηλιόπουλος, μέλος του ΚΚΕ, και η γυναίκα του Ελένη, από τα Καμένα Βούρλα, έλαβαν με μεγάλη τους έκπληξη την επιστολή του Γ. Παπανδρέου. Την ίδια... τύχη είχε και η Μ. Καραβασίλη από την Εύβοια, όπως και το μέλος του Κόμματος Ευθ. Κατσένιος, από το Λιδορίκι Φωκίδας.

Ελπίζουμε τώρα που οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκαν να λάβει τέλος και η αλληλογραφία μαζί τους. Εκτός αν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις εκλογές των συνέδρων είναι το ίδιο... σωστά, όπως και στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου.

Με σημαία Πορτογαλίας...

Ο Γ. Παπανδρέου, με χτεσινή δήλωσή του σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εκλογές υποστήριξε ότι πρόκειται «για μια πολύ μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα». Φέρνουμε, ανέφερε ο ίδιος «μια νέα πολιτική κουλτούρα, νέα πολιτικά ήθη και πρακτικές, με επίκεντρο τη δύναμη του πολίτη». Μάλιστα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι από τη «συμμετοχή φάνηκε η δίψα για συμμετοχή, φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να κάνει και «σημαία» του τη νίκη των «σοσιαλιστών» στην Πορτογαλία, στην οποία βρέθηκε και ο ίδιος. Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο μια νίκη των σοσιαλιστών, αλλά και καταδίκη του νεοσυντηρητισμού».

Ο Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικά, συνδυάζοντας την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ που πραγματοποίησε «απογραφή», όπως και η αντίστοιχη της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι «ο Ελληνας πολίτης, όπως και ο Πορτογάλος πολίτης, βλέπει τη λογική των σοκ προς την οικονομία, χωρίς προοπτική, με μικροκομματικές σκοπιμότητες, ότι πλήττουν τελικά το ίδιο το οικογενειακό εισόδημα». Αφήνοντας στο «απυρόβλητο» την αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου... αξιοποίησε την «πορτογαλική απογραφή» για να... ασκήσει αντιπολιτευτική κριτική στην κυβέρνηση.

Θέσεις του: Οι «νόμοι της αγοράς»

Εξάλλου χτες συνεδρίασε και η Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, η οποία ασχολήθηκε με τη «διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις» του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι άρρηκτα συνδεμένες με τη νεοφιλελεύθερη πορεία του κόμματος και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνία που φιλοδοξούν να χτίσουν οι... σοσιαλιστές. Η «ανταγωνιστικότητα» και η «ανταγωνιστική οικονομία» είναι οι... βάσεις πάνω στις οποίες κινούνται οι πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Ενστερνιζόμαστε ως σύγχρονη ανάγκη και ως βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη τον ανταγωνισμό και συνακόλουθα την παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστική οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες με ιδιαίτερη έμφαση σημειώνεται: «Η αγορά είναι το απαραίτητο εργαλείο»... Πιστό στη λογική του «ευρωμονόδρομου» και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών το ΠΑΣΟΚ προβάλει ένα «νέο σοσιαλδημοκρατικό ρυθμιστικό πλαίσιο» που θα φέρει «την Ευρώπη να πρωτοπορήσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ