Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΘΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Ιδιαιτέρως ο κ. Μπαρόζο επιθυμεί να διαμηνύσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχει αναγάγει την αναζωογόνηση της οικονομίας σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την πενταετή του θητεία. Ο κ. Μπαρόζο έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα υπηρεσιών, την απλοποίηση της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις και έχει παροτρύνει τις χώρες - μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη φορολογία και να κάνουν ελαστικότερες τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό είναι το είδος της γλώσσας που καταλαβαίνει ο πρόεδρος Μπους» (το άρθρο σε Wall Street Journal/ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΚΕΡΔΗ: «Σημαντικά αυξημένα κέρδη για το 2004 αναμένεται να ανακοινώσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες. Ο όμιλος της "Attica" (σσ Παναγόπουλος) αναμένεται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη κοντά στα επίπεδα των 36 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 28% περίπου σε σχέση με το 2003. Τριπλασιασμό των κερδών τους εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι "Μινωικές Γραμμές" σε σχέση με κέρδη 3,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2003» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΧΡΕΗ: «Αυτό που οφείλουν τα νοικοκυριά στο τραπεζικό σύστημα της χώρας περιορίζεται σε 50,18 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα αγγίζει περίπου τα 175 δισ. ευρώ και αποτελεί το σύνολο των εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων στην οικονομία. Αρα ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών είναι περίπου 30% σε σύγκριση με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, που φθάνουν το 100% στις ΗΠΑ και 65% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, τα μεν νοικοκυριά απέχουν πολύ από το να είναι υπερχρεωμένα, οι δε τράπεζες γνωρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στον τομέα αυτόν θα παραμείνει υψηλός για τα επόμενα λίγα χρόνια. Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ότι οι Ελληνες καταναλωτές είναι υπερχρεωμένοι» (το κύριο άρθρο στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ