Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ ΞΑΝΘΗΣ
Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον τίτλο σωματείου

Την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να τους επιτραπεί να αναγνωριστούν τα σωματεία τους και να τους επιτραπεί να λειτουργούν με τον προσδιορισμό «Τουρκικό» ανακοίνωσαν εκπρόσωποι 14 φορέων της μουσουλμανικής μειονότητας, που την Κυριακή πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Αρκάδι» στην Κομοτηνή.

Αφορμή για τη συγκέντρωση αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με βάση την οποία το σωματείο «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» θα πρέπει να αλλάξει την επωνυμία του και το καταστατικό του, διότι είναι παράνομος ο καταστατικός σκοπός και η επωνυμία του Σωματείου ως αντίθετα στη συμφωνία της Λοζάνης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της μουσουλμανικής μειονότητας, που μίλησαν στην προχτεσινή συγκέντρωση, υποστηρίζουν ότι θίγονται ζητήματα παραβιάσεων σχετικά με τα δικαιώματα της έκφρασης και της προστασίας των μειονοτήτων.

Από τα 14 Σωματεία που συμμετείχαν πήραν το λόγο εκπρόσωποι 5 φορέων: της Ατυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής, των Συλλόγων Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, Επιστημόνων Μειονότητας, Τούρκικη Ενωση Ξάνθης και του Συλλόγου Τούρκων Γυναικών.

Εθεσαν το ζήτημα αναγνώρισης εθνικής μειονότητας και το συσχέτισαν με το αντίστοιχο αίτημα φορέων που βάζουν το ζήτημα αναγνώρισης Μακεδονικής Μειονότητας.

Σημείωσαν πως στηρίζουν τις ελπίδες τους για αναγνώριση της εθνικής τους ταυτότητας στην ΕΕ και εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια εφαρμογής του «ευρωσυντάγματος» θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να πειθαρχήσει στους σχετικούς νόμους που θα τους δικαιώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ