Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Οπλο» στα χέρια μας

H Πολιτική Απόφαση του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με τα καθήκοντα του Κόμματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αποτελεί «όπλο» στα χέρια των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών για ένα ακόμα πιο πλατύ άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα. Δεν πρόκειται απλά για ένα κομματικό ντοκουμέντο μόνο για εσωκομματική χρήση, αλλά για ένα κείμενο με στόχους δράσης, που αφορά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, πρώτα και κύρια αυτούς που συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια με το ΚΚΕ και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και προβληματίζονται. Εκεί μπορούν να βρουν συμπυκνωμένη όλη την πολιτική πρόταση του Κόμματος, για το Λαϊκό Μέτωπο, που δίνει πραγματική διέξοδο στα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Διέξοδο στην προοπτική όχι μόνο της διατήρησης κάποιων κατακτήσεων ή στο κέρδισμα νέων, αλλά βάζοντας επί τάπητος το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και της εγκαθίδρυσης της εξουσίας της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων.

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ολοκληρώνοντας με την Απόφασή του τη συλλογική σκέψη όλου του Κόμματος και εκτιμώντας τη σημαντική θετική πείρα, αλλά και τις αδυναμίες, καθορίζει σήμερα ως κύριο καθήκον την ολόπλευρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος. Ενα καθήκον, όπου θα κριθούμε όλοι από την προσφορά μας στην εκπλήρωσή του, αλλά που είναι συνδεδεμένο και με την ανάπτυξη της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης. Γιατί είναι προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων ένα ισχυρό ΚΚΕ, που από καλύτερες θέσεις, παντού, θα προωθεί την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή συσπείρωσης και πάλης.

Κεντρικός άξονας για να προωθηθεί ο στόχος της ολόπλευρης ισχυροποίησης είναι η κατάκτηση της ικανότητας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας να δρούμε με βάση τη στρατηγική του Κόμματος. Οπως επισημαίνει η Απόφαση, χρειάζεται «να αφομοιωθεί βαθιά, με όρους θεωρίας και πείρας, η στρατηγική του Κόμματος και η ενιαία αντίληψη για το πώς αυτή προωθείται. Χρειάζεται να κατανοηθεί πιο βαθιά ο χαρακτήρας του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που καλείται όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά να φέρει σε πέρας και το έργο της κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας. Αυτή η αντίληψη πρέπει να διαποτίζει την καθημερινή δουλιά του Κόμματος. Να κατανοηθεί πιο ουσιαστικά ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό επηρεάζει και καθορίζει τη δράση του Κόμματος σήμερα».

Με βάση αυτήν την αντίληψη και μέσα από τη συζήτηση στις οργανώσεις και το λαό, καλούμαστε να δράσουμε από σήμερα. Δυναμώνοντας τις πολύμορφες λαϊκές συσπειρώσεις που έχουν δημιουργηθεί και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς, το κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών). Ταυτόχρονα, να συμβάλουμε για ανάπτυξη νέων συσπειρώσεων στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο περιβάλλον, στους μισθωτούς επιστήμονες και αλλού. Ετσι θα προωθηθεί ο στόχος για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ