Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέα εποχή(;) για τη... διατλαντική ενότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Επιχείρηση γεφύρωσης του διατλαντικού χάσματος για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, επεισόδιο πρώτο: «Καμία δύναμη στη Γη δεν πρόκειται ποτέ να μας χωρίσει» διαμηνύει ο Τζορτζ Ου. Μπους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε - και φυσικά έσπευσαν να υιοθετήσουν ως όρο και οι περισσότεροι αναλυτές - μία νέα εποχή στις διατλαντικές σχέσεις μετά το «χάσμα» που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η περιοδεία Μπους άρχισε χτες στις Βρυξέλλες με δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε πρώτα με τον βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου και στη συνέχεια με τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχόφστατ. Ακολούθως, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ενώ επόμενος σταθμός είναι η Γερμανία και η πόλη Μέινς για κατ' ιδίαν συνάντηση με έναν ακόμη «διαφωνούντα» του πολέμου του Ιράκ, τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στο διαταύτα, οι δηλώσεις Μπους όσον αφορά στη γεφύρωση του χάσματος που βρίσκεται «πέραν του Ιράκ» αφού...«η στέρεη φιλία μας είναι ουσιαστική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. Καμία προσωρινή αντιπαράθεση, καμία περαστική διαφωνία των κυβερνήσεών μας, καμία δύναμη στη Γη δε θα μπορέσει ποτέ να μας χωρίσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε για άλλη μία φορά κατάχρηση μιας λέξης. Αυτή τη φορά η λέξη «ελευθερία» την οποία αρέσκεται να χρησιμοποιεί, υπερκεράστηκε από τη λέξη «συμμαχία».

Φυσικά ο Μπους δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του σε μια «ισχυρή Ευρώπη», ενωμένη, δημοκρατική και σύμμαχο των ΗΠΑ εννοώντας φυσικά τη στήριξη του «οράματος του Μπους για την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο»: «Η Αμερική υποστηρίζει μια ισχυρή Ευρώπη, καθώς χρειαζόμαστε έναν ισχυρό εταίρο στο επίπονο καθήκον της προώθησης της ελευθερίας στον κόσμο». Και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δώσουν περισσότερη στήριξη στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, «τη νεότερη δημοκρατία του κόσμου», όπως την αποκάλεσε.

Εντούτοις οι πιο σημαντικές αναφορές και άξονες του «οράματος» είναι οι «επόμενοι στόχοι» που δεν είναι άλλοι από τη Συρία και το Ιράν, αλλά και οι αναφορές του για τη Μέση Ανατολή αφού έθεσε το θέμα «ειρήνευσης του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ως άμεση προτεραιότητα και στόχο» αλλά και τη Ρωσία και την Ουκρανία που για τον Μπους η «νέα ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη στη διατλαντική οικογένεια».

Ετσι με το Ιράκ που θα είναι «"φάρος" ελευθερίας και πηγή πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή», η Συρία πρέπει να τερματίσει την «κατοχή στο Λίβανο» και το «καθεστώς της πρέπει να λάβει μεγαλύτερη δράση για να σταματήσει εκείνους που υποστηρίζουν τη βία και την υπονόμευση στο Ιράκ, και πρέπει να δώσει τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων που επιδιώκουν να καταστρέψουν την ελπίδα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος απέστειλε από τις Βρυξέλλες «ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ιράν», σημειώνοντας ότι «οφείλει να σταματήσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας και να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». Προσέθεσε ότι ο ίδιος «συνεργάζεται στενά» με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες επιζητούν διπλωματική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Μπους επισήμανε πως η Μόσχα οφείλει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της υπέρ της δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να βάλουν τη μεταρρύθμιση στο επίκεντρο του διαλόγου με τη Μόσχα: «Προκειμένου να σημειώσει η Ρωσία πρόοδο ως ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει η ρωσική κυβέρνηση να ανανεώσει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία και την έννομη τάξη. Αναγνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δε θα γίνουν εν μία νυκτί. Θα υπενθυμίζουμε πάντα στη Ρωσία, ότι η συμμαχία μας υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου, μία ζωτική αντιπολίτευση, κοινή διακυβέρνηση και έννομη τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ