Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεταίρους για νέους πολέμους ψάχνει ο Μπους

Εντονες διαβουλεύσεις και παζάρια για νέα μοιρασιά των αγορών και νέους ρόλους στο πλαίσιο της νέας τάξης, στις επαφές ΗΠΑ και ΕΕ στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Συνεταίρους για τους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζει αναζητά ο Τζορτζ Μπους στην ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκίνησε προχτές από τις Βρυξέλλες.

Είναι όμως αβέβαιο αν θα τους εξασφαλίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, γιατί οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη φαίνεται να υπερισχύουν των μεγαλόστομων διακηρύξεων και των θερμών χειραψιών που αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες στη διπλή ευρωατλαντική σύνοδο κορυφής (σύνοδος ΝΑΤΟ και σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δείχνει να χρειάζεται τους Ευρωπαίους συμμάχους, είτε για προχωρήσει σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (π.χ. στο Ιράν, στη Μέση Ανατολή, Β. Κορέα) είτε για να βοηθήσουν στη στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα κλίμα επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη και γεφύρωσης του διατλαντικού χάσματος που είχε φανεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η αμερικανική πλευρά ζητά περισσότερη βοήθεια, κυρίως στρατό και χρήμα, για το Ιράκ, ειδικά από τις κυβερνήσεις εκείνες που ήταν αντίθετες και μέχρι τώρα δεν έχουν «συνδράμει» όσο θα ήθελαν οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι σαφές αν η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δώσει ορισμένα ανταλλάγματα και μερίδια από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων για το μοίρασμα των αγορών, ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική συναίνεση και την υλική συνδρομή των «Ευρωπαίων συμμάχων». Η φραστική επίθεση φιλίας και οι όρκοι πίστης σε κοινές αξίες και αρχές δεν αρκούν στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ηδη έχουν νομιμοποιήσει την κατοχή στο Ιράκ αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών και ανοίγοντας μάλιστα και μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη, ενίσχυσαν τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να συμπλέουν και στο Μεσανατολικό.

Οι Ευρωπαίοι, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις κυρίως του Γερμανού καγκελάριου Γκ. Σρέντερ που ανέλαβε να εκφράσει συνολικά τις απαιτήσεις τους, θέλουν να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων για τους νέους πολέμους και να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της επιδεικτικής περιφρόνησής τους από την Ουάσιγκτον, όπως έγινε στο Ιράκ. Αυτό επιχειρούν να το πετύχουν μέσω του ΝΑΤΟ, το οποίο θέλουν να μετατρέψουν σε ένα χώρο που θα λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις για όλα τα θέματα, υποχρεώνοντας τους Αμερικανούς να «τους παίρνουν μαζί τους» και να αναγνωρίζουν «ζωτικά συμφέροντά» της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας τάξης. Φυσικά και δεν αμφισβητούν την αμερικανική ηγεμονία, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, αλλά θέλουν μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο της νέας τάξης.

Αυτό ακριβώς περιμένουν να «διαγνώσουν» πίσω από τις ομιλίες του Τζ. Μπους οι αρχηγοί των κυβερνήσεων, αν δηλαδή ο Αμερικανός Πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του θα τους δίνει περισσότερο σημασία και καλύτερο ρόλο.

Μέχρι στιγμής ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος «να ακούσει» τα αιτήματα των «Ευρωπαίων συμμάχων», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τα υιοθετήσει.

Πάντως και στις δύο συνόδους κορυφής που θα γίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα: Ιράκ, Ιράν, Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Βαλκάνια (Κόσσοβο). Ο Τζ. Μπους θα έχει το πρωί συνάντηση με τον πιστό σύμμαχό του, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην έδρα του ΝΑΤΟ όπου θα γίνει συζήτηση για τα παραπάνω θέματα. Μετά το ΝΑΤΟ θα συναντήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στους πρόθυμους η ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ενταχθεί σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου ρόλου στην περιοχή. Ηδη έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και έχει προσφέρει χρήμα (300.000 ευρώ) για την εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών στο Ιράκ. Ταυτόχρονα επιχειρεί αναβάθμιση του ρόλου στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για το τελικό καθεστώς στο Κόσσοβο, με τις προτάσεις της να κινούνται μάλλον προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ΗΠΑ και ΕΕ δείχνουν να αγνοούν τις ελληνικές πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 90λεπτη συζήτηση που θα έχει σήμερα ο Τζ. Μπους με τους ηγέτες της ΕΕ στην έδρα της Κομισιόν η σχετική εισήγηση για τα Βαλκάνια έχει ανατεθεί στην Αυστρία, αν και πληροφορίες από την κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες επέμεναν ότι θα κάνει παρέμβαση για το θέμα και ο Κ. Καραμανλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ