Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμενόμενη εικόνα
  • Νικητής ο Ταλάτ στις «εκλογές», συνεχίζει να χύνει χολή κατά της «ελληνοκυπριακής ηγεσίας»
  • Ο προετοιμαζόμενος για «συγκυβερνήτης» Ντενκτάς ανησυχεί για την «ασφάλεια» της Τουρκίας...

Νίκη σημείωσε το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις ψευδοεκλογές που διεξήχθησαν στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Ταλάτ συγκέντρωσε το 45% περίπου των ψήφων. Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Κόμμα Εθνικής Ενότητας, συγκέντρωσε το 31% των ψήφων. Ο Ταλάτ είπε ότι τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την ειρήνη και την επανένωση του νησιού. Παράλληλα, άρχισε διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, πιθανότατα με το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού Ντενκτάς, Σερντάρ, που κέρδισε έξι έδρες και μόνο με αυτόν μπορεί να κάνει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, μετά τη νίκη του ο Ταλάτ σημείωσε το μεγάλο ποσοστό των Τουρκοκυπρίων, που ψήφισε το κόμμα του. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «ελληνοκυπριακή ηγεσία», όπως χαρακτήρισε την κυπριακή κυβέρνηση, δε συνεργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ερωτηθείς κατά πόσον έχει αλλάξει η αντίληψή του για τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ο Ταλάτ υποστήριξε ότι «αυτές οι ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί ψευδώς από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου». «Αυτό, που επιθυμεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος», πρόσθεσε, «είναι να επιβάλει την εξουσία του επί των Τουρκοκυπρίων».

Μιλώντας, επίσης, στο ΡΙΚ, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως η Τουρκία «πρέπει για λόγους ασφαλείας να διατηρήσει στην Κύπρο τα στρατεύματά της».

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και η Κομισιόν τού έστειλε συγχαρητήρια, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδεικνύουν ότι θέλουν να ενσωματωθούν στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου διαφωνούν όσον αφορά στο «σχέδιο Ανάν». Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα το αποδέχεται ενώ η «αξιωματική αντιπολίτευση» το απορρίπτει.

Εκτιμήσεις της Λευκωσίας

Στις ελεύθερες περιοχές, το ΑΚΕΛ ερμηνεύει την επικράτηση του κόμματος του Ταλάτ ως έκφραση της επιθυμίας της μεγάλης πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, για ειρηνική λύση και επανένωση. Σε ανακοίνωσή του, το Γγραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αναμένει από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα, για προώθηση λύσης του Κυπριακού. Το Κόμμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αφού προηγουμένως διασφαλιστεί ότι θα γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις, χωρίς ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και χωρίς επιδιαιτησία, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση.

Εκτιμά, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξουν εντατικές επαφές ανάμεσα στα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συνεχίσει τις επαφές του με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, σε μια προσπάθεια, όπως σημειώνεται, να πείσει για την αναγκαιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

Το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης, η ΕΔΕΚ, συμφωνώντας με την εκτίμηση του ΔΗΚΟ (σ.σ. το κόμμα του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου), ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα δε διαφοροποιούν την υπάρχουσα πραγματικότητα στο Κυπριακό, αφού τον καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η Τουρκία. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Ταλάτ όπως και άλλες που έκανε ο Σερντάρ Ντενκτάς, με τις οποίες επιχειρούν να αποσυνδέσουν την Τουρκία από το Κυπριακό και τη λύση του, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρεται επίσης ότι η παράνομη ψηφοφορία στα κατεχόμενα πιστοποιεί, για μια ακόμη φορά, την πλήρη πληθυσμιακή αλλοίωση σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού τα δύο τρίτα όσων ήσαν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήσαν έποικοι. Ως εκ τούτου, αναφέρεται, αποτελεί τουλάχιστον διαστρέβλωση της αλήθειας η προβολή του ισχυρισμού ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά έκφραση της θέλησης των Τουρκοκυπρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί τις πολιτικές διεργασίες στα Κατεχόμενα, περιλαμβανομένης και της προχτεσινής ψηφοφορίας. Η αξιολόγηση αυτή, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος, γίνεται κάτω από το φακό της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού και των προοπτικών επανέναρξης των διαδικασιών για μια σωστή λύση του.

Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος δέχεται μεν ότι η ψηφοφορία αποτελεί μέθοδο έκφρασης της βούλησης των Τουρκοκυπρίων, αλλά επισημαίνει τη συμμετοχή των εποίκων και την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει για τα σοβαρά θέματα στο Κυπριακό, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και η Συνθήκη Εγγυήσεως.

«Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η χτεσινή ψηφοφορία συνιστά μέθοδο έκφρασης πολιτικών επιθυμιών των Τουρκοκυπρίων, μεταξύ άλλων, σε σχέση και με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Επειδή, όμως, γίνεται προσπάθεια μονοπώλησης από μέλη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας της επιθυμίας για λύση, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι αξία έχει, όχι απλώς η λύση αλλά και η μορφή και το περιεχόμενό της. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί διακαώς και επιδιώκει με συνέπεια την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δημοκρατικής λύσης, η οποία να ενοποιεί την κοινωνία, τους θεσμούς, το χώρο και την οικονομία στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας όπου τα δικαιώματα όλων των πολιτών της θα είναι σεβαστά», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ενώ δεν αμφισβητείται ότι αυτή είναι και επιθυμία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, δυστυχώς δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν οι θέσεις που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες που βγήκαν κερδισμένοι από τη χθεσινή ψηφοφορία. «Η νομική και πολιτική θέση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι των ψηφοφοριών στα Κατεχόμενα ταυτίζεται με αυτήν του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως διατυπώνεται στα ψηφίσματά του, κυρίως στο ψήφισμα 550 (1984), το οποίο καταδικάζει τέτοιες διαδικασίες στα κατεχόμενα ως ενέργειες που τείνουν να παγιώσουν τη διαίρεση της Κύπρου,» αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ