Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με συνοπτικές διαδικασίες...

Με συνοπτικές διαδικασίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε μέσα σε (...) μόλις δύο ώρες όλα τα θέματα, εκτός του «Ευρωσυντάγματος», το οποίο από χτες το απόγευμα απασχολεί αποκλειστικά τη Σύνοδο Κορυφής, σε επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών. Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν το γενικό πλαίσιο της «ευρωπαϊκής δράσης για την οικονομική μεγέθυνση», που αφορά σε 29 «διευρωπαϊκά μεγάλα έργα», ορισμένα από τα οποία μπορούν να αρχίσουν «σε 3 χρόνια», αν είναι «ώριμα και μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια» (Κ. Σημίτης).

Η σύνοδος «προώθησε» τις προτάσεις της Θεσσαλονίκης για «ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη», δηλαδή «έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων» και «δικαστική και αστυνομική συνεργασία». Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, «υπήρξε πολιτική συμφωνία για το πώς θα λειτουργήσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός» για τη λαθρομετανάστευση. Θα υπάρξουν δύο «κέντρα» αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Ισπανία.

Η σύνοδος, ομόφωνα, τονίζει «τη σπουδαιότητα των προσπαθειών των τρίτων χωρών να ανακόψουν τις ροές μεταναστευτικών ρευμάτων». Υπάρχει ειδική αναφορά στον «διάλογο των θρησκειών», όπου η ΕΕ εκφράζει «ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτικής μισαλλοδοξίας», μετά από μια προσπάθεια της ιταλικής προεδρίας για αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων με το Ισραήλ. Οσον αφορά στη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ τονίζεται «ο αμετάκλητος χαρακτήρας της διαδικασίας διεύρυνσης, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου υπάρχει ειδική αναφορά στην Τουρκία και στην Κύπρο. Για την Τουρκία εκφράζεται «ικανοποίηση για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», που «έχουν φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ». Η τελική απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «θα ληφθεί το Δεκέμβριο του 2004». Σε ειδική παράγραφο «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης της Τουρκίας για τη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου. Εν προκειμένω, η διευθέτηση του προβλήματος αυτού βάσει των αρχών που εκτίθενται κατωτέρω θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες προσχώρησης της Τουρκίας». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια επανάληψη της συμφωνίας του Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999), όπου η Τουρκία καλείται να επιδείξει «καλή θέληση» στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Νήσου δε δεσμεύει την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Η σχετική, ξεχωριστή, απόφαση για την Κύπρο έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι υπάρχει καλή προοπτική για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης μέχρι την 1η Μαΐου 2004, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνεπώς, παροτρύνει και πάλι όλα τα ενεχόμενα μέρη, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, να υποστηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και, εν προκειμένω, απευθύνει έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις του. Η Ενωση επαναλαμβάνει ότι είναι διατεθειμένη να λάβει υπόψη της τους όρους ενός διακανονισμού, σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την προθυμία της Επιτροπής να βοηθήσει για την ταχεία εξεύρεση λύσης στα πλαίσια του κεκτημένου».

Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, «υπάρχει παράγραφος, στην οποία τονίζεται η σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού. Λύση, η οποία συνδέεται ευθέως με τις προσδοκίες προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το σημείο αυτό θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία». Πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα. Η «βούληση» υπάρχει από τη συμφωνία του Ελσίνκι, δε δεσμεύει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και έχει σχέση με τη «συγκυρία» αλλά όχι αυτό που υπονοεί ο πρωθυπουργός. Για την Κύπρο ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «επαναλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις της ΕΕ».

Οσον αφορά στο Ιράκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι «η σταθερότητα στο Ιράκ συνιστά κοινό συμφέρον», τονίζοντας ότι η ΕΕ «έχει δεσμευτεί να στηρίξει την πολιτική αλλά και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ». Η ΕΕ «απευθύνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους στο Ιράκ να εξακολουθήσουν να προωθούν τις πολιτικές διεργασίες με πειθαρχημένο και ειρηνικό τρόπο»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ