ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η Συνάντηση ενάντια στο «Ευρωσύνταγμα»

Διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με συμμετοχή πλήθους Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

«Η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και η απάντηση των λαών», είναι το θέμα της Συνάντησης που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, οι εργασίες της οποίας ανοίγουν στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» σήμερα, Σάββατο, στις 18.00 και ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή, στις 14.00. Στη συνάντηση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 23 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ανάμεσά τους και κόμματα που συμμετέχουν στην ομάδα GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας «Γκεόργκι Δημητρώφ»

2. Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

4. Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας (PDS)

5. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP)

6. Ανεξάρτητος βουλευτής της GUE/NGL Ole Kraup

7. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας (Τσεχία)

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

12. Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας

13. ΑΚΕΛ Κύπρου

14. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

15. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

17. Ουγγαρέζικο Εργατικό Κόμμα

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

20. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

21. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP).

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς εντείνεται η διαμαρτυρία και η απόρριψή του από τους λαούς, που εκφράζεται και με κινητοποιήσεις και καμπάνιες. Συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται στις 12 και 13 του Δεκέμβρη για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν στη Συνταγματική Συνθήκη.

Το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ θωρακίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, θεσμοθετεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, προωθεί παραπέρα τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, νομιμοποιεί τις προληπτικές στρατιωτικές επεμβάσεις, αφαιρεί νέα κυριαρχικά δικαιώματα από τα κράτη-μέλη, εμβαθύνει την ανισοτιμία μεταξύ των κρατών-μελών και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες καταπατούνται στις νέες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων και διώξεων σε βάρος κομμουνιστών, αντιφασιστών και προοδευτικών ανθρώπων και κομμάτων, ενώ κορυφαία στελέχη της ΕΕ προβαίνουν σε προκλητικές αντικομμουνιστικές δηλώσεις.

Αυτή η "λαϊκή αντισύνοδος" της Αθήνας επιδιώκει να συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση, στην ανάδειξη όλων των εξαιρετικά σοβαρών συνεπειών για τους λαούς και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οργάνωση της πάλης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απόρριψή του».

Η Αλ. Παπαρήγα στου Ρέντη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία την ερχόμενη Τρίτη, στην περιοχή του Ρέντη.

Στις 5.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το απογευματινό ΤΕΕ του συγκροτήματος ΣΚΥΠ, όπου θα μιλήσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ρέντη του ΚΚΕ στο Δημαρχείο της πόλης (αίθουσα Ι. Καμπανέλλη).

ΕΕΔΥΕ
Πλατιά σύσκεψη για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιεί σύσκεψη μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, με αφορμή την πρωτοβουλία της για τη διοργάνωση ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ από το Γενάρη μέχρι το Μάη του 2004.

Πρόκειται για μια διοργάνωση με στόχο μέσα από αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, ν' αναδείξει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού και να διασταυρώσει τη θέληση και την απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις, ν' αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής από τα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σύσκεψη φορέων και προσωπικοτήτων για τη συζήτηση και προκήρυξη της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Δεκέμβρη 2003, στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 24.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να προκύψει πλατιά οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

  • Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η ΕΕΔΥΕ, στα πλαίσια της οικονομικής της ενίσχυσης, διαθέτει ασημένια φλουριά για την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Οσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν, αυτά διατίθενται από τα Γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα, τηλ. 210.3844.853-54.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ