ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λιγότεροι θεατές, περισσότερα έσοδα

Μπορεί να μην υπερέβη τον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε το Ελληνικό Φεστιβάλ και να αύξησε (ελάχιστα) τα συνολικά έσοδά του, αλλά λιγότερους θεατές είχε και στο Ηρώδειο και λιγότερα έσοδα. Η πολύ μικρή αύξηση των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και όχι σε αύξηση θεατών. Γιατί οι θεατές από όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μειώθηκαν κατά 20.000 περίπου και γι' αυτό πρέπει να προβληματιστεί το Φεστιβάλ και να αναζητήσει τις αιτίες. Δεν αρκεί να επαίρεται μόνο για τη «διεθνή αναγνώριση και την αποδοχή από τον ξένο και ελληνικό Τύπο». Δεν μπορεί να είναι αυτό το κέρδος ενός Φεστιβάλ. Η μεγαλύτερη αναγνώριση είναι η προσέλευση του κόσμου και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη φροντίδα.

Συγκεκριμένα τα έσοδα από τις παραστάσεις ανήλθαν ως εξής, ανά χώρο: Ηρώδειο: φέτος 2.759.083 ευρώ (πέρσι 2.806.030 ευρώ. Επίδαυρος: φέτος 895.140 ευρώ (πέρσι 635.913,50 ευρώ). Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: φέτος 93.051 ευρώ (πέρσι 92.397 ευρώ). Σύνολο εσόδων από Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μουσικό Ιούλη: πέρσι 3.534.340,50 ευρώ και φέτος (μαζί με Λυκαβηττό και περιοδείες) 3.747.275,60 ευρώ.

Οσον αφορά στους θεατές, στο Ηρώδειο παρακολούθησαν 114.929 θεατές (147.467 ήταν πέρυσι). Τις παραστάσεις της Επιδαύρου παρακολούθησαν 89.352 θεατές (έναντι 89.987 πέρυσι). Και για του λόγου το αληθές, σε σχέση με τα ακριβά εισιτήρια, στην Επίδαυρο, ενώ υπάρχει μείωση θεατών κατά 630 περίπου, υπάρχει αύξηση εσόδων. Οι εισπράξεις έφτασαν τα 895.140,90 ευρώ (έναντι 635.913,50 ευρώ πέρυσι).

Ουσιαστικά, στο Ηρώδειο υπήρξε μείωση θεατών κατά 32.000 περίπου, 630 περίπου στην Επίδαυρο και 600 στη Μικρή Επίδαυρο. Φέτος όμως προστίθενται οι θεατές στο Λυκαβηττό (5.463), στο «Ηχος και Φως» (17.698) και από περιοδείες (9.714). Δηλαδή στις μεγάλες διοργανώσεις (Επίδαυρο - Ηρώδειο) υπήρξε μείωση θεατών: 32.163.

Πρεμιέρες στη Θεσσαλονίκη

Το έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο' Νιλ, ανεβάζει σήμερα το ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός. Ο Ο' Νιλ, εμπνευσμένος από την αισχυλική «Ορέστεια», τοποθετεί τη δράση στο σπίτι της πανίσχυρης οικογένειας Μάνον, όταν ο στρατηγός Εζρα επιστρέφει από τον πόλεμο νικητής. Η επιστροφή του σηματοδοτεί έναν κύκλο βίας μέσα στην οικογένεια, που ξεκίνησε χρόνια πριν και που την οδηγεί στην αναπόφευκτη καταστροφή. Τα πρόσωπα της οικογένειας Μάνον προσπαθούν μάταια να ζήσουν, να αγαπήσουν, να αποδώσουν δικαιοσύνη, να λυτρωθούν από την τραγική τους «μοίρα». Σκηνοθεσία: Ανδρέας Βουτσινάς. Μετάφραση: Χρήστος Καρχαδάκης. Σκηνικά: Απόστολος Βέττας. Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας. Μουσική: Γιώργος Κουρουπός. Παίζουν: Αλεξάνδρα Λαδικού, Βάσια Παναγοπούλου, Στέφανος Κυριακίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Μάνος Ζαχαράκος, Γιάννης Κυριακίδης, Στράτος Τρίπκος κ.ά.

Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 16-30/12, το ΚΘΒΕ και η Οπερα Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ένα χριστουγεννιάτικο, τρυφερό παραμύθι. Πρόκειται για το έργο «Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες» του Τζιαν Κάρλο Μενότι, που διηγείται την ιστορία ενός μικρού ανάπηρου αγοριού, του Αμάλ. Οι τρεις Μάγοι, ταξιδεύοντας προς τη Βηθλεέμ με τα δώρα τους για το θείο βρέφος, φτάνουν σε μια φτωχική καλύβα, όπου μένει ο Αμάλ και η μητέρα του, και μένουν εκεί τη νύχτα για να ξεκουραστούν. Ο Αμάλ, ακούγοντας την ιστορία τους, θέλει να προσφέρει κι αυτός ένα δώρο στο νεογέννητο Χριστό, κι έτσι τους δίνει την πατερίτσα του, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει. Η γενναιοδωρία και η καλοσύνη του μικρού Αμάλ θ' ανταμειφθεί, και τότε θα συμβεί το θαύμα! Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βαγιανός. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωάννου. Σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη. Χορογραφία: Κατερίνα Κερβανίδου. Ερμηνευτές: Πωλ Ζαχαριάδης, Κατερίνα Καρατζά, Γιάννης Χριστόπουλος, Ακης Λαλούσης, Κωνσταντίνος Κατσάρας, Βασίλης Τσανακτσίδης.

Εικαστικές «ματιές»

Εργο του Γ. Αδαμάκη
Εργο του Γ. Αδαμάκη
Εργα ζωγραφικής και γλυπτικής, μικρών διαστάσεων, περιλαμβάνει η έκθεση «Μικρές ζωγραφιές» στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Εως τις 31/12 εκτίθενται έργα των: Αδαμάκη, Ακριθάκη, Βασσάλου, Δάρρα, Ζαννή, Καλογεροπούλου, Κεχαγιόγου, Κόττη, Κυριτσόπουλο, Μόραλη, Νικολάου, Παπανικολάου, Σακαγιάν, Ψυχοπαίδη κ.ά.

Στις 15 και 16/12 (10πμ- 5μμ), στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», διοργανώνεται έκθεση ζωγραφικής με δημιουργίες νοσηλευόμενων ασθενών του Ψυχιατρικού Τομέα.

Εγκαινιάζεται στις 15/12 (8μμ) στην πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου), έκθεση ψηφιδωτού και κοσμήματος της Ολυμπίας Μαυρομμάτη. Στα εγκαίνια θα τραγουδήσει το λυρικό ντουέτο του Μίλτου Αυγέρη, Ολγας Αγκόσκοβα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/12.

Νέα δουλιά της Νίνας Παππά φιλοξενείται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Παρουσιάζονται κατασκευές και σχέδια που συνδέονται με την πράξη της μέτρησης. Διάρκεια έκθεσης έως τις 3/1/2004.

Στο πολιτιστικό συγκρότημα «ARTOWER AGORA» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος αγορά) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας του Γιάννη Μητράκα. Θα διαρκέσει έως τις 29/12.

«Τελείως λάθος κίνηση» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Γρηγόρη Λαγού στον εκθεσιακό χώρο «Αίθουσα 2+1» (Κωνσταντινουπόλεως 19, Υμηττός).

Τη νέα δημιουργία της με τίτλο «Ερωτικά, Μια συνομιλία με τον Μαρκ Σαγκάλ», παρουσιάζει (έως 10/1/2004) η Ντιάνα Μπισογιάννη στην γκαλερί «Ζήτα - Μι» (Προξένου Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη).

«Μάνα» των Γκόρκι - Πουντόβκιν

Μια ταινία που συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 καλύτερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου θα προβάλλει το δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Filmcenter» στο «Τριανόν», σήμερα (4.30μμ). Πρόκειται για τη σοβιετική παραγωγή του 1926 «Η Μάνα» του σκηνοθέτη Β. Πουντόβκιν με τους: Βέρα Μπαρανόφκαγια, Νικολάι Μπατάλοφ, Α. Τσιστιάκοφ.

Πρόκειται για μια ευφυή διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μαξίμ Γκόρκι, με αξέχαστες σκηνές, όπως εκείνη της απόδρασης πάνω στα κομμάτια πάγου ενός ποταμού. Ο σκηνοθέτης επέλεξε να αναδείξει όχι μόνο το ίδιο το γεγονός μιας εξέγερσης, αλλά, το σημαντικότερο, τη διαδικασία συνειδητοποίησης του λαού, ο οποίος βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», ώσπου η ανοιξιάτικη επαναστατική ορμή να διαλύσει συμβολικά τους πάγους.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Απόλλων», το «Filmcenter» θα προβάλει την ταινία του Βιμ Βέντερς «Λάθος κίνηση», που βασίζεται στο βιβλίο του Γκαίτε «Τα χρόνια της μαθητείας του Βίλχελμ Μάιστερ». Παίζουν οι ηθοποιοί Χάνα Σιγκούλα, Ναστάζια Κίνσκι, Ρούντιγκερ Βόγκλερ, Ελίζαμπεθ Κρόιτσερ.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Ενα μουσικό παραμύθι, συναυλίες με ιδιαίτερα ηχοχρώματα, αλλά και χορός με πρωταγωνιστή ένα σπουδαίο χορευτή, συνθέτουν το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: 14/12 μπαλαλάικες από τη Ρωσική Ορχήστρα Αντρέγιεφ, με σολίστ στο σαξόφωνο τον Θόδωρο Κερκέζο. 15/12 συναυλία του συγκροτήματος χάλκινων πνευστών «Melos Brass», με τη συμμετοχή του Ν. Κίναστον (εκκλησιαστικό όργανο). 16-18/12 συναυλία της «Camerata Salzburg» με μαέστρο τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο. Στο διάστημα 22-30/12 θα πραγματοποιηθεί το γκαλά χορού του Βλαντιμίρ Μαλανκόφ με τη συμμετοχή άλλων χορευτών, σε κλασικές και σύγχρονες χορογραφίες. Στο ίδιο διάστημα θα παρουσιαστεί και το μουσικό παραμύθι του Περικλή Κούκου «Ο Μερλίνος ο Μάγος στο νησί των ποιητών» από την «Καμεράτα» και σολίστ λυρικούς τραγουδιστές.

Τη Δευτέρα (7.45 μ.μ.), στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), η Πολυφωνική Χορωδία του, με διεύθυνση του Γιάννη Λαζαρίδη, θα παρουσιάσει χριστουγεννιάτικους και πρωτοχρονιάτικους ύμνους και κάλαντα. Στο πιάνο η Φιφίκα Μπρουσιανού. Είσοδος ελεύθερη.

Το «Ασμα Ασμάτων» του Σολομώντα ανεβάζει σήμερα, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, η ομάδα «Θέατρο 2003» στο «Εργοστάσιο» (Βουλιαγμένης 268), σε μετάφραση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, μουσική Φώτη Μυλωνά, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Χατζή, κίνηση Κικής Μπάκα - Δημήτρη Σωτηρίου. Παίζουν: Παναγιώτης Θανασούλης, Κώστας Λαός, Ρίτα Λυτού, Μαρίνος Μουζάκης, Τάνια Παλαιολόγου, Γιάννης Παπαχαραλάμπους, Θέμος Σκανδάλης, Χριστίνα Σπύρου, Δέσποινα Τομαζάνη, Χριστίνα Χριστοδούλου. Συμμετέχει επταμελής ορχήστρα.

Οι «jazz med» ( Λευτέρης Ανδριώτης λύρα, Αντώνης Πρίφτης - κιθάρα, Μιχάλης Μπακάλης - κρουστά και Γιώργος Ταμιωλάκης - τσέλο), μας ταξιδεύουν στη Μεσόγειο με τζαζ προσεγγίσεις και ενδιαφέρουσες διασκευές από τον Sting μέχρι το flamenco, δικά τους κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς. Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), στις 17/12 (10.30 μ.μ.). Είσοδος με ποτό, 13 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ