ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Παραλήρημα δημαγωγίας

Αποθέωση δημαγωγίας και προεκλογικής εξαπάτησης αποτέλεσε η χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στο Αγρίνιο, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα παχιά λόγια, την ανάδειξη των ανεκπλήρωτων κυβερνητικών υποσχέσεων και την αποφυγή οποιασδήποτε δέσμευσης για τα προβλήματα της περιοχής και των λαϊκών στρωμάτων.

Παρουσιάζοντας την επιθυμία του ως πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «πανίσχυρο κοινωνικό ρεύμα» που θα στηρίξει τη «νέα πολιτική» που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του. Προτίμησε όμως να μην παρουσιάσει τη «νέα πολιτική» ή να την εξωραΐσει πίσω από εύηχους «τίτλους». Ισχυρίστηκε έτσι ότι η νέα οικονομική πολιτική «εγγυάται δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, η οποία να φτάνει παντού και να αποδίδει καρπούς για κάθε οικογένεια». Επίσης, θα «ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αυξηθεί η απασχόληση και θα αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας που έγινε βραχνάς σχεδόν για όλες τις οικογένειες»!.

Περίσσεψαν οι βαρύγδουπες και λαοπλάνες διαπιστώσεις, χωρίς όμως κανένα «διά ταύτα». Αντιτάχθηκε έτσι σφοδρά στη «δύο Ελλάδες» και στην «Ελλάδα των δύο ή τριών ταχυτήτων», αγανάκτησε για «το εξαιρετικά βαρύ τίμημα της εγκατάλειψης που πληρώνει η Δυτική Ελλάδα», αλλά δεν είχε τίποτα για να θεραπεύσει το «κακό», έξω από λόγια παρηγοριάς. Η Αιτωλοακαρνανία, λοιπόν, «χρειάζεται επειγόντως ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης» που θα καταρτιστεί από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας, «χρειάζεται να συνοδευτεί η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου από την κατασκευή του Δυτικού Οδικού Αξονα» που θα αποτελέσει «άμεση προτεραιότητα της πολιτικής μας», χρειάζεται η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια, νέο νοσοκομείο και αναβάθμιση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων... Φυσικά, κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα έργα, καμία αναφορά για τους αναγκαίους πόρους...

Επειδή τα λόγια του αέρα δεν πείθουν κανένα, κατέφυγε στην απαρίθμηση των κυβερνητικών υποσχέσεων που έμειναν στα χαρτιά, προφανώς γιατί μέσα από την αναξιοπιστία της κυβέρνησης πιστεύει ότι ενισχύεται η δική του αξιοπιστία... Αναφέρθηκε στην εξαγγελία για 300.000 θέσεις εργασίας για να απαντήσει ότι «η ανεργία είναι σήμερα το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας», στο Δυτικό άξονα (Αντίρριο -Γιάννενα - Κακκαβιά) που δεν έχει ούτε μελέτες, στην παράκαμψη του Αγρινίου που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, την ίδρυση εφετείου που ξεχάστηκε, κ.ά. Οπως το συνηθίζει «έπαιξε», με δημαγωγικό τρόπο, με τα στατιστικά στοιχεία. Ανέφερε ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει κατά κεφαλήν εισόδημα (το 2001) μόλις 1 εκατομμύριο δραχμές, ο ένας στους τρεις κατοίκους ζει κάτω από όριο της φτώχειας, ο πληθυσμός μειώνεται... Ομως όταν αναφέρθηκε στους αγρότες «που εμπαίζονται από την κυβέρνηση», το μόνο που είχε να τους υποσχεθεί ήταν η άνευ πρακτικού αντικρίσματος δέσμευσή του «να ηγηθώ προσωπικά σε κάθε μελλοντική μάχη για την προώθηση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου στο πλαίσιο της ΕΕ». Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι...

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για Χρυσοχοΐδη

Σε δήλωσή του, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν για εκείνον προχτές το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Στη χτεσινοβραδινή εκπομπή του κ. Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega", με θέμα την τρομοκρατία και ειδικότερα τη "17 Νοέμβρη" και προσκεκλημένους την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο τελευταίος είπε επανειλημμένα ότι "θα έπρεπε να ζητήσω ...συγνώμη από το ΠΑΣΟΚ", διότι είχα δήθεν χαρακτηρίσει τον ιδρυτή του ως "ηγέτη της 17 Νοέμβρη".

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

Αφού έγινα στόχος του κ. Μίλερ, τώρα γίνομαι στόχος και του κ. Χρυσοχοΐδη. Οι αφετηρίες των επιθέσεων είναι διαφορετικές, όμως σαφέστατα υπάρχει κάτι κοινό: Τους ενοχλώ εξίσου και τους δύο. Μονάχα που ο δεύτερος υπερέβη τα εσκαμμένα. Για το λόγο αυτόν τον καλώ να διευκρινίσει:

Πρώτον, πώς έλαβε γνώση του "Φακέλου Τσεβά", μιας και ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του, δεδομένου ότι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς λίγες μόνο ώρες μετά τον αιφνίδιο θάνατό του;

Δεύτερον, πώς γνωρίζει ότι κάποιοι επισκέπτονται την αμερικάνικη Πρεσβεία και διαβάλλουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Υποτίθεται ότι τέτοιου είδους πληροφορίες θα είναι άκρως απόρρητες. Και:

Τρίτον, πού και πότε χαρακτήρισα τον Ανδρέα Παπανδρέου "ηγέτη της 17Ν" (λέξη που συνιστά πλήρη λεκτική και εννοιολογική διαστρέβλωση των τότε δηλώσεών μου), ώστε να με καλεί να ..."ζητήσω συγνώμη" από το ΠΑΣΟΚ!

Δεν μπορώ, τέλος, παρά να εκφράσω την οδυνηρή μου έκπληξη για το θράσος του ανδρός, ο οποίος δε σεβάστηκε το πένθος του προσώπου, που είχε απέναντί του και έφθασε να ισχυριστεί ότι και η κ. Μπακογιάννη (μαζί με όλη τη ΝΔ) οφείλει να ζητήσει συγνώμη από το ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους προφανώς του νεκρού βουλευτή - συζύγου και πατέρα των παιδιών της - που τόλμησε με το θάνατό του να ...εκθέσει την τότε και σημερινή κυβερνητική παράταξη, της οποίας διεκδικεί να είναι ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων και εκφραστών.

Το γεγονός ότι ο Παύλος Μπακογιάννης, θύμα της "17 Ν", υπήρξε βουλευτής της ΝΔ, δεν έχει, φαίνεται, την παραμικρή σημασία για τον κ. γενικό γραμματέα».

Γιορτή ειρήνης στα Τρίκαλα

Χορευτική βραδιά αφιερωμένη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για πατρίδα και ειρήνη διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στο κέντρο «Πύλης Μέγαρον». Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωπος του παλαιστινιακού αγώνα, καθώς και ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός.

Το χορευτικό συγκρότημα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών θα παρουσιάσει χορούς της πατρίδας του και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημοτικό και λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του γνωστού Ηπειρώτη δεξιοτέχνη του κλαρίνου Κώστα Ζέρβα και τραγουδιστές τους Κώστα Παΐλα, Τζένη Ζέρβα και Χατζή Ηλία.

ΠΕΔΥΕ
«Παζάρι ειρήνης»

Ανοιξε τις πύλες του και λειτουργεί από τις 8 του Δεκέμβρη το «Παζάρι ειρήνης». Βρίσκεται στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 10 του Γενάρη του 2004. Οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να το επισκέπτονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στους χώρους του παζαριού υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δώρα, όλα στη διάθεση των επισκεπτών, που θα το τιμήσουν με την παρουσία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ