ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύριο η απόφαση επί των ποινών

Αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφορικά με τις ποινές που θα επιβληθούν στους 15 καταδικασθέντες για συμμετοχή και δράση στη «17Ν», ενώ δεν αποκλείεται επίσης αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη το πρωί να ανακοινώσει το δικαστήριο και την απόφασή του για τη συγχώνευση των ποινών, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δίκη.

Χτες, το λόγο είχαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για να τοποθετηθούν πάνω στην εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, η οποία είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη. Επί της εισαγγελικής πρότασης αρνήθηκαν να τοποθετηθούν οι συνήγοροι των Δ. Κουφοντίνα, Αλ. Γιωτόπουλου και Π. Τσελέντη. Κατήγγειλαν την όλη διαδικασία οι συνήγοροι του Β. Τζωρτζάτου, ενώ οι υπόλοιποι ζήτησαν επιεικέστερη, της εισαγγελικής πρότασης, ποινική αντιμετώπιση των πελατών τους, πλην του Φρ. Ραγκούση, ο οποίος μιλώντας εξ ονόματος του Σάββα και του Χριστόδουλου Ξηρού μετέφερε την απαίτηση των πελατών του για εξάντληση σε βάρος τους από το δικαστήριο κάθε αυστηρότητας.

Αναλυτικότερα, οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στα βασικά τους σημεία έχουν ως εξής:

Αρνηση τοποθέτησης και καταγγελίες

«Ο εντολέας μου έχει δηλώσει από την αρχή της δίκης ότι δεν επιθυμεί να υποβάλει κανένα αίτημα και στα πλαίσια αυτής της δίκης δεν επιθυμεί να ασκήσει κανένα δικονομικό δικαίωμα», είπε η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ, ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης στη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκης, διάβασε κοινή δήλωση δική του και των δύο άλλων υπερασπιστών του καταδικασθέντος, Ι. Μυλωνά και Δ. Παρασκευόπουλου. Οι τρεις συνήγοροι χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου «επιδεικτική αλαζονεία και περιφρόνηση που εκφράζεται σαφώς όχι μόνο προς τους θεσμούς και το ισχύον δίκαιο αλλά και προς το πρόσωπό μας... Μία απόφαση-αποδοχή της προδικασίας που δικαιώνει απόλυτα όλους όσοι για πολύν καιρό μάς επεσήμαιναν ότι ματαιοπονούμε». Στο πλαίσιο αυτό η δήλωση των συνηγόρων καταλήγει: «Στον Κορυδαλλό δεν τελειώνει απλά και μόνο η ιστορία της "17Ν", αλλά αρχίζει η εκτροπή από το κράτος δικαίου και μπαίνει η ταφόπετρα της ιστορίας του νομικού μας πολιτισμού».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου και του Π. Τσελέντη αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί της εισαγγελικής πρότασης για τις ποινές χωρίς να αναπτύξουν κάποιο σκεπτικό. Επιεική μεταχείριση ζήτησαν για τους εντολείς τους οι συνήγοροι των «Θεσπρωτών», Γιάννης Σταμούλης και Θ. Σοφός, οι συνήγοροι του Διονύση Γεωργιάδη, Β. Παπαστεργίου και Γ. Ζησιμόπουλος, ο συνήγορος του Ν. Παπαναστασίου, Π. Ρουμελιώτης, ο συνήγορος του Κ. Τέλιου, Ν. Πρωτέκδικος, και η συνήγορος του Σ. Κονδύλη, Μαρίνα Δαλιάνη.

Ειδικά για τον καταδικασθέντα Παύλο Σερίφη ο συνήγορός του, Γιάννης Σταμούλης, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος αφού προσμετρηθεί ο χρόνος κράτησής του με την ποινή που θα του επιβληθεί λαμβανομένων υπόψη της κακής κατάστασης της υγείας του (αναπηρία και προχωρημένη μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας) και ότι δεν έχει τελέσει καμία από τις εγκληματικές πράξεις στις οποίες αναφέρεται ο «τρομονόμος» - πλην της συμμετοχής στην οργάνωση.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύεται, από προχτές, ένα τετράχρονο αγόρι, που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Νέας Σμύρνης. Η κατάσταση της υγείας του παιδιού βελτιώνεται και αναμένεται να μεταφερθεί σε κανονικό θάλαμο. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα στον ίδιο παιδικό σταθμό, αφού, πριν από περίπου ένα μήνα, άλλα δύο παιδιά είχαν προβληθεί από τη νόσο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Περιφερειακή σύσκεψη των παραρτημάτων και των «πυρήνων» του πραγματοποιεί, την Κυριακή 21.12.2003, ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λάρισα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

-- Το Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή 21.12.03, ώρα 10 π.μ., στο Γυμνάσιο Παγκρατίου (Σπύρου Μερκούρη 20).

-- Οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιούν, την Παρασκευή 19.12.03 και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6 -Ομόνοια), συγκέντρωση με θέμα: «Οι επερχόμενες εκλογές και η θέση των αναπήρων και θυμάτων».

Διόρθωση

Στο δημοσίευμά μας στο φύλο του Σαββάτου (13/12) με τον αποχαιρετισμό στον Ηλία Αλεξανδρή, ο γνωστός δαίμων άλλαξε το νόημα μιας φράσης. Ετσι, αντί να γραφεί «φοιτητής στο πανεπιστήμιο Βουδαπέστης», γράφτηκε «φοιτητής στο πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου». Ενώ φαγώθηκε και μια σειρά στο κείμενο, με αποτέλεσμα αντί να γραφεί «Πόνεσε πολύ στα 80 χρόνια αγώνα και για τα ποτάμια αίμα των συναγωνιστών του και τον αποκεφαλισμό του αδερφού του», να γραφεί «πόνεσε 8 χρόνια αγώνα και για το αίμα των συναγωνιστών του» κλπ.

Ξέχασε το ... χαράτσι

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προεκλογική αξιοποίηση της δεδομένης υποχρέωσής της να εξυπηρετεί τον πολίτη, αποκρύπτοντας ωστόσο μια σημαντική πληροφορία: Οτι ακόμα κι αυτήν την εξυπηρέτηση, ο πολίτης, από τις αρχές του 2004, θα την πληρώνει αδρά από την τσέπη του, με την επιβολή παραβόλου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του 1464, στην Καλλιθέα, και ξαναμίλησε για το έργο των ΚΕΠ. «Ξέχασε», όμως, να πει πως οι πολίτες, για να εξυπηρετούνται, θα πληρώνουν χαράτσι. Από 1η Γενάρη 2004 το τηλεφωνικό κέντρο των ΚΕΠ θα απαντά στον αριθμό 1564.

Υπεξαιρούσε χρήματα

Μια πρωτοφανής υπόθεση για τα δικαστικά χρονικά αποκαλύφθηκε στο Πρωτοδικείο Βόλου, όπου μια δικαστική υπάλληλος φέρεται να υπεξαιρούσε από το 1999, σε τακτά χρονικά διαστήματα, χρήματα, που προέρχονταν από καταδικασθέντες για την εξαγορά της ποινής τους ή την πληρωμή των δικαστικών εξόδων και έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η υπάλληλος του Γραφείου Εκκαθάρισης του Πρωτοδικείου Βόλου, που βρίσκεται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, πλαστογραφούσε τα τριπλότυπα είσπραξης ή έδινε ψευδείς βεβαιώσεις είσπραξης. Η ίδια παραδέχτηκε ότι εισέπραξε 57 εκατ. δρχ., τα οποία επέστρεψε μέσω του δικηγόρου της. Αλλες πληροφορίες φέρουν να υπεξαίρεσε τουλάχιστον 100 εκατ. δρχ.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης επιβεβαίωσε το γεγονός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις και παραλείψεις στην είσπραξη και απόδοση μετατρέψιμων ποινών, προστίμων και δικαστικών εξόδων από το 1999 ως σήμερα.

ΛΑΣΙΘΙ
Διασώθηκαν 31 μετανάστες

Χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, έληξε τελικά η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης 31 λαθρομεταναστών, που εντοπίστηκαν σε βραχώδη και απόκρημνη περιοχή της Γούδουρας στη Σητεία.

Οι λαθρομετανάστες παλαιστινιακής καταγωγής, έφθασαν κολυμπώντας στην ακτή, από πλοίο στο οποίο επέβαιναν. Τρεις από τους λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σητείας ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν σε ξενοδοχείο της πόλης.

Η επιχείρηση εντοπισμού είχε ξεκινήσει από προχτές το βράδυ, όμως οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, δυσκόλευαν τον εντοπισμό τους.

Αναβολή για τις 28 Ιούνη

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι οι 6 νεαροί, οι οποίοι συνελήφθησαν για τα επεισόδια και τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, το Σάββατο 6 Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Η δίκη αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 28 Ιούνη, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ενός από τους κατηγορούμενους.

Οι έξι νεαροί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «διατάραξης οικιακής ειρήνης, διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν για κοινό όφελος, απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, αντίστασης από κοινού, παράνομης οπλοχρησίας και οπλοφορίας, παράνομης κατοχής ροπάλων, εξύβρισης κατά συρροή, απειλής κατά συρροή και απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι».

«Εσβησε» ο αντιστασιακός Ανδρέας Τάγαρης

Τον αντιστασιακό Ανδρέα Τάγαρη, παλαίμαχο κομμουνιστή, αποχαιρέτισαν χτες για τελευταία φορά στα Καλάβρυτα, πλήθος συγγενών, συντρόφων και φίλων. Ο Α. Τάγαρης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων «έσβησε» προχτές Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003 σε ηλικία 87 χρονών. Στην κηδεία του, εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο αντιπρόεδρος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ Νίκος Θεοφιλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του εκλιπόντος. Δράση που ανέπτυξε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Εξήρε, επίσης, την αλύγιστη στάση και την ακλόνητη πίστη του στη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού παρά τις κακουχίες και τα βάσανα από τους πολύχρονους αγώνες, τις εξορίες και τις φυλακές που του επιφύλαξε το αστικό μετεμφυλιακό κράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ