ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέα συλλαλητήρια ενάντια στην αξιολόγηση

Την Πέμπτη σε πολλές πόλεις

Μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα πότε θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα «Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης» και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά οι αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι σ' αυτό και σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Μπολόνια και του Βερολίνου, έχουν ξεκινήσει και κλιμακώνονται. Ετσι, την Πέμπτη 18/12, 31 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα προχωρούν σε νέα συλλαλητήρια ανά πόλη, με βάση την απόφαση που είχαν πάρει στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που πραγματοποίησαν στις 6/12 στην Αθήνα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που υπογράφουν το κάλεσμα του Συντονιστικού και καλούν την Πέμπτη, στις 12:30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας είναι οι: ΑΣΟΕΕ, Παντείου, Φιλοσοφικής, Παν. Πειραιά, Φυσικού, ΤΕΦΑΑ, Επικοινωνίας και ΜΜΕ και ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών).

Αντίστοιχα, φοιτητικοί σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τη Μυτιλήνη, τη Χίου, τη Λάρισα και το Ρέθυμνο καλούν σε κινητοποιήσεις την ίδια μέρα. Ο κατάλογος είναι πιθανό να συμπληρωθεί τις επόμενες μέρες και από άλλες πόλεις, μετά από το νέο γύρο γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων καθώς η πολιτική που ιδιωτικοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση σπάει τις σπουδές σε δύο κύκλους, προωθεί τις πιστωτικές μονάδες, τη στροφή προς την κατάρτιση με ημερομηνία λήξης και τον έλεγχο των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις (μαζί με τη συνέχιση της κρατικής υποχρηματοδότησης), βρίσκει αντίθετο μεγάλο κομμάτι των φοιτητών και άλλους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική λοιπόν, οι σύλλογοι που υπογράφουν το κάλεσμα του Συντονιστικού απαιτούν Ενιαία Ανώτατη δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, δηλαδή επιστημονική ειδίκευση μέσα στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου, χωρίς δίδακτρα, που θα οδηγούν σε διδακτορικό, πτυχίο για δουλιά με δικαιώματα για όλους και ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τη διεύρυνση της γνώσης.

Σήμερα στη Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία στη Χίο διοργανώνουν σήμερα το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του υφυπουργού Παιδείας Γ. Θωμά. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης και εκφράζουν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την αξιολόγησή τους.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδρούν στην κατάργηση του μαθητικού πάσου

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί, απαντούν οι μαθητές της πόλης στην προσπάθεια του Οργανισμού να περικόψει το δικαίωμα του μειωμένου εισιτηρίου στα αστικά λεωφορεία για τους κατόχους μαθητικού πάσο. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε την Κυριακή, με αποφάσεις 5μελών και 15μελών από σχολεία του κέντρου, των Αμπελοκήπων και του Κορδελιού.

Παρά το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου η πρώτη απόπειρα από την πλευρά του ΟΑΣΘ και της κυβέρνησης απέτυχε ύστερα από την αντίδραση των μαθητών, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΟΑΣΘ επιβάλλουν πρόστιμα σε μαθητές που κινούνται με μειωμένο εισιτήριο σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που βρίσκεται το σχολείο τους ή σε μέρες και ώρες που δε λειτουργούν τα σχολεία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. προκηρύσσει Δημόσιο (ανοιχτό) διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) Αυτόματων Συστημάτων Κάθετης Αποθήκευσης Υλικών, με κριτήριο τη συμφερότερη προσφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τη σχετική διακήρυξη από τα γραφεία της ΕΑΒ (Μεσογείων 2-4, 1ος όροφος 07.30 - 14.00).

Καταληκτική ημέρα υποβολής προσφορών η 23 Ιανουαρίου 2004 Ωρα 14.00 Αριθ. Διαγωνισμού: RFQ: Νο 040.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αθώοι οι μαθητές...

... αστυνομικός έκανε το διαδηλωτή

Αθωώθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι οχτώ νέοι που συμμετείχαν το 1999 σε μηχανοκίνητη πορεία και συμβολική κατάληψη μιας διασταύρωσης, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, αγωνιζόμενοι ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη.

Αξιοσημείωτο και ταυτόχρονα τραγελαφικό αλλά και επικίνδυνο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο αρχιφύλακας Ν.Τ. στην ένορκη εξέτασή του στον ανακριτή σημειώνει πως μήνυσε εκ παραδρομής το συνάδελφό του και ανθυπαστυνόμο Κ.Α. ο οποίος «τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα όπως καλώς εξακρίβωσα, εκτελούσε στο σημείο εκείνο, διατεταγμένη υπηρεσία λήψης μέτρων τάξης». Ομολογεί δηλαδή αναγκαστικά - γιατί αλλιώς θα πήγαινε κατηγορούμενος - ότι μεταξύ των μαθητών είχε παρεισφρήσει ο εν λόγω αστυνομικός και μάλιστα με το μηχανάκι για να μπορεί να τους παρακολουθεί. Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ