ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποιημένη η Λευκωσία

Δηλώσεις Ντενκτάς

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είπε ότι αυτό αποτελεί αποδοκιμασία τής μέχρι σήμερα πολιτικής που ακολουθούν η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και στέλνει το μήνυμα προς την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια και να συνεργαστεί για την επανένωση της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός εποίκων και άλλων που μεταφέρθηκαν και ψήφισαν καθιστά αδύνατη την έκφραση της πραγματικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατόρθωσαν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εργάστηκαν σε ένα εχθρικό και καταπιεστικό περιβάλλον.

Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δε διαφοροποιεί τη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του Σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μάη του 2004, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να έχει επαφές με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων εθνών για επανεμπλοκή του στο Κυπριακό. Διευκρίνισε, ωστόσο ότι δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος επικοινωνίας με τον Κόφι Ανάν.

Σχολιάζοντας δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης της ψηφοφορίας σε δύο μήνες εάν δε γίνει κατορθωτό να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το αποτέλεσμα θα καταδείξει και πάλι την αποδοκιμασία προς την πολιτική του στο Κυπριακό. Αυτό που θα συμβεί, είπε ο εκπρόσωπος, είναι να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο Ραούφ Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης των λεγόμενων εκλογών σε δύο μήνες, εάν δε γίνει κατορθωτό να σχηματιστεί «κυβέρνηση». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι προτίθεται να συναντηθεί χωριστά με όλους τους αρχηγούς των τεσσάρων τουρκοκυπριακών κομμάτων που κατάφεραν να εισέλθουν στη νέα «βουλή» και σε ένα από αυτούς θα αναθέσει το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Εάν, είπε, αυτός που θα πάρει την εντολή δεν κατορθώσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» σε δύο μήνες, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Κατά το Ραούφ Ντενκτάς, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την επανένωση και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

«Οι μισοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της άμεσης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και οι άλλοι μισοί τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, αλλά χωρίς να παραβιάζονται οι διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς. Οι γνώμες, πρόσθεσε, είναι διχασμένες και στη «βουλή» υπάρχει αδιέξοδο. Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε, επίσης, όσους αντιτίθενται, αλλά και όσους υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν, να προχωρήσουν στην ίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ - ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Πιέζουν για άμεση έναρξη συνομιλιών

Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα νίκη της αντιπολίτευσης και είπε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών. Αμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση μέχρι την 1η Μάη, 2004, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Γουέστον σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΜΕΓΑ Κύπρου.

Ο κ. Γουέστον, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την Αθήνα στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στην περιοχή, είπε ότι θα ζητήσει από τα μέρη να διαπραγματευτούν το σχέδιο Ανάν και να συμφωνήσουν να τεθεί υπό την κρίση του κυπριακού λαού.

Ο Αμερικανός συντονιστής είπε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα νίκη της αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος έδωσε ισοψηφία στην αντιπολίτευση και στα κόμματα της «κυβέρνησης».

Ο κ. Γουέστον μετά την Αθήνα θα έρθει στη Λευκωσία την Τετάρτη και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επισκέψεις στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την αυξανόμενη επιθυμία των τουρκοκυπρίων να βρουν μια λύση στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να επιτραπεί η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μάη 2004, αντανακλούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, τα αποτελέσματα των «εκλογών» (σ.σ. στην ανακοίνωση είναι εντός εισαγωγικών) στην κατεχόμενη Κύπρο.

Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι «θα υπάρξει μια νέα διοίκηση (στα Κατεχόμενα) το συντομότερο δυνατό, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αρπάξουν την ευκαιρία για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση του σχεδίου Ανάν».

Προς επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή καλεί «όλα τα μέρη να επαναδεσμευτούν σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς καθυστέρηση».

Η Επιτροπή δηλώνει επίσης πεπεισμένη ότι «η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση του σχεδίου Ανάν μέχρι την 1η Μάη 2004 θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και της περιοχής», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ