Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ - ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Πιέζουν για άμεση έναρξη συνομιλιών

Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα νίκη της αντιπολίτευσης και είπε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών. Αμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση μέχρι την 1η Μάη, 2004, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Γουέστον σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΜΕΓΑ Κύπρου.

Ο κ. Γουέστον, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την Αθήνα στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στην περιοχή, είπε ότι θα ζητήσει από τα μέρη να διαπραγματευτούν το σχέδιο Ανάν και να συμφωνήσουν να τεθεί υπό την κρίση του κυπριακού λαού.

Ο Αμερικανός συντονιστής είπε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα νίκη της αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος έδωσε ισοψηφία στην αντιπολίτευση και στα κόμματα της «κυβέρνησης».

Ο κ. Γουέστον μετά την Αθήνα θα έρθει στη Λευκωσία την Τετάρτη και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επισκέψεις στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την αυξανόμενη επιθυμία των τουρκοκυπρίων να βρουν μια λύση στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να επιτραπεί η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μάη 2004, αντανακλούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, τα αποτελέσματα των «εκλογών» (σ.σ. στην ανακοίνωση είναι εντός εισαγωγικών) στην κατεχόμενη Κύπρο.

Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι «θα υπάρξει μια νέα διοίκηση (στα Κατεχόμενα) το συντομότερο δυνατό, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αρπάξουν την ευκαιρία για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση του σχεδίου Ανάν».

Προς επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή καλεί «όλα τα μέρη να επαναδεσμευτούν σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς καθυστέρηση».

Η Επιτροπή δηλώνει επίσης πεπεισμένη ότι «η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση του σχεδίου Ανάν μέχρι την 1η Μάη 2004 θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και της περιοχής», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ