Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Πλημμύρισε κόκκινο το δημαρχείο της πόλης

Ο Σπύρος Χαλβατζής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση στο δημαρχείο της Καισαριανής
Ο Σπύρος Χαλβατζής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση στο δημαρχείο της Καισαριανής
Πλημμύρισε κόκκινο το δημαρχείο της Καισαριανής. Πλημμύρισε αναμνήσεις και ελπίδες. Μα πάνω απ' όλα πλημμύρισε από την ομόθυμη υπόσχεση. Οτι ο κόσμος αυτός δε μας χωρά. Οτι ο κόσμος αυτός θα αλλάξει. Και θα αλλάξει με «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», με την επαναστατική πάλη...

Το δημαρχείο της εργατούπολης ήταν γεμάτο από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Νεολαίοι, αλλά και μεγαλύτεροι, άρχισαν να στήνουν το χώρο, όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση τιμής για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ και τα 35 της ΚΝΕ. Το κεντρικό πανό, δίνει το στίγμα: «1918 - 2003. 85 χρόνια αδιάκοπης επαναστατικής πάλης». Εξω από την αίθουσα εκδηλώσεων, έχει στηθεί ένα κολάζ από φωτογραφίες και άρθρα του «Ρ» και άλλων αγωνιστικών εφημερίδων της εποχής, που περιγράφουν στιγμές από την ιστορία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Ακριβώς δίπλα, βρίσκονται οι φωτογραφίες των Καισαριανιωτών αγωνιστών που δώσανε τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας. Το πρόγραμμα ξεκινά με εργατικά τραγούδια από τον Μουσικό Σύλλογο της Ν. Ιωνίας.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε πως το ΚΚΕ, 13 χρόνια μετά τις ανατροπές, όχι μόνο στέκεται ακόμη όρθιο, αλλά και παίζει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας και πως - όχι λίγες φορές - έχει βάλει τη σφραγίδα του σε αυτές. Αλλωστε, σήμερα, όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, η οποία είναι πιο προφανής από ποτέ, εφόσον όλο και περισσότεροι άνθρωποι δέχονται την μπότα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

«Παλεύουμε το στόχο
του 16ου Συνεδρίου»


«Σήμερα, συνέχισε, παλεύουμε το στόχο του 16ου Συνεδρίου, τη δημιουργία Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) πάλης, παλεύουμε για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, δραστηριοποιούμαστε για τα προβλήματα της εργαζόμενης διανόησης και της νεολαίας. Παράλληλα, όμως, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, μιλούμε κάθε μέρα και για το αύριο, γιατί δε γίνεται - εν μια νυκτί - να συνειδητοποιήσουν όλοι την αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη καθημερινής πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης και πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο ένα άλλο σύστημα μπορεί να φέρει λύσεις. «Η προοπτική του σοσιαλισμού, επισήμανε, είναι που κρατούσε και εξακολουθεί να κρατάει το ΚΚΕ σε εγρήγορση και νεανική δραστηριότητα».

«Από σήμερα να αρχίσει
η πολιτική δουλιά»

Για τις εκλογές, τόνισε πως από τώρα πρέπει να αρχίσει η πολιτική δουλιά για την αλλαγή των συνειδήσεων και όχι τέσσερις εβδομάδες πριν, οπότε και πιθανόν να έχει ήδη διαμορφωθεί το αποτέλεσμα. Και μέσα από αυτή την πορεία πρέπει καθημερινά να διαμορφώνονται συνειδήσεις, που θα καταλήξουν να ρίξουν κόκκινο στην κάλπη. Αλλωστε, τόνισε, οι θέσεις του ΚΚΕ, γίνονται αποδεκτές από όλο και περισσότερο κόσμο. Φυσικά, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, «εμείς δε θεωρούμε ότι με τις εκλογές θα λυθούν τα προβλήματα. Ωστόσο, ένα καλό αποτέλεσμα θα στεριώσει την αυτοπεποίθηση σε πολύ κόσμο και θα μας δοθεί η δυνατότητα να συμβάλουμε ακόμη καλύτερα στην οικοδόμηση του Μετώπου».

Τέλος, για τις συμμαχίες, ο Σπ. Χαλβατζής, τόνισε πως το ΚΚΕ ποτέ δεν είδε τις συμμαχίες ως μια προεκλογική εκστρατεία, ποτέ δεν τις ανακάλυψε προεκλογικά. Αλλωστε, στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας, «δε θα πάμε μόνοι μας. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της εργατικής τάξης, με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου». Και συμπλήρωσε πως «το ΑΑΔΜ, δε θα οικοδομηθεί μόνο από το ΚΚΕ, αλλά χρειάζονται και άλλοι που πιθανόν να μην συμφωνούν απόλυτα, αλλά που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια».

«Τιμάμε τα 85χρονα με αγώνα»

Νωρίτερα το λόγο είχε πάρει ο Γ. Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Τιμάμε τα 85 χρόνια του ΚΚΕ, των μελών και των φίλων του Κόμματός μας, με το να μαθαίνουμε την ιδεολογίας μας, τους νόμους που κινούν την κοινωνία. Τιμούμε τα 85 χρόνια του Κόμματος της τάξης μας, της εργατικής τάξης, με το να αγωνιζόμαστε σήμερα, έτσι ώστε όλο και πιο πολλές νεανικές συνειδήσεις να κερδίζονται με την ιδεολογία μας, να αγωνίζονται για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα όμορφο αύριο».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα και διαβάστηκαν ποιήματα για την Καισαριανή, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, από τους ηθοποιούς Γ. Καλατζόπουλο, Ανδρ. Βαρούχα, Κ. Μαλκότση και Σ. Καστούρα. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το βίντεο για τα 85χρονα του ΚΚΕ.

Τέλος, κάτω από «βροχή» χειροκροτημάτων και μέσα σε απέραντη συγκίνηση, στο βήμα ανέβηκε ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος και μίλησε για την ιστορία της πόλης: «Η ιστορία της Καισαριανής είναι μια πραγματικότητα και τα πειστήριά της υπάρχουν ακόμα. Είναι οι τρύπες στους τοίχους από τους Αγγλους, στα Δεκεμβριανά. Είναι το Σκοπευτήριο. Είναι όλη η πόλη. Η Καισαριανή είναι μια πόλη ηρώισσα, αντιστασιακή και περήφανη. Και αυτή την περηφάνια την κρατά ακόμα μέσα της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που όλοι οι εκπρόσωποί της, συνδέθηκαν με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ