Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ναυάγησε» η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Κ.Σημίτης: Δεν πρόκειται για συνήθη αποτυχία

Σε ναυάγιο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Οι όποιες αποφάσεις για το «Ευρωσύνταγμα» παραπέμφθηκαν σε επόμενες συνόδους.

Μέσα στα απόνερα του «ναυαγίου» πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με το Βρετανό ομόλογό του Τ. Μπλερ στο Λονδίνο.

«Ολοι γνωρίζετε, είπε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Μπλερ, ότι απέτυχε το Συμβούλιο Κορυφής, που έγινε αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, στην προσπάθειά του να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η αποτυχία αυτή δεν είναι μια συνήθης αποτυχία, δεν είναι μια αποτυχία του τύπου "δε συμφωνήσαμε για ορισμένες τιμές, για ορισμένες χρηματοδοτήσεις". Η αποτυχία αυτή δείχνει ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στις χώρες - μέλη σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Και ο κ. Μπλερ και εγώ είμαστε σύμφωνοι ότι ακριβώς αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι ένα θέμα του πώς θα διαμορφώσουμε τους θεσμούς. Το κύριο είναι τι θέλουμε να κάνει η Ευρώπη, πάνω σε ποια προβλήματα πρέπει να προχωρήσει. Αν τα ξεκαθαρίσουμε αυτά, τότε μπορούμε και πιο εύκολα να ξεκαθαρίσουμε τη μορφή της Ευρώπης. 'Η να το πω με άλλο τρόπο, αν μερικοί βλέπουν την Ευρώπη ως ένα διεθνή οργανισμό, όπου ο καθένας θα λέει τη γνώμη του και θα λαμβάνονται ορισμένες γενικές κατευθύνσεις, αυτή η Ευρώπη θα είναι διαφορετική από μια Ευρώπη που λαμβάνει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για την πορεία της οικονομίας, για την άμυνα, για την εξωτερική πολιτική, για τη μείωση των ανισοτήτων. Εμείς θέλουμε το δεύτερο, γιατί αυτό οδηγεί σε μια ισχυρή Ευρώπη την οποία επιθυμούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ