Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι εκλογές στα Κατεχόμενα έβγαλαν ισοψηφία σε βουλευτές

Η τελική καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στα Κατεχόμενα επιβεβαίωσε τη νίκη της αντιπολίτευσης σε ψήφους και την απόλυτη ισοψηφία σε βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, έλαβαν:

- Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) 35,18%, 19 έδρες.

- Κόμμα Εθνικής Ενότητας (Ντερβίς Ερογλου) 32,93%, 18 έδρες.

- Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (Μουσταφά Ακιντζί) 13,14%, 6 έδρες.

- Δημοκρατικό Κόμμα (Σερντάρ Ντενκτάς) 12,93%, 7 έδρες.

- Κίνημα Λύση - Ενταξη στην ΕΕ (Αλί Ερελ) 2,9%, 0 έδρες.

Το ποσοστό αποχής ήταν 15%.

Η αντιπολίτευση εξασφάλισε καλά αποτελέσματα από όλη την κατεχόμενη Κύπρο, με εξαίρεση την περιοχή της Καρπασίας, όπου διαμένουν οι περισσότεροι έποικοι.

Στο μεταξύ, ο Μεχμέτ αλί Ταλάτ, που διπλασίασε τις ψήφους και τις έδρες του κόμματός του σε σχέση με τις προηγούμενες «εκλογές», κάλεσε τους οπαδούς του σε συλλαλητήριο για χτες το βράδυ στη Λευκωσία. Οπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, ο λαός αποφάσισε με ποσοστό 52% ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ακόμη μια έδρα στην ψευδοβουλή, η οποία θα προέρχεται από την επαρχία Αμμοχώστου, όπου δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι.

Σε ερώτηση, αν θα σχηματίσει λεγόμενη κυβέρνηση με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ο Σερντάρ Ντενκτάς απάντησε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι θα συνέλθουν τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, για να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι, τις επόμενες μέρες, πρέπει να γίνουν συναντήσεις μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδό τους στην ψευδοβουλή, ώστε να μειωθεί η ένταση.

Ο υιός Ντενκτάς συναντήθηκε ήδη με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, στους τίτλους τους αντικατοπτρίζουν το μούδιασμα που διαδέχτηκε την αρχική ευφορία, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονταν να εξασφαλίζουν και απόλυτη πλειοψηφία στη «Βουλή».

- «Αφρίκα»: «Κέρδισε το ΡΤΚ, έχασε η κοινότητα». Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι με τα αποτελέσματα δεν κατέρρευσε το στάτους κβο και ο Ντενκτάς παραμένει συνομιλητής.

- Η «Χαλκίν Σεσή» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της σε σχεδιάγραμμα με τα ποσοστά που εξασφάλισαν τα κόμματα.

- Η «Κίπρισλι» έχει ως τίτλο «50% με 50%» και γράφει ότι ίσως διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

- Η εθνικιστική «Βολκάν» γράφει ότι τα κόμματα που πίστευαν ότι θα σαρώσουν και θα φθάσουν το 70%, και τα οποία «στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και ΕΕ», δεν πέτυχαν το στόχο τους.

- «Γενί Ντουζέν»: «Μίλησε ο λαός και είπε "ΝΑΙ" στην Ευρώπη».

- «Ορτάμ»: Υπό τον τίτλο «Περίοδος γιασεμιού» η εφημερίδα της αντιπολίτευσης αναφέρεται στην παρέμβαση του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας στις εκλογές.

- «Βατάν»: «50%-50%». Οπως γράφει η εφημερίδα, η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμούς αλλά και στο άτομο, στο οποίο θα δοθεί η εντολή για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης

- «Μπιρλίκ»: «Παρά τις έξωθεν παρεμβάσεις το ΚΕΕ εξασφάλισε 32,87%». Η εφημερίδα υποστηρίζει το κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ