Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα σταχτοδοχεία...

«Οποια πόλη σου επιτρέπει να κυκλοφορείς στο γραφείο σου με γεμάτο όπλο, αλλά απαγορεύει τα τασάκια έχει πρόβλημα στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της». Το σχόλιο ανήκει σε Αμερικανό, κάτοικο της Νέας Υόρκης και κατηγορούμενο επειδή οι αρμόδιοι επιθεωρητές βρήκαν στο γραφείο του σταχτοδοχεία. Από τον περασμένο Μάη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εφαρμόζεται ένας αντικαπνιστικός νόμος, ο οποίος επιβάλλει πρόστιμα ακόμη και στην περίπτωση ύπαρξης σταχτοδοχείων -έστω και άδειων- σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Μέχρι τώρα έχουν κληθεί στο δικαστήριο 2.300 άτομα. Μερικές εκατοντάδες εξ αυτών κατηγορούνται για... σταχτοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες στον κόσμο βιομηχανίες τσιγάρων είναι αμερικανικές. Επίσης, η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι νόμιμη και άκρως διαδεδομένη. Σε 200 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια όπλα, πολλά από τα οποία δεν είναι απλά πιστόλια ή κυνηγετικές καραμπίνες. Κι όλ' αυτά νόμιμα, αφού τα παράνομα δε γνωρίζει κανένας πόσα είναι...

Σίγουρα, υπάρχει πρόβλημα αξιολόγησης προτεραιοτήτων στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνον ή κυρίως αυτό...

Υ.Γ. Και μια λεπτομέρεια με ιδιαίτερη σημασία. Οι επιθεωρητές της αντικαπνιστικής εκστρατείας έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να μπαίνουν όποτε θέλουν για έλεγχο σε οποιονδήποτε χώρο, που απαγορεύεται το κάπνισμα και, μάλιστα, χωρίς το οποιοδήποτε σχετικό ένταλμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ