ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Διαδοχολογίας το ανάγνωσμα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σοβαρές διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πυροδότησε το αρχηγικό «παρών» του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που φαίνεται ότι εξωθείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο πριν τις εκλογές.

«Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου όταν πρέπει. Θα είμαι παρών αν χρειαστεί», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, την Κυριακή το βράδυ, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, ανακινώντας ουσιαστικά τα σενάρια περί διαδοχής του Κ. Σημίτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ολοκάθαρο ότι δοκιμάζονται σενάρια και εφεδρείες προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης και της ενίσχυσης του δικομματισμού και της παγίδευσης των λαϊκών μαζών.

Μετά τις «παροχές», τη «Χάρτα Σύγκλισης», τη δημιουργία κλίματος πόλωσης, τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «δεξιάς» και «ακροδεξιάς», στο ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι ήρθε η ώρα να ανακινηθεί το θέμα της διαδοχής του Κ. Σημίτη, άσχετα αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα, προκειμένου να δημιουργήσουν νέα ψευτοδιλήμματα στον ελληνικό λαό...

Η συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού, που συνοδεύτηκε από τη χαρακτηριστική φράση του ίδιου «εάν το ήθελε ο πρωθυπουργός, υπάρχει δρόμος για να λάβει κάποιο από τα ευρωπαϊκά αξιώματα», και σε συνδυασμό με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σε κυριακάτικη εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ο Γ. Παπανδρέου έχει τεράστιο προβάδισμα έναντι των άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, «φούντωσαν» τα σενάρια.

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, γίνεται φανερό ότι πολιτικά και άλλα συμφέροντα κρίνουν σκόπιμο ότι ένα σενάριο που «αναπτυσσόταν» για μεγάλο χρονικό διάστημα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ πρέπει να «αξιοποιηθεί» για να «σπείρει» αυταπάτες στην ελληνική κοινωνία. Ο Γ. Παπανδρέου, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και βασικός εκφραστής της αντιλαϊκής πολιτικής που αυτή εφαρμόζει σε βάρος των εργαζομένων, αφού πρώτα φρόντισε να δηλώσει ...«παρών» στο δρόμο προς τη διαδοχή, συγχρόνως επιχείρησε να αναδείξει και το φιλολαϊκό προφίλ του, δηλώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική για τα λάθη του». Ο ίδιος, μάλιστα, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «απαιτείται αλλαγή πολιτικής» για να υπάρξει «αντιστροφή του κλίματος» στο κόμμα του. «Το κόμμα έχει καθίσει», είπε, «εγώ θέλω ένα ζωντανό κόμμα, με διάλογο, έντονη κριτική και αντιπαράθεση με όλες τις απόψεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσκόπηση της «MRB», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και φέρει τον Γ. Παπανδρέου πρώτο στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα με ποσοστό 58,8% ως διάδοχο του Κ. Σημίτη, έναντι 4,9% του Ε. Βενιζέλου και 4,1% του Α. Τσοχατζόπουλου. Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, δήλωσε ότι τον «πρώτο λόγο έχει ο Κώστας Σημίτης».

Δεν υπάρχει θέμα...

Για την κυβέρνηση, πάντως, δεν υπάρχει θέμα διαδοχής. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, αρνήθηκε ουσιαστικά να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάποιες απ' αυτές δεν έγιναν! «Δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσει η κυβέρνηση», ανέφερε ο Χρ. Πρωτόπαππας, αλλά στη συνέχεια ανέφερε: «Στις εκλογές θα πάμε με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη και με όλα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή».

Ο ίδιος επίσης αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από κυβερνητικούς κύκλους και ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έγιναν εν γνώσει του πρωθυπουργού και μετά από μεταξύ τους συνάντηση. «Μένω σε αυτό που είπα. Είναι απολύτως σαφές και δε χρειάζεται κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα», ήταν η απάντηση του Χρ. Πρωτόπαππα στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που υποστήριξε ότι «τα σενάρια αναζωπυρώνονται» από τους δημοσιογράφους.

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο της διαδοχής του Κ. Σημίτη εμφανίστηκαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, το πνεύμα των δηλώσεών τους δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, αφού, ως «δελφίνοι», βάζουν και αυτοί υποψηφιότητα στην κούρσα της διαδοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτοι έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι θέλησαν να δώσουν τέλος στα σενάρια περί διαδοχής.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση που φέρει ως πιθανό διάδοχο του Κ. Σημίτη τον Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι «σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να διαδεχτεί ο Κ. Καραμανλής στην πρωθυπουργία τον Κ. Σημίτη», ενώ πρόσθεσε ότι «όλα θα κριθούν την κατάλληλη στιγμή με βάση τις επιθυμίες του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι «το σενάριο της αποχώρησης του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές είναι υποθετικό», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, που είπε: «Θέμα διαδοχής και ηγεσίας δεν τίθεται. Πάμε με τον Κώστα Σημίτη για νίκη στις επόμενες εκλογές. Το θέμα είναι εντελώς ανεπίκαιρο».

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, θέλησε να δώσει μια άλλη ...διάσταση στο θέμα και δήλωσε: «Θεωρώ αυτονόητο και σωστό αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μια ιστορική διαδρομή, έχουν όχι απλά το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση και το καθήκον να αναλάβουν όποιες ευθύνες τούς αναλογούν στις κρίσιμες φάσεις της παράταξης».

ΝΔ: «Επικοινωνιακή» ετοιμότητα

Με φαινομενική επίδειξη αδιαφορίας αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΝΔ τις διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο αλλαγής φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναπροσαρμόζοντας την «επικοινωνιακή» τακτική της.

«Δεν ασχολούμαστε. Ας διαλέξουν τον τρόπο που θα χάσουν τις εκλογές», ήταν το σχόλιο κύκλων της Ρηγίλλης, ενώ σε δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος διαφαίνεται η πρόθεση του καταλογισμού «συνυπευθυνότητας» στον Γ. Παπανδρέου για την εφαρμοζόμενη πολιτική: «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες βιώνουν μια πραγματικότητα, για την οποία υπεύθυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν τα τελευταία είκοσι χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Στελέχη της ΝΔ ανεπίσημα θεωρούν πιθανή την «αλλαγή καπετάνιου εν πλω» στο ΠΑΣΟΚ αλλά υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνον οριακά το μέγεθος της ήττας του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερο σαφής ήταν ο Κ. Μητσοτάκης στη χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του: «Δεν υπάρχει δύναμη σήμερα να υποχρεώσει τον Σημίτη να φύγει, δοθέντος ότι ο Σημίτης είναι σαφώς ένα συν για το ΠΑΣΟΚ», εκτίμησε, και πρόσθεσε: «Εκτός αν το αποφασίσει μόνος του και συμφωνήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου». Διαπίστωσε ακόμα ότι «η αλλαγή της τελευταίας ώρας δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση», εξαιτίας της ύπαρξης εσωκομματικών ομάδων («εκσυγχρονιστές» και «παραδοσιακοί»). Προέβλεψε όμως ότι «θα χάσει πάλι το ΠΑΣΟΚ», αλλά «μπορεί να χάσει με 1-2 μονάδες λιγότερο απ' ό,τι θα έχανε με τον Σημίτη, αλλά θα χάσει». «Δε νομίζω - κατέληξε - ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός αν μπορούσε να κερδίσει θα ήταν καλύτερος από τον κ. Σημίτη».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Λιτότητα και «διαρθρωτικές αλλαγές»

Αποκαλυπτική παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, σχετικά με το πρόγραμμα του κόμματος στην οικονομία - Αδραξε την ευκαιρία η κυβέρνηση, για να αναβιώσει ψεύτικα διλήμματα

Ωμός και αποκαλυπτικός για την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, προσφέροντας, ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση την «ευκαιρία» να εμφανιστεί ως «μικρότερο κακό» και περισσότερο «κοινωνικά ευαίσθητη» από τη ΝΔ.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, σε χθεσινή συνέντευξή του (στο «Μέγκα»), «τράβηξε την κουρτίνα» για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία και προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, στη βάση των «αξόνων» του Κ. Καραμανλή, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν όρια στη «σκληρότητα» της αντιλαϊκής πολιτικής. «Φιλελεύθερη πολιτική - τόνισε - δε γίνεται χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς τομές, χωρίς να δυσαρεστήσεις κανέναν, χωρίς να απολύσεις κανέναν, χωρίς ν' αλλάξεις πουθενά τους όρους εργασίας. Γίνονται αυτά τα θαύματα;». Συνεχίζοντας ακάθεκτος, δε δίστασε να «διευκρινίσει», ότι «βεβαίως οι διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνουν αλλαγή στο καθεστώς της εργασίας, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα, επικρότησε ότι πρόκειται για «επώδυνα μέτρα» και δεν έκρυψε ότι έρχεται νέα λιτότητα: «Θα σφίξει το ζωνάρι του ο Ελληνας. Θα ακολουθηθεί πολιτική περιοριστική».

Στο εύλογο ερώτημα «ναι, αλλά ο πολίτης δεν αντέχει άλλο», η απάντηση ήταν συντριπτική: «Δεν υπάρχει "δεν αντέχει". Εγώ το έχω πει αυτό και ως πρωθυπουργός: Η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει από εκεί που πέρασε η Ιρλανδία».

Επισήμανε ότι και ο Κ. Καραμανλής είπε πως «θα κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και θα πάρει δυσάρεστα μέτρα», αλλά «εγώ το λέω πιο συγκεκριμένα». «Περιοριστική πολιτική θα κάνει όποια κυβέρνηση έρθει μετά», επανέλαβε. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα, επικαλέστηκε ότι «σήμερα η οικονομία μας βρίσκεται σε τραγικά χάλια. Βλέπετε ότι αναγκάζεται και δανείζεται για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «το πρόβλημα του Σημίτη ήταν πως επί 8 χρόνια δεν τόλμησε να κάνει καμιά διαρθρωτική αλλαγή, ότι πήρε μεν τη δική μας πολιτική, τη φιλελεύθερη πολιτική και την ακολούθησε, αλλά δε γίνεται χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, είπε ότι «η καθυστέρηση των εκλογών αποτελεί ντροπή. Εγώ είμαι εξ εκείνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτήν την ώρα εγκληματεί ο κ. Σημίτης. Εγκληματεί βαρύτατα απέναντι του κράτους. Διότι σήμερα έχω το αίσθημα ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη, ότι διαλύεται».

Η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, άδραξε την ευκαιρία, προκειμένου να δείξει ότι δήθεν διαφέρει η πολιτική της από αυτήν της ΝΔ και να ενισχύσει να αντιδεξιά αντανακλαστικά. « Ο κ. Μητσοτάκης ήταν άκρως διαφωτιστικός», διαπίστωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος, επικαλούμενος και την προχθεσινή συνέντευξη του Κ. Καραμανλή στην «Καθημερινή», συμπέρανε ότι «η ΝΔ έχει επιλέξει το μοντέλο της πορτογαλικής δεξιάς». Το μοντέλο αυτό, συνέχισε, όπως καθαρά ομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης, επιφυλάσσει λιτότητα για τους εργαζόμενους, δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Υποκρινόμενος ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική είναι τάχα πιο φιλολαϊκή, κάλεσε τη ΝΔ να πάρει επίσημα θέση και προειδοποίησε ότι «το κρυφό πρόγραμμά τους έχει αποκαλυφθεί και οφείλουν, επιτέλους, να τοποθετηθούν καθαρά πάνω σ' αυτό».

Η ΝΔ απέφυγε οποιοδήποτε σχολιασμό, αλλά κύκλοι της Ρηγίλλης δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τη χτεσινή συνέντευξη του επιτίμου.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Επιθετική» αντιλαϊκή πολιτική

Αλλοθι στην «επιθετική» αντιλαϊκή πολιτική της αναζητεί απεγνωσμένα, μέσα από τα θλιβερά «αριστερά ανοίγματα», η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο «ελκυστικό» το αποκρουστικό πρόσωπό της και να κερδίσει πόντους στην προεκλογική δικομματική μονομαχία.

Τον τόνο στα «αριστερά ανοίγματα» τον δίνει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, μιλώντας το Σάββατο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, δικαιολόγησε τα «ανοίγματα», λέγοντας ότι «δεν είναι κινήσεις τακτικής. Είναι αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου».

Επιχειρώντας να πείσει ότι το κόμμα του βρίσκεται δήθεν στον αντίποδα της «πόλωσης και του διχασμού» που προωθεί η κυβέρνηση, ο Κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα σχηματίσει «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», προβάλλοντας το ανυπόστατο επιχείρημα ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα». «Το συμφέρον του τόπου δεν εξυπηρετείται με διχασμούς και ακραίους φανατισμούς. Το συμφέρον του τόπου είναι ενωμένοι να πάμε μπροστά», τόνισε, προσθέτοντας ότι είμαστε «σε μια σύγχρονη κοινωνία, με τη δυνατότητα να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να παλέψουμε μαζί απέναντι στα προβλήματα. Αλλωστε, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε όλοι, ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε γαλάζια».

Στο χαιρετισμό του χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου για τον Μ. Θεοδωράκη, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «οι διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν καμία θέση στο σήμερα», αλλά δε δίστασε να προβάλει την ανιστόρητη και αντιεπιστημονική θέση περί «συμπληρωματικότητας» της «αριστεράς» και της «δεξιάς»! Στην Ελλάδα, είπε, για δεκαετίες, η σκληρή για όλους πραγματικότητα μάς οδήγησε να μιλάμε για τη «δεξιά» και την «αριστερά» με όρους σχεδόν κάθετης σύγκρουσης. Σήμερα, συνέχισε, είμαστε πια σε θέση να δούμε και πιο βαθιά, πιο συνθετικά. «Να δούμε και την άλλη πλευρά, εκείνη της συμπληρωματικότητας των δύο μεγάλων πολιτικών ρευμάτων στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας»(!). «Και όποιος - συμπλήρωσε - βλέπει αυτή τη διάσταση του παρελθόντος, μπορεί και να δει ξεκάθαρα, ακριβώς και ότι στην Ελλάδα, το μέλλον θα είναι μια σύνθεση που θα αφορά όλους μας».

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται πανέτοιμος να εφαρμόσει η κυβέρνησή του από την πρώτη μέρα μια «επιθετική οικονομική πολιτική», χαρακτηρίζοντας συντηρητική την αντίληψη που διστάζει να αναλάβει το «πολιτικό κόστος» των αντιλαϊκών μέτρων. «Η αδράνεια, η αναβλητικότητα, η τακτική του "ένα βήμα μπρος δύο πίσω" έχει στοιχίσει ακριβά στη χώρα μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ενώ απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση για το Συνταξιοδοτικό, αφήνει, έμμεσα πλην σαφώς, να διαφανούν οι προθέσεις του, λέγοντας ότι «μια κυβέρνηση που φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες, που φοβάται να μετρηθεί με τα προβλήματα, είναι μια κακή κυβέρνηση». Προϊδεάζει για τη «νέα» λιτότητα, αναφέροντας ότι «δίνουμε άμεση προτεραιότητα στη δημοσιονομική εξυγίανση», ενώ επαναλαμβάνει τις θέσεις για πραγματικές αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ