ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ
Σήμερα η σύσκεψη για τη συνέχεια των αγώνων

Με στόχο την ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΟΤΑ ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους, αλλά και στην ποινικοποίηση του αγώνα τους με την προδοτική στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, διοργανώνεται σήμερα η σύσκεψη της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Στη σύσκεψη που θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα «Απολογισμός δράσης και νέα καθήκοντα» έχουν καλεστεί συνδικάτα και συνδικαλιστές του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά. Για να ενισχύσουν αποφασιστικά τη δύναμη και τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής και γενικότερα τον ταξικό πόλο στο χώρο των ΟΤΑ.

ΟΧΙ στον προϋπολογισμό της νέας λιτότητας

Μαζική διαμαρτυρία συνδικαλιστών, αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης, αύριο, στις 5 το απόγευμα, προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στην Ομόνοια για πορεία προς τη Βουλή

Την αντίθεση των εργαζομένων στο νέο αντεργατικό προϋπολογισμό λιτότητας, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Πέμπτη στη Βουλή, εκφράζουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, με κάλεσμα προς τα μέλη των διοικήσεων των σωματείων να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στην ίδια παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ). Επίσης, καλεί στην προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο που θα γίνει την ίδια ημέρα στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια και από εκεί στην κεντρική συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στη Σταδίου (άγαλμα Κολοκοτρώνη). Της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ επισημαίνει ότι ο νέος προϋπολογισμός για το έτος 2004 «αποτελεί μηχανισμό συμπληρωματικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης», καθώς, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένους άμεσους και έμμεσους φόρους κατά 7,8% και 10,2% αντίστοιχα. Καλούνται ακόμα να δημιουργήσουν την κατά 4% διεύρυνση του ΑΕΠ. Και αυτός ο πλούτος, συνεχίζει η ανακοίνωση, «που δημιουργείται από τους εργαζόμενους» δίνεται στο μεγάλο κεφάλαιο «με την παροχή προς αυτό νέων μεγάλων φοροαπαλλαγών, νέων κινήτρων για τις λεγόμενες επενδύσεις που ποτέ δε θα γίνουν, νέων δωρεάν εργατικών χεριών που θα τα επιδοτεί ο ΟΑΕΔ, με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις» και με το πάγωμα μισθών, κρατικών δαπανών για την παιδεία, υγεία, πρόνοια και πολιτισμό σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η ΤΑΔΗΣΥ τονίζει ότι η όποια αύξηση όχι μόνο δεν καλύπτει τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων χρόνων, αλλά και εξανεμίζεται από τις αυξήσεις των τιμών και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών τομέων. Πέρα από το γεγονός ότι οι ίδιες οι αυξήσεις είναι πλασματικές γιατί σε αυτές περιλαμβάνεται η ωρίμανση των μισθών, οι δαπάνες για τις νέες προσλήψεις και ακόμα γιατί οι ασφαλιστικές κρατήσεις θα είναι υψηλότερες. Ετσι, σημειώνει η ΤΑΔΗΣΥ, και αυτός «ο προϋπολογισμός γίνεται μηχανισμός υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ πρότειναν για αύριο να δοθεί η δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους να εκφράσουν εμφανώς την αντίθεσή τους με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του εργασιακού ωραρίου. Ομως, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση και συναποφάσισαν την απογευματινή συγκέντρωση «για να σώσουν τα προσχήματα».

Καταλήγοντας, η ΤΑΔΗΣΥ υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη παραμερισμού αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών, της συναίνεσης και της υποταγής και καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο να συσπειρωθούν στον ταξικό δυναμικό συνδικαλιστικό πόλο του ΠΑΜΕ, παίρνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει ενάντια στον κυβερνητικό κρατικό προϋπολογισμό και διεκδικώντας: 1.100 ευρώ κατώτατο βασικό μισθό, απόσυρση του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου και του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση, όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων κ.ά.

  • Οι σχολικοί φύλακες θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 10 το πρωί, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Στα πλαίσια των αυριανών κινητοποιήσεων για τον προϋπολογισμό το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει πικετοφορία στις 6 το απόγευμα. Στην πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο, καλούνται να συμμετάσχουν τα ΔΣ των σωματείων, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον κρατικό προϋπολογισμό διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή δευτεροβάθμιων μαζικών φορέων κι οργανώσεων του Νομού Τρικάλων. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα

Στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)

Με πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση απαντούν σήμερα οι συνταξιούχοι όλης της χώρας στην εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και τις κατακτήσεις τους. Οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) μετά από το κοινό κάλεσμα των οχτώ συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Δίνουν απάντηση στις προκλήσεις και το θράσος της κυβέρνησης και των υπουργών τους, καθώς πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε «εύπορους» τους συνταξιούχους στη Βουλή! Λίγο πιο πριν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης είπε στους συνταξιούχους ότι αντί να κάνουν διαδηλώσεις, θα έπρεπε να στέλνουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στην κυβέρνηση γιατί ικανοποίησε όλα τους τα αιτήματα!

Αυτά όταν 900.000 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και εξαθλίωσης! Και έρχονται και χειρότερες μέρες, καθώς όπως καταγγέλλουν οι οχτώ Ομοσπονδίες σε κοινή τους ανακοίνωση «η ακρίβεια καλπάζει. Νέες αυξήσεις έρχονται για τις γιορτές με πρόσθετες δαπάνες λόγω του χειμώνα. Μαζί με αυτά αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ - ΕΡΤ - Δημοτικά τέλη. Το 2004 θα αυξηθούν άγνωστο πόσο όλα τα φάρμακα που έχουν μέχρι τρία ευρώ. Επίσης το 2004 θα γίνει νέα ανακοστολόγηση των φαρμάκων με νέα ευρωπαϊκά δεδομένα». Υπογραμμίζουν ότι ενώ το ευρώ των 340 δραχμών έχει την αγοραστική δύναμη του παλιού κατοστάρικου, «εμείς πήραμε αύξηση 4% για το 2002 και 4% για το 2003 και όχι για όλο το ποσό της σύνταξης! Δηλαδή στα δυο χρόνια πήραμε από 200 μέχρι και 400 δραχμές τη μέρα»!

Οι Ομοσπονδίες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πρέπει να μπει φρένο σε αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική που οδηγεί στην εξόντωση χιλιάδες συνταξιούχους. Να μην επιτραπεί η ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας. Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί στους δρόμους, αλλά και στην κάλπη.

ΝΑΟΥΣΑ - «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Τετράωρες στάσεις αύριο

Σε 4ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, ύστερα από ανακοίνωση της εταιρίας τη Δευτέρα, με την οποία επαναφέρει το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στην επιχείρηση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και η κινητοποίηση που αποφάσισε για το Γενάρη το συντονιστικό των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, ενάντια στην ανεργία και το καθεστώς των εργολαβιών.

Στα εργοστάσια της «Βαρβαρέσος» αποφασίζεται μέσα στη βδομάδα το πρόγραμμα εργασίας της επιχείρησης για τη νέα χρονιά, το οποίο επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης, με κυλιόμενα ωράρια, κατάτμηση της θερινής άδειας και απλήρωτη εργασία τις Κυριακές. Παράλληλα, η εργοδοσία έχει ήδη με ανακοίνωσή της απορρίψει κάθε πρόταση του σωματείου για την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θεωρώντας απειλή για τα υπερκέρδη της κάθε υπαναχώρηση απέναντι στους εργαζόμενους.

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να κάμψει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων απέναντι στα ζητήματα των εργολάβων, των σχέσεων εργασίας και των χαμηλών μεροκάματων, η διοίκηση της επιχείρησης επαναφέρει τον μπαμπούλα των απολύσεων, παρά τη δέσμευσή της πριν από λίγο καιρό ότι δε θα προχωρήσει παραπέρα στη μείωση του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ