ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Απαραίτητη η περιστολή των δαπανών!

Διαπίστωσε ότι υπάρχουν δαπάνες που δεν είναι απαραίτητες, όταν ο λαός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνει το 44% των δαπανών υγείας την ώρα της ανάγκης

Προσπάθεια αναστήλωσης του επικοινωνιακού Βατερλό της κυβέρνησης στο ΙΚΑ της Καλλιθέας, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση με τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ. Πέρα απ' τις μεγαλόστομες επαναλήψεις περί εκσυγχρονισμού του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, εκείνο που επαναβεβαιώθηκε ήταν ο προσανατολισμός της κυβέρνησης για άγριες περικοπές, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας - που προήδρευσε στη σύσκεψη - ήταν σαφέστατος, τονίζοντας: «Είναι απαραίτητο να περιστείλουμε τις δαπάνες εκεί που δεν είναι απαραίτητες». Η διαπίστωση αυτή ηχεί παράταιρα όταν ο λαός πληρώνει απ' την τσέπη του το 44% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Οχημα γι' αυτές τις περικοπές, σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Ρέππας, θα είναι το «κοινοπρακτικό σχήμα των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ». Σ' αυτό λοιπόν το σχήμα, κατά τον υπουργό Εργασίας, «πρέπει να προχωρήσει το ΙΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των νοσηλευτικών πράξεων, δηλαδή να έχει μια λιτή δομή σε νοσοκομειακές μονάδες, προκειμένου έτσι να παρακολουθεί και να πιστοποιεί το ΙΚΑ με τη δική του λιτή δομή αν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους του είναι αναγκαίες, είναι απαραίτητες, αν δε γίνεται μία υπερβολική χρήση και τελικώς επιβάρυνση του οργανισμού με δυσανάλογο οικονομικό ύψος».

Την ώρα που το μεγάλο «μείον» στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας είναι η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο Δ. Ρέππας μίλησε για ένα πολύ «πυκνό δίκτυο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων μονάδων». Επανέλαβε τα περί λειτουργικής συλλειτουργίας των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια του λεγόμενου ΕΣΥ, για να περιγράψει μια κατευθυνόμενη - εν πολλοίς - εκχώρηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα: «Τα εντάσσουμε στο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού και ελέγχουμε από εκεί σε ημερήσια βάση τους λογαριασμούς» είπε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους γιατρούς για κατευθυνόμενη συνταγογραφία στα φάρμακα, αλλά με το μέτρο που παίρνει για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατευθύνεται προς την ελεγχόμενη προώθηση αυτής της κατηγορίας των εξετάσεων. Το πλαφόν για τις εξετάσεις που ισχύει σήμερα σίγουρα θα βρεθεί κάποιος τρόπος να αχρηστευτεί, όπως έγιναν και σε άλλους ελεγκτικούς - δήθεν - περιορισμούς.

Οταν τέτοιου είδους εξετάσεις διέπονται απ' τη λογική των αγοραστών όπως την περιέγραψε και πάλι χτες ο υπουργός Εργασίας, τότε ισχύουν οι νόμοι της αγοράς, βάσει των οποίων επιδιώκεται η μεγιστοποίηση των κερδών.

Πάντως, είναι υποκριτικό η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως διώκτης της - υπαρκτής - κατευθυνόμενης συνταγογραφίας των γιατρών και απ' την άλλη να παίρνει μέτρα που οδηγούν σε κατευθυνόμενη παραπομπή των εξετάσεων. Μάλιστα, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα ελέγχει ως ο «Μεγάλος Αδερφός» τις συνταγές των γιατρών.

Κατά τ' άλλα, ο Δ. Ρέππας στη χτεσινή σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας είπε και τα εξής:

  • Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που θα περιέχει ρυθμίσεις για τους γιατρούς του ΙΚΑ. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες, απ' την προχτεσινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει δυστοκία για το θέμα αυτό.
  • Παραδέχτηκε ότι στα ραντεβού υπάρχουν αναμονές από 15-30 μέρες για έξι ειδικότητες γιατρών.
  • Μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, το ΙΚΑ εξοικονόμησε 100 δισ. τον πρώτο χρόνο και μίλησε για πλεόνασμα 350 εκατ. ευρώ μέσα στα Χριστούγεννα.
  • Μίλησε για αντικειμενικοποίηση των σχέσεων του ΙΚΑ και των εργοδοτών. Το ΙΚΑ θα χρησιμοποιήσει την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας ένα «πόιντ σίστεμ», που θα αρχίσει να εγκαθίσταται μετά τις γιορτές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση μετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος.


Ε.Κ. ΒΟΛΟΥ
Αντιπροσωπευτικό, αναλογικό το προεδρείο

Για πρώτη φορά από το 1974 το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) συγκροτείται σε αντιπροσωπευτική - αναλογική βάση. Η θετική αυτή εξέλιξη, που εκφράζει τη θέληση των εργαζομένων της περιοχής, είναι αποτέλεσμα και των νέων συσχετισμών δύναμης που διαμορφώθηκαν στο πρόσφατο 16ο Συνέδριο του ΕΚΒ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που έγιναν στο Συνέδριο, η ΔΑΣ αύξησε ψήφους και έδρες στο ΔΣ - πήρε 25 ψήφους και 5 έδρες, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο είχε 19 και 4 αντιστοίχως - η ΠΑΣΚΕ αύξησε κατά μία τις έδρες της - από 8, έχει 9 - η ΔΑΚΕ παρέμεινε στα ίδια - 6 έδρες - ενώ μεγάλη μείωση είχε η ΑΤΕ (παράταξη του ΣΥΝ), η οποία από 17 ψήφους και 3 έδρες, έπεσε στις 9 ψήφους και μία έδρα.

Η αύξηση της δύναμης της ΔΑΣ, με την ταυτόχρονη μείωση της ΑΤΕ, είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσει» η κεντροαριστερή πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), που διαφέντευε, επί πολλά χρόνια, στη διοίκηση του ΕΚΒ, προωθώντας τον φιλοκυβερνητικό - φιλοεργοδοτικό συνδικαλισμό.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παράταξη του ΣΥΝ έμεινε, μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστή στην κεντροαριστερή συνεργασία, βοηθώντας την ΠΑΣΚΕ και στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ κι ενώ είχε 5 αντιπροσώπους στο συνέδριο - μάλιστα, οι 4 ήταν και υποψήφιοι - η ΑΤΕ πήρε μόνο δυο ψήφους, καθώς οι άλλοι τρεις «δικοί» της ψήφισαν ΠΑΣΚΕ, η οποία και ανέδειξε δύο αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ κι έναν η ΔΑΚΕ.

Να επισημάνουμε ότι αν όλοι οι αντιπρόσωποι της ΑΤΕ ψήφιζαν τους εκπροσώπους της παράταξής τους - οι δυο δεν ψήφισαν τον εαυτό τους! - τότε η ΔΑΣ θα είχε εκλέξει έναν αντιπρόσωπο.

Το προεδρείο του ΕΚΒ συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος Γιώργος Καλατζής (ΠΑΣΚΕ), αντιπρόεδρος Τάκης Τριανταφυλλάκος (ΔΑΣ), β΄ αντιπρόεδρος Κώστας Τσαντός (ΔΑΚΕ), γενικός γραμματέας Γιώργος Κίτσιος (ΔΑΚΕ), αναπληρωτής γραμματέας Γιάννης Αδαμάκης (ΠΑΣΚΕ), οργανωτικός γραμματέας Δημήτρης Παπαϊωάννου (ΑΤΕ), αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας Βασίλης Λινάρδος (ΔΑΣ), ταμίας Θανάσης Κωστόπουλος (ΠΑΣΚΕ), αναπληρωτής ταμίας Γιώργος Παλαιολόγος (ΔΑΚΕ), έφορος Γιώργος Παπαδημητρίου (ΠΑΣΚΕ).

ΕΣΚ ΥΠΑ
Μονόδρομος ο αγώνας των εργαζομένων

Σε αγώνα για να αποτρέψουν τη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση αιτημάτων που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, καλεί τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ).

Το κάλεσμα της ΕΣΚ απευθύνεται, ενόψει του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στην εκλογική διακήρυξη της παράταξης, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας, εντατικοποιήθηκε η κυβερνητική αντιλαϊκή επίθεση, με ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, αφαίρεση ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλεπάλληλα προγράμματα λιτότητας, που υποβάθμισαν και υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η επίθεση στη Δημόσια Διοίκηση, με αλλαγή της θεσμικής της μορφής, ώστε να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα - τονίζει η ΕΣΚ - είναι οι προσοδοφόροι τομείς της ΥΠΑ, όπως το αεροδρόμιο Σπάτων, το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, η συντήρηση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας κ.ά., οι οποίοι έχουν παραδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ έχουν πουληθεί έως το 2019 και τα τέλη υπέρπτησης με «Τιτλοποίηση Εσόδων» στην εταιρία «ΑΙΟLΟS» του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΣΚ, οι συνέπειες της διάλυσης της ΥΠΑ για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία θα είναι: Ακριβότερες αερομεταφορές, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, μείωση προσωπικού, απώλεια δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, επισφαλής η διατήρηση των επικουρικών ταμείων και των διάφορων επιδομάτων που προέρχονται από τους περίφημους ειδικούς λογαριασμούς.

Αρωγοί στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για την ΥΠΑ και τους εργαζόμενους σ' αυτήν, τονίζει η ΕΣΚ, στάθηκαν τόσο η ΝΔ, όσο και το συμβιβασμένο τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο, παρά τις φραστικές «διαμαρτυρίες», ουσιαστικά ανέλαβε το ρόλο του διαφημιστή της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην εκλογική διακήρυξη της παράταξης, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους μόνο δύο δρόμους: Ο ένας είναι εκείνος που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, με ευθύνη της πλειοψηφίας στην ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ), που στήριξε στην ουσία τις κυβερνητικές επιλογές, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός του αγώνα για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου αντίστασης - αντεπίθεσης, που σήμερα υπάρχει και εκφράζεται μέσα από το ΠΑΜΕ.

«Τίποτα δεν είναι μοιραίο. Ολα εξαρτώνται από την ένταση της πάλης. Ενισχύστε τα ψηφοδέλτια, τα οποία στηρίζει η ΕΣΚ στους διάφορους συλλόγους, τόσο με την υποψηφιότητά σας, όσο και με την ψήφο σας», καταλήγει η εκλογική διακήρυξη της παράταξης, με την επισήμανση: «Διεκδικούμε ΥΠΑ ενιαία και δημόσια. Ολα τα αεροδρόμια κρατικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ