Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Απαραίτητη η περιστολή των δαπανών!

Διαπίστωσε ότι υπάρχουν δαπάνες που δεν είναι απαραίτητες, όταν ο λαός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνει το 44% των δαπανών υγείας την ώρα της ανάγκης

Προσπάθεια αναστήλωσης του επικοινωνιακού Βατερλό της κυβέρνησης στο ΙΚΑ της Καλλιθέας, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση με τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ. Πέρα απ' τις μεγαλόστομες επαναλήψεις περί εκσυγχρονισμού του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, εκείνο που επαναβεβαιώθηκε ήταν ο προσανατολισμός της κυβέρνησης για άγριες περικοπές, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας - που προήδρευσε στη σύσκεψη - ήταν σαφέστατος, τονίζοντας: «Είναι απαραίτητο να περιστείλουμε τις δαπάνες εκεί που δεν είναι απαραίτητες». Η διαπίστωση αυτή ηχεί παράταιρα όταν ο λαός πληρώνει απ' την τσέπη του το 44% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Οχημα γι' αυτές τις περικοπές, σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Ρέππας, θα είναι το «κοινοπρακτικό σχήμα των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ». Σ' αυτό λοιπόν το σχήμα, κατά τον υπουργό Εργασίας, «πρέπει να προχωρήσει το ΙΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των νοσηλευτικών πράξεων, δηλαδή να έχει μια λιτή δομή σε νοσοκομειακές μονάδες, προκειμένου έτσι να παρακολουθεί και να πιστοποιεί το ΙΚΑ με τη δική του λιτή δομή αν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους του είναι αναγκαίες, είναι απαραίτητες, αν δε γίνεται μία υπερβολική χρήση και τελικώς επιβάρυνση του οργανισμού με δυσανάλογο οικονομικό ύψος».

Την ώρα που το μεγάλο «μείον» στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας είναι η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο Δ. Ρέππας μίλησε για ένα πολύ «πυκνό δίκτυο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων μονάδων». Επανέλαβε τα περί λειτουργικής συλλειτουργίας των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια του λεγόμενου ΕΣΥ, για να περιγράψει μια κατευθυνόμενη - εν πολλοίς - εκχώρηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα: «Τα εντάσσουμε στο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού και ελέγχουμε από εκεί σε ημερήσια βάση τους λογαριασμούς» είπε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους γιατρούς για κατευθυνόμενη συνταγογραφία στα φάρμακα, αλλά με το μέτρο που παίρνει για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατευθύνεται προς την ελεγχόμενη προώθηση αυτής της κατηγορίας των εξετάσεων. Το πλαφόν για τις εξετάσεις που ισχύει σήμερα σίγουρα θα βρεθεί κάποιος τρόπος να αχρηστευτεί, όπως έγιναν και σε άλλους ελεγκτικούς - δήθεν - περιορισμούς.

Οταν τέτοιου είδους εξετάσεις διέπονται απ' τη λογική των αγοραστών όπως την περιέγραψε και πάλι χτες ο υπουργός Εργασίας, τότε ισχύουν οι νόμοι της αγοράς, βάσει των οποίων επιδιώκεται η μεγιστοποίηση των κερδών.

Πάντως, είναι υποκριτικό η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως διώκτης της - υπαρκτής - κατευθυνόμενης συνταγογραφίας των γιατρών και απ' την άλλη να παίρνει μέτρα που οδηγούν σε κατευθυνόμενη παραπομπή των εξετάσεων. Μάλιστα, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα ελέγχει ως ο «Μεγάλος Αδερφός» τις συνταγές των γιατρών.

Κατά τ' άλλα, ο Δ. Ρέππας στη χτεσινή σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας είπε και τα εξής:

  • Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που θα περιέχει ρυθμίσεις για τους γιατρούς του ΙΚΑ. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες, απ' την προχτεσινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει δυστοκία για το θέμα αυτό.
  • Παραδέχτηκε ότι στα ραντεβού υπάρχουν αναμονές από 15-30 μέρες για έξι ειδικότητες γιατρών.
  • Μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, το ΙΚΑ εξοικονόμησε 100 δισ. τον πρώτο χρόνο και μίλησε για πλεόνασμα 350 εκατ. ευρώ μέσα στα Χριστούγεννα.
  • Μίλησε για αντικειμενικοποίηση των σχέσεων του ΙΚΑ και των εργοδοτών. Το ΙΚΑ θα χρησιμοποιήσει την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας ένα «πόιντ σίστεμ», που θα αρχίσει να εγκαθίσταται μετά τις γιορτές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση μετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ