ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Επιδοτεί τους βιομηχάνους, ανακυκλώνει τους ανέργους

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Κατηγορηματικά εκφράστηκε και χτες η αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για την «αντιμετώπιση της ανεργίας», που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και υπερψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Για νομοσχέδιο που «προσβάλλει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους», έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «προσφέρει τσάμπα τους εργαζόμενους στους βιομήχανους», αφού «ο εργαζόμενος θα αμείβεται με το επίδομα ανεργίας και ο βιομήχανος θα καλύπτει μόνο τις εργοδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις». Μίλησε, παράλληλα, για «ακραία πολιτική ενέργεια, που το κεφάλαιο απαίτησε και η κυβέρνηση την έδωσε». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε παράλληλα ότι το νομοθέτημα «αναπαράγει την ανεργία», ενώ, αναφερόμενος και στην καταμέτρησή της, επισήμανε ότι «υπολογίζετε τους αυτοαπασχολούμενους στους εργαζόμενους για να μειώσετε την ανεργία». Παράλληλα, αναφερόμενος στα περίφημα προγράμματα, ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι υπάρχουν πάμπολλες καταγγελίες για σεμινάρια που ουδέποτε γίνονται σε επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες τους. Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης, μιλώντας για επιδόματα που ετοιμάζονται να δοθούν «μαζί με τα ψηφοδέλτια». Ο Τάκης Τσιόγκας κατέληξε, τονίζοντας ότι «αν θα βγει το ΠΑΣΟΚ η η ΝΔ δε μας ενδιαφέρει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να σας γυρίσουν την πλάτη, γιατί δεν έχουν κανένα όφελος από εσάς».

Την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας θέλησε να παρουσιάσει ως αποτελεσματική, στην παρέμβασή του, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι σήμερα «η ανεργία κυμαίνεται στο μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 8,9%», ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στην «εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», που «δίνουν απάντηση στις εξαγγελίες περί 300 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης». Παράλληλα, έκανε λόγο για «πολιτική που στηρίζεται σε μέτρα επιδότησης της απασχόλησης», τονίζοντας ότι «θα επιτύχουμε την ένταξη στην αγορά εργασίας των τμημάτων του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα». Για νομοσχέδιο με «ωραίο επικάλυμμα», λόγω της προεκλογικής περιόδου, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Σπύρου, ενώ κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ιωάννα Στεργίου.

Καταργεί και το επίδομα ανεργίας!

Η εξασφάλιση φτηνής ακόμα και δωρεάν εργατικής δύναμης, με ταυτόχρονη επιδότηση του κεφαλαίου με πακτωλούς χρημάτων, καθώς και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είναι τα όσα προβλέπονται με το νέο ακόμα πιο σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μισθό, που θα πληρώνει ο ΟΑΕΔ αντί για τον εργοδότη, προωθεί η κυβέρνηση στα δυο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου. Ο εργάτης θα πληρώνεται με το επίδομα του ΟΑΕΔ, για να προσφέρει τσάμπα την εργατική του δύναμη στον εργοδότη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξασφαλίζει και την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εξ ολοκλήρου ή εν μέρει. Δηλαδή, ο επιδοτούμενος άνεργος θα υποχρεώνεται να πηγαίνει για δουλιά σε θέση εργασίας με πλήρη ή μερική απασχόληση για όσο διαρκεί η επιδότηση ανεργίας και ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί μόνο στην περίπτωση που απασχολήσει τον άνεργο πέραν των τεσσάρων ωρών εργασίας, ενώ θα έχει την ευθύνη της ασφαλιστικής του κάλυψης.

Αν ο άνεργος δε δεχτεί να δουλέψει ακόμα και μερική απασχόληση με το νέο καθεστώς, τότε σταματάει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας! Ουσιαστικά, με αυτό το νομοσχέδιο καταργείται το επίδομα ανεργίας, επιπλέον οι εισφορές των εργαζομένων προς των ΟΑΕΔ πηγαίνουν στα θησαυροφυλάκια της εργοδοσίας αντί για τους ανέργους!

Η κυβέρνηση συνοδεύει τα παραπάνω με τη δυνατότητα που δίνει στον εργοδότη να προχωρήσει ακόμα και σε απολύσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι «ο εργοδότης υποχρεούται κατά τη διάρκεια ισχύος της σχέσης εργασίας με τον προσληφθέντα ή τοποθετηθέντα να μην προβαίνει σε απόλυση εργαζομένων από την επιχείρησή του, χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου...»! Ο λόγος και η σπουδαιότητά του βεβαίως κρίνονται από τον εργοδότη και μόνο.

Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου οι εργοδότες απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου ή μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση πρόσληψης ανέργων μητέρων με τουλάχιστον δυο παιδιά, ο εργοδότης θα επιδοτείται με το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών προς τα Ταμεία και τους οργανισμούς. Η επιδότηση θα διαρκεί επί ένα χρόνο για κάθε παιδί. Αντίστοιχα δε θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αν στη θέση εργαζόμενης που πήρε άδεια κύησης ή λοχείας προσληφθεί άνεργος για όσο διαρκεί η άδεια.

Οι εργοδότες θα επιδοτούνται με το 50% των εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας μέχρι 25 ετών κατά τον πρώτο χρόνο πρόσληψής τους. Χρήματα δίνονται και για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 6.000 μέρες εργασίας. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων και στη θέση τους να προσλαμβάνει ανέργους χωρίς ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αν επικαλεστεί «τη συνδρομή σπουδαίου λόγου».

Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επεκτείνει το θεσμό των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας. Ετσι, δίνει τη δυνατότητα και στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλων Εργασίας. Σε τουλάχιστον 7 χρόνια από τώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να αποδώσει στο ΙΚΑ τα 500 δισ. δραχμές, με τα οποία ο Οργανισμός θα καλύψει τις υποχρεώσεις του (μη αποδοθέντα έσοδα) προς τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ τον ΔΛΟΕΜ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλο το ποσό που εισπράττει το ΙΚΑ για λογαριασμό των παραπάνω οργανισμών, αφού η ρύθμιση αφορά το διάστημα μέχρι 31/12/2000. Τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί μετά από το 2000 και πάλι δεν καλύπτονται από το Δημόσιο.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Από τη Δευτέρα κλείνουν τη χωματερή

Αμεση απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση για 600 απολύσεις

Τη συνέχιση του αγώνα τους αποφάσισαν και χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων, μετά και την ξεκάθαρη και προκλητική απάντηση που πήραν από τον πράσινο δήμαρχο Ν. Παπαδήμα, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, ότι θα προχωρήσει κανονικά στις 600 απολύσεις που έχει εξαγγείλει, με αρχή 210 μέχρι το τέλος του χρόνου και από το Γενάρη τμηματικά στις υπόλοιπες. Μάλιστα ήδη οι τρεις δημοτικές επιχειρήσεις (Ανάπτυξης, Κατασκευαστική και Ραδιοφωνίας) έχουν ορίσει συνεδριάσεις για σήμερα και αύριο για να εγκρίνουν τις 210 πρώτες απολύσεις.

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν να πάρουν το δρόμο των 600 απολυμένων του δημάρχου από το περασμένο καλοκαίρι, επιβεβαίωσαν σε χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους την απόφαση για επ' αόριστον 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με κλιμάκωση από τη Δευτέρα, με αποκλεισμό της χωματερής. Κάτι που είχαν διαμηνύσει άλλωστε ότι θα κάνουν, αν δεν ακυρωθούν οι απολύσεις μέχρι τις 20 Δεκέμβρη. Σταθερά στα αιτήματά τους όμως θέτουν και τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς στο δήμο, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενάντια στο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που έχει επιβάλει η διοίκηση του δήμου, εφαρμόζοντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι όμως είναι εξοργισμένοι και με τη στάση των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αρνούνται να πάνε στα Ανω Λιόσια και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, φοβούμενοι προφανώς τις αντιδράσεις τους. Το μόνο που δέχτηκαν είναι να συναντηθούν σήμερα με τα προεδρεία των δύο σωματείων και τον ίδιο τον δήμαρχο στα... γραφεία της ΓΣΕΕ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Κινητοποίηση των εργατών καθαριότητας σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καλλιθέας, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας, για την προάσπιση και επέκταση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια στα όσα προωθεί η κυβέρνηση κλπ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Διεύθυνσης Καθαριότητας (Ελ. Βενιζέλου 270).

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, η «σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια πλήττει σοβαρά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Από την άλλη «οι δήμαρχοι - συνεχίζει - με τους εκπροσώπους τους διεκδικούν, μετακυλούν το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται στο λαό και τους εργαζόμενους, αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη, αφαιρούν δικαιώματα των εργαζομένων. Η πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία υπηρεσιών των Δήμων. Απαξιώνονται οι υπηρεσίες και η εργασία».

Ετσι, η συνεχής μείωση του προσωπικού, η έλλειψη σταθμού αυτοκινήτων απορριμματοφόρων, σύγχρονων εγκαταστάσεων, σκούπες κλπ., δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες για τους εργαζόμενους, προκειμένου να εκτελέσουν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, επαγγελματικές ασθένειες. Μάλιστα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα, αλλά υπάρχουν και κρούσματα καρκίνου, εγκεφαλικών και καρδιοπάθειας. Τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή, δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας και τεχνικός Ασφαλείας.

Για όλα τα παραπάνω ο σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στις δημοτικές παρατάξεις, στους μαζικούς φορείς της πόλης, στο λαό της Καλλιθέας και τους καλεί να αγωνιστούν από κοινού ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. «Δηλώνουμε - καταλήγει - ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε μέσο προκειμένου να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας και να επιβάλουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ