ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Το έλλειμμα «ψήλωσε» 6%

Οι πληρωμές στο εξωτερικό για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή πτώση

Ψηλώνουν χρόνο με το χρόνο τα ελλείμματα τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα της χώρας με το εξωτερικό, όπως αυτά καταγράφονται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Είναι κι αυτή μια εξέλιξη που αποτυπώνει την ανισόμετρη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών - σε βάρος της χώρας μας - στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ΟΝΕ αυξάνει με εκρηκτικούς ρυθμούς η φυγή κεφαλαίων που πληρώνονται στο εξωτερικό (κυρίως στα κράτη της ΕΕ) με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης του 2003, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (στο οποίο αποτυπώνονται οι κάθε είδους συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 307,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 6%), παρά τη μικρή - συγκυριακή - βελτίωση στο εμπορικό έλλειμμα. Σε ετησιοποιημένη βάση το γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου θα πλησιάσει το 6% του ΑΕΠ και το εμπορικό έλλειμμα το 15% του ΑΕΠ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ για τις εξελίξεις στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2003 προκύπτει ότι:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή οι κάθε είδους δοσοληψίες) διογκώθηκε σε 5,8 δισ. ευρώ (από 5,49 δισ. το 2002) ήτοι κατά 6%.
  • Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 18,6 δισ. ευρώ από 18,72 δισ. ευρώ το 2002. Η μικρή βελτίωση οφείλεται στις εξελίξεις του μήνα Οκτώβρη.
  • Οι πληρωμές στο εξωτερικό για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» έφτασαν σε 3,46 δισ. ευρώ (από 2,88 δισ. στο 10μηνο του 2002). Η αύξηση ξεπερνά το 20% και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας οφείλεται στις «αυξημένες πληρωμές για τόκους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου». Είναι δηλαδή φανερό ότι το ισοζύγιο των εισοδημάτων επιδεινώνεται από τα ποσά που πηγαίνουν στους ξένους τραπεζίτες για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
  • Οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ (προέρχονται κυρίως από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) μειώθηκαν κατά 11,2% και διαμορφώθηκαν σε 4,25 δισ. ευρώ το 2003 (από 4,79 δισ. το 2002). Στο ίδιο διάστημα οι πληρωμές προς τα κοινοτικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 3,4% στο 1,5 δισ. ευρώ (από 1,45 δισ. το 2002).
ΟΜΙΛΟΣ ALPHA ΒΑΝΚ
Αρπάζουν τις μικροαποταμιεύσεις

Αυξάνονται από 19 Γενάρη τα διάφορα χαράτσια που επιβάλλονται με το πρόσχημα των «εξόδων διαχείρισης»

Με τις πλάτες και την ανοχή της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών, οι τραπεζίτες επαυξάνουν τη λεηλασία των πελατών τους - καταθετών και δανειοληπτών. Στο πλαίσιο αυτό και πέρα από τα τοκογλυφικά επιτόκια η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) ανακοίνωσε χτες νέα αυξημένα χαράτσια στα τιμολόγιά της, τα οποία θα εφαρμόζονται από τις 19 Γενάρη του 2004. Εκτός από τις τσουχτερές ανατιμήσεις, οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους μικρούς λογαριασμούς, παραμένουν σε ισχύ και όλες οι άλλες χρεώσεις. Για παράδειγμα, συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα κόλπα με τα μέσα ημερήσια εξαμηνιαία υπόλοιπα στις καταθέσεις με τα οποία τα έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτα επιτόκια πέφτουν σε ακόμη χαμηλότερα και έως μηδενικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, τα νέα χαράτσια περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • Για κάθε κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου χρεώνουν 1,20 ευρώ (από 1 ευρώ).
  • Για κάθε μεταφορά ποσού σε λογαριασμό τρίτου χρεώνουν 0,40 ευρώ.
  • Κάθε πάγια εντολή πληρωμής στη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ χαρατσώνεται στο εξής με 0,30 ευρώ.
  • Παραμένει το χαράτσι (1 ευρώ) για κάθε κατάθεση ή ανάληψη στο γκισέ μετά τις 4 πρώτες μέρες ανά μήνα.
  • Διατηρείται το χαράτσι των 9 ευρώ στο εξάμηνο σε όλους τους λογαριασμούς (ακόμη και τους ακίνητους) που έχουν μέσο ημερήσιο υπόλοιπο εξαμήνου κάτω από τα 300 ευρώ. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι οι μικροί λογαριασμοί όχι μόνο δεν τοκίζονται, αλλά οι κάτοχοι αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι το αρχικό ποσό έχει εκμηδενιστεί, καταλήγοντας στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας. Με τα νέα τιμολόγια παύουν να εξαιρούνται (και στο εξής θα χαρατσώνονται με τα ίδια «έξοδα διαχείρισης») και οι λογαριασμοί καταθέσεων που είναι συνδεδεμένοι με τις κάρτες της Alpha Bank. Στο ίδιο χαράτσι μπαίνουν και οι λογαριασμοί καταθέσεων που είναι συνδεδεμένοι για την εξόφληση δόσεων δανείων.
ΣΕΤΕ
Διευρύνεται και με Ενώσεις

Ετος στασιμότητας χαρακτήρισε το 2003 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σ. Ανδρεάδης, χτες, κατά την ανακοίνωση της διεύρυνσης του Συνδέσμου με τη συμμετοχή και τουριστικών Ενώσεων, μεταξύ των οποίων αυτοί των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), των Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων (ΣΕΕΔΔΕ), των Πλοιοκτητών Τουριστικών Σκαφών, της Ενωσης Αεροπορικών Εταιριών, των Οργανωτών Εκθέσεων - Συνεδρίων και των Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων.

Ο Σ. Ανδρεάδης μίλησε επίσης για το φόβο και την ανάγκη αποφυγής κρουσμάτων αισχροκέρδειας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Γ. Ευαγγέλου, πρόεδρος του HATTA και ο Σ. Πολυκράτης, πρόεδρος του ΣΕΕΔΔΕ, οι οποίοι θα καταλάβουν αργότερα και τις θέσεις αντιπροέδρων του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκαν στην ισχυροποίηση της διεκδικητικής ικανότητας των κλάδων τους μέσα από αυτή τη συμμετοχή.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΕΤΒΑ
Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση

«Σιγήν ιχθύος» τηρεί το υπουργείο Οικονομίας για τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της πρώην κρατικής ΕΤΒΑ, σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) που κατέχουν ποσοστά μετοχών στην ΕΤΒΑ. Οπως ανακοινώθηκε από το Χρηματιστήριο, η διαδικασία συγχώνευσης ολοκληρώθηκε και κατόπιν τούτου η μετοχή της ΕΤΒΑ διαγράφεται από το ταμπλό της Σοφοκλέους

ΕΜΠΟΡΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Την πλήρη και καθολική αντίθεσή της για τη μεθόδευση της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, 28/12/2003, εκφράζει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Η λειτουργία των καταστημάτων στις 28/12 που εκφράζεται από την ηγετική ομάδα της ΕΣΕΕ, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρήσεων και των πολυεθνικών και δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τη δυσμενή οικονομική θέση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, τονίζει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Η Ομοσπονδία σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνει πως η κρίση, που μαστίζει τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εφαρμοζόμενη πολιτική που οδηγεί στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η μόνη υπηρεσία - σημειώνεται - που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη μεθόδευση είναι ο εθισμός στις παρεμβάσεις απορύθμισης του ωραρίου λειτουργίας και στην εξυπηρέτηση όσων στοχεύουν στην ολοκληρωτική απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η Ομοσπονδία καλεί τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τους εμπορικούς συλλόγους να μην αποπροσανατολιστούν και να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τέτοιες ενέργειες για να μην περάσουν τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρήσεων, της κυβέρνησης και των υποστηρικτών τους για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

«Διείσδυση» στα Βαλκάνια

«Διείσδυση» στα βαλκανικά κράτη επιχειρούν οι μεγάλοι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μερίδια αγοράς ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, συνοδευόμενη από διάφορους επιχειρηματίες, επισκέφτηκε το Βουκουρέστι με αφορμή την πρόσφατη εξαγορά της ρουμανικής τράπεζας Banca Romaneasca.

O διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς σε δηλώσεις για τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς του Ομίλου είπε ότι το δίκτυο της ρουμανικής τράπεζας θα αυξηθεί στα 40 καταστήματα (από 25 σήμερα) και θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τραπεζικούς τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στη λεγόμενη λιανική τραπεζική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ