ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Και άστεγοι και θύματα κοροϊδίας...

Στα 17 εκατ. ευρώ έχει φτάσει το «φέσι» του δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου προς τους εργολάβους, ενώ οι σεισμόπληκτοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν!

Μόνο η ταμπέλα φαίνεται πως θα μείνει από το περιβόητο πρόγραμμα αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων
Μόνο η ταμπέλα φαίνεται πως θα μείνει από το περιβόητο πρόγραμμα αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων
«Στον αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η πολυπόθητη στέγη για εκατοντάδες οικογένειες των Ανω Λιοσίων που εντάχτηκαν στο πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, που με τόσες τυμπανοκρουσίες διαφήμιζαν πριν και μετά τις εκλογές του 2000 κυβέρνηση και «πράσινη» πλειοψηφία του δήμου.

Η υπόθεση αυτή, που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ρ» την περασμένη βδομάδα, βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να τηρεί «σιγήν ιχθύος», όπως και o δήμος, ενώ η συνάντηση μεταξύ κατασκευάστριας κοινοπραξίας και δήμου για την αναζήτηση λύσης δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη...

Οπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα αυτό ανάπλασης σεισμοπλήκτων αφορά την κατασκευή 1.300 διώροφων και τριώροφων κτιρίων κατοικιών για 2.700 οικογένειες. Το κόστος της κατασκευής, που ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιριών ΑΚΤΩΡ - «Ελληνική Τεχνοδομική» - ΤΕΒ, υπολογίστηκε σε 65 δισ. δρχ., κονδύλια που θα προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό (Περιφέρεια Αττικής), το δήμο, το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τους ίδιους τους σεισμοπλήκτους που θα χορηγούσαν τη στεγαστική συνδρομή, τα λεγόμενα σεισμοδάνεια.

Το πρόγραμμα αυτό είχε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 20 μήνες, αλλά ενώ έχουν περάσει 40 μήνες από τότε, ετοιμοπαράδοτα είναι μόνο 50 κτίρια, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν γιαπιά. Και το χειρότερο; Η κοινοπραξία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το έργο, αφού δήμος και Περιφέρεια δε δίνουν λεφτά, ενώ της χρωστούν ήδη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, 17 εκατ. ευρώ (5,8 δισ. δρχ.) από εργασίες που έχουν εκτελεστεί! Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει στείλει τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο θα προβεί στην ενέργειά της αυτή μέχρι τις 15 Γενάρη, αν δεν καλυφθεί το προαναφερόμενο «φέσι» και δεν εξασφαλιστεί ρητά η συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου...

Μοναδικοί ζημιωμένοι οι σεισμόπληκτοι, που βλέπουν, τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό, το όνειρο της αποκατάστασης να παραμένει «όνειρο» και να εμπαίζονται από κυβέρνηση και δήμο, παρότι έχουν, σε μεγάλο ποσοστό, πληρώσει τη δική τους συμβολή στο έργο...

Η κοινοπραξία των εργολάβων απειλεί ότι μέχρι τις 15 Γενάρη θα έχει εγκαταλείψει το έργο αν δεν πληρωθεί, ενώ η συζήτηση μεταξύ της και του δήμου προκειμένου να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, συνεχώς αναβάλλεται.

«Δεν μπόρεσε να γίνει η συνάντηση με την κοινοπραξία. Οχι γιατί δε θέλαμε, αλλά γιατί δεν μπορούσαμε, αφού έχουμε αυτή την περίοδο... απεργίες στο δήμο! Θα έχουμε νεότερα την Παρασκευή». Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Ανω Λιοσίων, Νίκου Παπαδήμα, σε ερώτηση του «Ρ» για τη συνάντησή του με την κοινοπραξία, που φαίνεται ότι δεν υπολογίζει καθόλου την αγωνία των σεισμοπλήκτων, οι οποίοι φοβούνται πλέον βάσιμα ότι θα υποχρεωθούν να πάρουν επιπλέον δάνεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τα σπίτια τους ή αλλιώς να μείνουν στο δρόμο...

Τι λέει, αλήθεια, τώρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος στις 13 Σεπτέμβρη 2001 διοργάνωσε φιέστα για να παραδώσει τα κλειδιά στις δύο πρώτες οικογένειες σεισμοπλήκτων των Α. Λιοσίων, μιλώντας τότε για «προσπάθειες που πιάνουν τόπο», για «κοινωνικό κράτος» και άλλα παρόμοια;

Οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν απ' ... αγάπη

Ενα συλλεκτικό CD με τίτλο «Κράμα Ευαισθησίας» παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Το CD κυκλοφορεί με το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Κράμα» και τα έσοδα απ' τις πωλήσεις θα διατεθούν για τον εμβολιασμό των Τσιγγανοπαίδων, μέσω του νοσοκομείου «Αγλαΐας Κυριακού». Στο CD συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες Γ. Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Θ. Μικρούτσικος, Μ. Πασχαλίδης, οι «Μάσκες», Λ. Παπαδόπουλος, Θ. Τσάτσου, οι ΟΝΑΡ, Λ. Μαχαιρίτσας, οι ΠΥΞ-ΛΑΞ, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας.

Το πρόγραμμα εκτελείται μετά από σύμβαση της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας, είπε ο διοικητής του «Αγλαΐα Κυριακού» Δ. Πεπελάσης, για να προσθέσει ότι αντικείμενο είναι η ιατρική εξέταση των παιδιών, η λήψη ιατρικού ιστορικού, η δημιουργία αρχείου καταγραφής του καλυπτόμενου πληθυσμού, η καταγραφή των κοινωνικών προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους, κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων και η ανάπτυξη προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού και ενημέρωσης.

Ολοι οι καλλιτέχνες, όπως αναφέρθηκε χτες, συνυπογράφουν με την προσφορά τους μια ειλικρινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης απέναντι στην αναλγησία και την αμείλικτη αλήθεια των καταυλισμών.

Ουδείς ψόγος για τους καλλιτέχνες. Η ευαισθησία τους είναι πολλαπλώς αξιέπαινη. Αλλωστε η τσιγγάνικη κοινότητα έδωσε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Μ. Αγγελόπουλος, αλλά και κομπανίες που γλυκαίνουν την καθημερινότητα. Ομως η αναλγησία, που αναφέρθηκε χτες, χωρίς να προσδιοριστεί, έχει μονοδιάστατη αναφορά και απευθύνεται ευθέως στην κυβέρνηση, η οποία χρόνο με το χρόνο απεκδύεται των ευθυνών για προσφορά υπηρεσιών στους Τσιγγάνους. Και σε αυτή την επιλογή αποποίησης των ευθυνών της παγιδεύει και εκθέτει ακόμα και ανθρώπους που κινούνται από ελατήρια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Ιδού ένα αποκαλυπτικό χρονικό για τον καιρό των Τσιγγάνων:

Στις 12.7.1996 στο υπουργείο Υγείας μια μεγάλη κουστωδία υπουργών (μεταξύ των οποίων ο Αν. Πεπονής - Υγείας τότε - και ο Κ. Λαλιώτης - ΠΕΧΩΔΕ τότε) ανακοίνωσαν το «πλαίσιο πολιτικής και τα μέτρα για τους Ελληνες Τσιγγάνους».

Με στόμφο ο τότε υφυπουργός Υγείας - και νυν Εθνικής Αμυνας - Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης θα λυθούν προβλήματα έξι αιώνων για τους 200.000 περιφερόμενους Τσιγγάνους στην Ελλάδα.

Και τι δεν είπαν! Μέχρι 200 τροχόσπιτα το χρόνο θα 'διναν στις οικογένειες των Τσιγγάνων. Θα πρόσφεραν εκπαίδευση, εργαστήρια τέχνης, προώθηση του κλασικού και μαζικού αθλητισμού, εκπαίδευση στον ΟΑΕΔ και χώρους διαβίωσης.

Και κει που έτριβες τα μάτια σου ήταν τα μέτρα για την υγεία των Τσιγγάνων.

Ολόκληρο πόνημα για το «πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης» των Τσιγγάνων με εφοδιασμό τους με βιβλιάρια υγείας των παιδιών και των ανασφάλιστων, τη δημιουργία κινητών μονάδων, εμβολιασμούς, τεστ ΠΑΠ και οδοντιατρικές εξετάσεις κλπ. Ακόμα ανακοίνωσαν προγράμματα για τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας, των αναγκών, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας κλπ.

Και έκτοτε; Εγιναν ΜΟΝΟ τρεις συνεδριάσεις των διυπουργικών οργάνων για τους Τσιγγάνους (10.3.1998, 17.2.2000 και 25.1.2001). Και στις 15.3.1999 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού των Τσιγγάνων με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογικής Παρακολούθησης σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Τέτοια προγράμματα, όμως, εφαρμόζονται μέσα από ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την πρόληψη των ασθενειών και οικογενειακού προγραμματισμού των Τσιγγάνων. Και τέτοιο πρόγραμμα δε διαθέτει η κυβέρνηση. Αντίθετα το εκχωρεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και σε διάφορους εθελοντές της αρπαχτής, όπως διαπιστώνει και το ίδιο το «Κράμα», που δημοσιεύει καταγγελία ότι τα χρήματα που χορηγεί η Πολιτεία τα «σφετερίζονται άλλοι μη Τσιγγάνοι» μηδέ εξαιρουμένων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Υστερα απ' όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μην αναφωνήσει: Ετσι «οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν απ' αγάπη» και περισσή φροντίδα για αυτούς...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία και η χτεσινή απεργία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη πανελλαδική απεργία των 10.500 μηχανικών, που εργάζονται στο Δημόσιο και οι οποίοι διεκδικούν μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα και την υλοποίηση της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης, που υπέγραψαν το 2002 με την κυβέρνηση και μέχρι τώρα αρνείται να υλοποιήσει.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι μηχανικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα κ. Ζαννιά. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης, τους υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει για τα αιτήματά τους το Υπουργικό Συμβούλιο. Τέλος, η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή και ενημερώθηκαν το προεδρείο της και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της νέας απεργίας ματαιώθηκαν διαγωνισμοί για διάφορα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 38,1 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι από την 1η Οκτώβρη που ξεκίνησαν οι μηχανικοί τις κινητοποιήσεις τους κάθε Τετάρτη ματαιώθηκαν διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 680,85 εκατ. ευρώ, πολλά από τα οποία, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαλλαξίας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση.

Εκδήλωση αλληλεγγύης

Εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς πείνας μέχρι θανάτου, πραγματοποιεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, αύριο Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη).

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εγκληματική εισβολή της τουρκική Αστυνομίας σε 20 τουρκικές φυλακές (που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 28 άτομα), προκειμένου να τερματίσει με βίαιο τρόπο την απεργία πείνας ενάντια στα κελιά απομόνωσης τύπου F.

Στα τρία αυτά χρόνια, τα θύματα από την απεργία πείνας μέχρι θανάτου έχουν φτάσει ήδη τα 107, ενώ η τουρκική κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη σε νέου τύπου κελιά απομόνωσης, τις υπόγειες φυλακές τύπου D. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ και ελληνική και ανατολίτικη παραδοσιακή μουσική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ