ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
Ετοιμο και το «πλημμυρόσημο»!
  • Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει ειδικό ανταποδοτικό τέλος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα
  • Κάποιες πρώτες επεξεργασίες μιλούν για ύψος τέλους, που θα φτάσει τα 5 ευρώ το μήνα και θα διαμορφώνεται ανάλογα με την έκταση και τη χρήση του ακινήτου

Δε φτάνει που οι συνέπειες των πλημμυρών είναι καταστροφικές, τώρα η κυβέρνηση θα επιβάλει και αντιπλημμυρικό χαράτσι! (Στιγμιότυπο από κινητοποίηση πλημμυροπαθών στον Κηφισό)
Δε φτάνει που οι συνέπειες των πλημμυρών είναι καταστροφικές, τώρα η κυβέρνηση θα επιβάλει και αντιπλημμυρικό χαράτσι! (Στιγμιότυπο από κινητοποίηση πλημμυροπαθών στον Κηφισό)
Τα περσινά γεγονότα του Κηφισού και οι πλημμύρες που ξέσπασαν - και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσουν να ξεσπούν - σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές δισεκατομμυρίων δραχμών, δεν αποτελούν παρά την «κορυφή του παγόβουνου» μιας συνειδητής πολιτικής, που ακολούθησαν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που δε θεωρούσαν ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Και το χειρότερο: Σαν να μη φτάνει που άφησαν τα δάση να καούν, τα ρέματα να μπαζωθούν και να εξαφανιστούν απ' το χάρτη, ενώ τα όποια ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα προώθησαν είναι αποσπασματικά και κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά ικανοποιούν τα συμφέροντα των εργολάβων, τώρα ετοιμάζονται να ρίξουν τα βάρη στο λαό.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει ειδικό ανταποδοτικό τέλος («πλημμυρόσημο»), το οποίο θα επιβληθεί, προκειμένου να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα με τη μέθοδο της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης». Και μας πνίγουν, δηλαδή, και θα μας βάλουν να πληρώσουμε! Κι αυτό με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα είναι επιλέξιμα από την ΕΕ και δε χρηματοδοτούνται από αυτήν...

Μετά τις εκλογές...


Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές για ...ευνόητους λόγους. Γι' αυτό και μέχρι τώρα το προαναγγέλλουν με «μασημένα» λόγια. Για παράδειγμα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου πέρσι το Δεκέμβρη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δε δίστασε να πει ότι για τα αντιπλημμυρικά έργα επιδιώκει την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. «Δηλαδή - πρόσθεσε - να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια στα αντιπλημμυρικά έργα και το κράτος, αντί να πρέπει να καταβάλει όλα τα χρήματα τώρα, που δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα, να τα καταβάλει σε διάστημα 10, 15 έως 20 ετών. Ο ιδιώτης θα έχει ένα εύλογο κέρδος και εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ότι θα πάρει τα χρήματά του».

Βέβαια, η υπουργός σκόπιμα «ξέχασε» να αναφέρει ότι το σενάριο αυτό είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, αν δεν επιβληθεί κάποιο ειδικό τέλος - «χαράτσι» που θα πληρώνει ο λαός και για την επιβολή του οποίου έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επεξεργασίες σε οικονομοτεχνικό επίπεδο. Ηδη, κάποιες από τις επεξεργασίες αυτές μιλούν για τέλος γύρω στα 5 ευρώ το μήνα, που θα κυμαίνεται ανάλογα και με την έκταση του ακινήτου και με τη χρήση του...

Κι όλα αυτά, σε πείσμα των ειδικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που έχουν τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι κοινωνικές υποδομές, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, αποτελούν βασική υποχρέωση του κράτους και δεν μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες. Παράλληλα, προσθέτουν ότι ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει αντιμετωπιστεί η δημιουργία μηχανισμών είσπραξης τελών για αντιπλημμυρικά έργα, αφού είναι αδύνατον να μετρηθεί ο όγκος νερού, που αντιστοιχεί ανά ιδιοκτησία και, επομένως, το όποιο τέλος επιβληθεί θα πρόκειται για έναν ακόμη φόρο υπέρ των ιδιωτών, δηλαδή θα πρόκειται απερίφραστα για «χαράτσι».

Μέχρι να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά αυτά σενάρια, η κυβέρνηση θα αφήσει τον ελληνικό λαό στο έλεος της πλημμύρας. Αυτό προκύπτει από την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων, που σήμερα κατασκευάζονται.


Εργα με το σταγονόμετρο και με ημερομηνία λήξης!

Υπόθεση ρουτίνας έχουν γίνει πλέον οι καταστροφές στον Κηφισό, που ακολουθούν τη βροχή
Υπόθεση ρουτίνας έχουν γίνει πλέον οι καταστροφές στον Κηφισό, που ακολουθούν τη βροχή
Περίπου πριν ένα χρόνο (τον Αύγουστο του 2002) η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει έναν κατάλογο 16 αντιπλημμυρικών έργων άμεσης προτεραιότητας για την Αττική, που θα πρέπει να κατασκευαστούν μέχρι το 2008, συνολικού κόστους 645.000.000 ευρώ (220 δισ. δρχ.). Και αυτά, βέβαια, ακόμη να προωθηθούν, δε λύνεται το πρόβλημα, καθώς η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου απαιτεί πολλαπλάσια κονδύλια, αφού επιπλέον μέρα τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται (τσιμεντοποίηση, αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, μπάζωμα ρεμάτων κ.λπ.).

Ακόμη, όμως και από αυτά τα 645 εκατ. ευρώ, μόλις και μετά βίας κατόρθωσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει μέχρι τώρα 57,8 εκατ. ευρώ (20 δισ. δρχ. περίπου) και να ξεκινήσει κάποια από τα έργα που βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα επί... δεκαετίες!

Η κατάσταση ασφαλώς δεν είναι καλύτερη και στην υπόλοιπη χώρα. Ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα προωθούνται, αν και όπως έχει δηλώσει η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας απαιτούνται κονδύλια 1 τρισ. δρχ.

Οπως τόνιζαν με αφορμή τις πλημμύρες του Κηφισού οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το πρόβλημα των πλημμυρών αφορά το σύνολο των λεκανών απορροής, που δέχονται έντονες οικιστικές πιέσεις, προσθέτοντας ότι το θέμα του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού είναι ζήτημα ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό περιαστικού και αστικού πρασίνου και την κατασκευή έργων συγκράτησης επιφανειακών απορροών και τεχνικού εμπλουτισμού.


Eurokinissi

Αναδεικνύοντας τη γύμνια της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, επισήμαιναν ότι για το διάστημα 2002-2006 έχουν ενταχθεί, εκτός αυτών που γίνονται στον Κηφισό, αντιπλημμυρικά έργα ύψους μόνο 14,5 δισ. δρχ., ενώ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Λεκανοπεδίου οι πόροι που θα διατεθούν είναι... μηδενικοί!

Εργα «τυφλά» και με ημερομηνία λήξης

Ακόμη, όμως, και αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζονται, είτε είναι «τυφλά», είτε κατασκευάζονται με... ημερομηνία λήξης!

Χαρακτηριστικά, από την άποψη αυτή, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής Οδού, που κόστισαν δεκάδες δισ. δρχ. και τα οποία παραμένουν «τυφλά», με αποτέλεσμα - ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και σε συνδυασμό με τα «τυφλά» επίσης αντιπλημμυρικά έργα του αεροδρομίου Σπάτων - πότε να πλημμυρίζουν τον Κηφισό, πότε το Θριάσιο και πότε - όπως συνέβη πριν δύο μήνες - τα Μεσόγεια!

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ίδιος ο Κηφισός, όπου, όπως ομολόγησε πριν λίγες μέρες η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, τα έργα που γίνονται εκεί (και παρά το διαβόητο και πανάκριβο για το λαό «ράβε - ξήλωνε») έχουν κατασκευαστεί έτσι που να αντέχουν σε φαινόμενα μόλις της τελευταίας 50ετίας! «Αν συμβεί κάτι εξαιρετικό, που κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, ούτε με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 100 χρόνων - πρόσθεσε η υπουργός - τότε πιθανόν να έχουμε πρόβλημα»! Και δε διστάζει να το λέει αυτό, τη στιγμή που στην Αττική υπάρχουν γύρω στα 550 χιλιόμετρα ρεμάτων που έχουν μπαζωθεί και ως περίπου ο μοναδικός δρόμος του νερού έχει απομείνει ο Κηφισός!

«Πλημμυροφόροι» νόμοι

Πρέπει να προσθέσουμε, ασφαλώς, ότι τις πλημμύρες ευνοούν και οι ίδιοι οι νόμοι που ψηφίζει ή πρόκειται να ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως:

  • Το πολεοδομικό νομοσχέδιο που νομιμοποιεί και ενισχύει την αυθαίρετη δόμηση και την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ολόκληρων περιοχών.
  • Το δασοκτόνο νομοσχέδιο με το οποίο αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και οδηγούνται στην τσιμεντοποίηση.
  • Οι ρυθμίσεις που χαρίζουν δημόσιες δασικές εκτάσεις στους καταπατητές.
  • Η ρύθμιση για τα ρέματα που περιλαμβάνεται στο νόμο 3044/2002 και με την οποία για την οριοθέτηση των ρεμάτων υπεύθυνοι είναι πλέον οι ιδιώτες και όχι το Δημόσιο!

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ