ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκική διχογνωμία ή χρονοτριβή;

«Δεν απορρίπτω εξ ολοκλήρου το σχέδιο Ανάν, το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί βάση διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κι ενώ στο νησί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ποια κόμματα θα σχηματίσουν την κυβέρνηση στα Κατεχόμενα. Σημείωσε επίσης ότι «η αδυναμία εξεύρεσης δίκαιης λύσης στην Κύπρο μέχρι την 1η Μάη (σ.σ: του 2004, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στην ΕΕ), δε θα σημάνει και το τέλος του κόσμου».

Ο Ερντογάν επέκρινε εμμέσως τον Ραούφ Ντενκτάς και τους συμβούλους του, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί «παγίδα». Δήλωσε ότι δε συμφωνεί με όσα λέγονται για παγίδες στο σχέδιο και ότι αποδέχεται την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

«Η Τουρκία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για οργανισμό που στήνει παγίδες, γιατί τότε μπορεί να ρωτηθεί: "Αφού βλέπεις έτσι τον ΟΗΕ, γιατί παραμένεις εκεί";», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει βήματα για την εξεύρεση λύσης και οπωσδήποτε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν πρέπει να παρουσιαστεί ως η πλευρά η οποία αποφεύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους Ντενκτάς, Ερογλου και Σερντάρ Ντενκτάς ότι για επίλυση του Κυπριακού επιβάλλονται οι συνομιλίες και πρόσθεσε ότι οι συνομιλητές του δεν έπραξαν αυτά που τους είπε «λόγω προεκλογικής περιόδου». Το Κυπριακό, κατέληξε, είναι δυνατό να επιλυθεί πιο εύκολα αν κάποιος σκέπτεται δέκα φορές και ομιλεί μία.

Από την άλλη ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στη θέση του ότι το σχέδιο Ανάν είναι απαράδεκτο και ότι αποδοχή του ισοδυναμεί με «αυτοκτονία». Τη θέση αυτή ανέφερε και στο «συντονιστή» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Αντίθετα, ο Γουέστον δήλωσε ότι «η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στο σχέδιο Ανάν».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γουέστον, χαρακτήρισε άδικη την τοποθέτηση των δύο πλευρών σε ίση μοίρα, χωρίς, όπως τόνισε, να επισημαίνεται η στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο εκπρόσωπος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στρέψει σαφώς τις πιέσεις της προς την τουρκική πλευρά, η οποία είναι εκείνη που αδικεί και εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε το Κυπριακό, σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις, υπό το φως των ψευδοεκλογών στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, σε δήλωση που διάβασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Στεφάν Ταβρόφ, «τα μέλη χαιρετίζουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων εξέφρασε την επιθυμία για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτηρίζουν αξιοσημείωτο το αποτέλεσμα, δεδομένων των πιέσεων που αντιμετώπισαν οι Τουρκοκύπριοι για να υποστηρίξουν το «στάτους κβο». Προτρέπουν παράλληλα την τουρκοκυπριακή ηγεσία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του Κόφι Ανάν και, στο πλαίσιο αυτό, καλούν σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεών του.

Δ. Χριστόφιας: Δεν αλλάζει στάση η Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι τα μηνύματα που παίρνει ο Κόφι Αναν από την τουρκική πλευρά δεν είναι ενθαρρυντικά, ώστε να κινηθεί για ανανέωση της πρωτοβουλίας του. Οπως είπε ο Δ. Χριστόφιας, ο Τόμας Γουέστον συνάντησε ένα αδιαπέραστο τείχος στο πρόσωπο του Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα κάθε άλλο παρά έχει αποφασίσει να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για άρση του αδιεξόδου. Εκτιμά πως αυτό που ίσως κάνει η Τουρκία είναι να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού περισσότερο παρά ουσίας, αφού ορόσημο γι' αυτή είναι ο Δεκέμβριος του 2004.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε το διεθνή παράγοντα να περάσει από τα ευχολόγια σε συγκεκριμένες κινήσεις και πιέσεις, ώστε η Αγκυρα να δώσει θετικά δείγματα γραφής, που θα οδηγήσουν στη λύση.

Αγνοούμενοι

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εισηγήθηκε επανασύσταση της διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοούμενους με επιστολή του προς τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε ανεπιφύλακτα τις εισηγήσεις και κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να πράξει το ίδιο, ώστε να οδηγηθεί σε λύση το ανθρωπιστικό ζήτημα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αποκάλυψε ότι ο Κόφι Ανάν απέστειλε επιστολή τόσο προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς τον Ραούφ Ντενκτάς, κάνοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις για προώθηση της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων μέσα από τη διαδικασία της διερευνητικής επιτροπής η οποία έχει αδρανοποιηθεί.

Στο Συνέδριο του ΑΔΗΚ

Αναχώρησε για την Κύπρο ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στις εργασίες του 2ου τακτικού Συνεδρίου του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ), που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στη Λεμεσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ