ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Αγωνιστικό προσκλητήριο

Πλατιά εξόρμηση στους χώρους δουλιάς με την προκήρυξη, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι πάλης για μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, για πλήρη και σταθερή εργασία, για δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, ξεκινούν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Υπό τον τίτλο «πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αγωνιστικό προσκλητήριο», ολόκληρη η προκήρυξη του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, Αντισταθείτε στην αντιλαϊκή επίθεση.

Δυναμώστε τη δράση σας, στους χώρους δουλιάς, στα σωματεία. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας. Συσπειρωθείτε στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Εμποδίστε το νέο ξεπούλημα των Συλλογικών Συμβάσεων που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Χρόνια ολόκληρα βιώνετε την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μ' αυτή την πολιτική, με αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης θα πληθαίνουν, θα οξύνονται τα προβλήματα.

Το βλέπετε, το ζείτε.

Μειώνεται η αγοραστική δύναμη στους μισθούς και στις συντάξεις. Η εργατική οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Οργιάζει η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, ο δανεισμός στις τράπεζες. Επεκτείνεται η φτώχεια και βασανίζει όλο και περισσότερες εργατικές οικογένειες.

Αυξάνεται η ανεργία και η υποαπασχόληση. Η κυβέρνηση καταργεί στην πράξη ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας. Παραχωρεί τζάμπα εργατική δύναμη στους εργοδότες.

Ιδιωτικοποιούνται δημόσιες επιχειρήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες.

Εντείνονται η κρατική βία και οι επιθέσεις στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Αυτές οι πολιτικές αυξάνουν τον πλούτο, αυξάνουν τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων.

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι εγκληματικές. Στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, που κλέβει το μόχθο της και χειροτερεύει την κατάσταση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α.Π. υπογράφουν όλα τα χρόνια δίχρονες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις με απαράδεκτους όρους. Με κριτήρια που βάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Είναι δικό της έργο το κατώτερο μεροκάματο εξαθλίωσης, των 23 ευρώ.

Είναι δικό της έργο ο κατώτερος μισθός της φτώχειας των 519 ευρώ.

Είναι συνένοχη για την ανατροπή βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τορπιλίζει, υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις.

Αυτό το δρόμο, το δρόμο της υποταγής, της ταξικής συναίνεσης ακολουθούν και σ' αυτή την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Στριφογυρίζουν γύρω από τα μεροκάματα και τους μισθούς της πείνας, υιοθετούν και αναπαράγουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Οι ισχυρισμοί της έχουν χρεοκοπήσει.

Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που αναμασά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι το εργαλείο για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, για την καθήλωση των μισθών και την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας.

Με τα παχιά λόγια για τη σύγκλιση θέλουν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους, να κρύψουν τη στήριξη στην πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε βάρος του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων.

Θέλουν να κρύψουν ότι είναι σύγκλιση στη λιτότητα, στη φτώχεια, στην ανεργία.

Η στάση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποθρασύνουν την προκλητικότητα του ΣΕΒ και του κεφαλαίου. Οι βιομήχανοι με τις απαιτήσεις τους στόχο έχουν την ακόμα μεγαλύτερη υπερσυσσώρευση ληστρικών κερδών, τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής δύναμης, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους παραγωγής.

Το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα κεντράρει τη στόχευσή του στην πολεμική, ενάντια στον ΣΕΒ. Ενάντια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκπροσώπους. Ενάντια στους ανθρώπους του μέσα στα συνδικάτα. Απέναντι στους βιομήχανους, το ΠΑΜΕ ενώνει ταξικά όλους, χωρίς εξαίρεση, τους εργαζόμενους, αναδείχνεται έτσι ο αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων τους.

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να αναπτύξουμε ένα μαζικό, μαχητικό διεκδικητικό κίνημα που κάθε εργαζόμενους, κάθε σωματείο, Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο που αντιτίθεται στη σημερινή κατάσταση θα πάρει τη δική του θέση.

Βάση, θεμέλιο αυτού του αγώνα είναι το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στο δικαίωμα της εργατικής τάξης να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Οσοι υποστηρίζουν ότι τάχα τα αιτήματα του ΠΑΜΕ είναι υπερβολικά, στην ουσία καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, μιλούν για λογαριασμό της εργοδοσίας. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν την απαιτητικότητα της εργατικής τάξης, να εγκλωβίσουν εργατικές δυνάμεις στην αποδοχή των ψίχουλων, που περισσεύουν από το τραπέζι της πλουτοκρατίας. Το όριο των διεκδικήσε'ων μας δεν είναι το όριο της φτώχειας που κατασκευάζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, μαζί με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες.

Οι εργάτες δεν είναι ζητιάνοι, έχουν περηφάνια και αξιοπρέπεια

Οι εργάτες και οι εργάτριες έχουν δύναμη στα χέρια τους και η δύναμή τους στην καθημερινή πάλη θα πολλαπλασιάζεται στο βαθμό που αμφισβητούν τη σημερινή κατάσταση και παλεύουν για την ανατροπή της.

Η αποτελεσματικότητα των αγώνων θα δυναμώνει, μέσα από την ένταση της μαζικής δράσης, της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης, την αποδυνάμωση των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, της ταξικής συσπείρωσης.

Μαζί με το ΠΑΜΕ, να δώσουμε τη μάχη για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις.

Μπορούμε να εκπληρώσουμε το στόχο της ανάπτυξης μαζικών ταξικών αγώνων. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της εργατικής τάξης».


Διεκδικούμε!

1. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.). Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000 δρχ.). Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000 δρχ.). Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για εισοδήματα κάτω των 4 εκατομμυρίων δρχ. για εργαζόμενους και συνταξιούχους. - Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη, φάρμακα. - Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. - Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. - Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Πλήρης - σταθερή εργασία για όλους: Μείωση του εργάσιμου χρόνου: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. - 6ωρο - 30ωρο για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. - Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. - Κατάργηση των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, χτυπούν τις ΣΣΕ, εισάγουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. - 30 μέρες άδεια σε όλους και ένας ολόκληρος μισθός Επίδομα Αδείας.

3. Ουσιαστική προστασία των ανέργων: Επίδομα στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. - Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. - Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση. - Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους. - «Πάγωμα» των δανείων για απολυμένους - ανέργους. - Επιχορήγηση του ενοικίου. - Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων. - Ειδικά μέτρα προστασίας των άνεργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

4. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά. - Κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. - Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. - Σύνταξη στο 80% του μισθού. - Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. - Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας. - Κάλυψη του συνόλου των αναγκών για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών ιατρείων και κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία. - Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού. - Δημιουργία κρατικών βρεφονηπιακών - παιδικών κέντρων. Δωρεάν για τους μισθωτούς. - Ιδιαίτερη φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες. - Εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς. - Υπεράσπιση και επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων. - Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. - Κρατικό Σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. - Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφάλειας στους εργοδότες. - Αυστηρές ποινές στους εργοδότες, στους υπεργολάβους για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. - Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς. - Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των Συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

5. ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση: Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα. - Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. - Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό σχολείο για όλους. - Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο. - Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

6. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών: Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς. - Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές - εργοδοτικές επιθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ