ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Θάφτηκαν οι ελπίδες...

Εκκληση για ανθρωπιστικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό απευθύνουν πλέον οι ιρανικές αρχές, αφού οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν εξανεμιστεί και η προσοχή στρέφεται στους επιζώντες που απειλούνται από τις επιδημίες και το δριμύ ψύχος

Χιλιάδες τα πτώματα που μένουν θαμμένα στα ερείπια

Associated Press

Χιλιάδες τα πτώματα που μένουν θαμμένα στα ερείπια
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να σταματήσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης στην πόλη Μπαμ του Νοτιοανατολικού Ιράν, καθώς οι ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες από τα ερείπια έχουν πλέον εξανεμιστεί, με τη συμπλήρωση περισσοτέρων από τριών 24ωρών από το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των τοπικών αρχών, αργά το απόγευμα, ανέφερε ότι έχουν, ήδη, ενταφιαστεί από τα σωστικά συνεργεία και από τους κατοίκους περίπου 25.000 νεκροί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Τα 22 διεθνή συνεργεία διάσωσης που βρίσκονται στην ισοπεδωμένη κατά 70% πόλη δεν έκρυβαν, χτες, την απαισιοδοξία τους. Οπως εξηγούσαν, η πιθανότητα ανεύρεσης επιζώντων εκμηδενίζεται εξαιτίας των υλικών κατασκευής που χρησιμοποιούνται στην περιοχή και είναι οι πλίνθοι, η αργιλική λάσπη και το άχυρο, τα οποία όταν καταπέφτουν δημιουργούν σύννεφα σκόνης, με αποτέλεσμα να σφραγίζονται οι ελάχιστες δίοδοι αέρα για τους εγκλωβισμένους. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, που τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται ακατάπαυστα στην κατεστραμμένη πόλη, έχουν ανασυρθεί 200 άνθρωποι ζωντανοί, εκ των οποίων ο τελευταίος δεν ήταν παρά ένα βρέφος, λίγων μηνών, που εντοπίστηκε χτες το πρωί και σώθηκε χάρη στην αγκαλιά της μητέρας του που, όμως, είχε εκπνεύσει.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν, όπου βρίσκεται η πόλη Μπαμ, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ο τελικός απολογισμός να φθάσει και τους 30.000 νεκρούς, ενώ οι άστεγοι αγγίζουν τις 100.000. Σε αυτούς, πλέον, στρέφεται η προσοχή τόσο των σωστικών συνεργείων όσο και των ιρανικών αρχών. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολμπαχέντ Μουσαβί - Λαρί δήλωνε, χτες, βαθιά ανήσυχος για την τύχη των επιζώντων, καθώς ο κίνδυνος επιδημιών είναι, ήδη, εξαιρετικά μεγάλος, αφού, εκτός από τα σώματα που παραμένουν στα ερείπια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης και τα πρώτα κρούσματα διάρροιας ανάμεσα στα παιδιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

«Στείλτε φάρμακα και βοήθεια, όχι πια διασώστες»

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, από χτες, οι ιρανικές αρχές απευθύνουν έκκληση για την αποστολή ιατροφαρμακευτικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών απολύμανσης και όχι εθελοντών διασωστών, καθώς οι επιζώντες βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν. Ηδη στην ισοπεδωμένη πόλη έχουν φθάσει τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ, ενώ αναμένονται οι ανάλογες αποστολές της UNICEF, αλλά και ξεχωριστών χωρών, εκ των οποίων πολλές έχουν, ήδη, εκταμιεύσει και χρηματική βοήθεια.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν, επίσης, ενισχύσει την παρουσία τους, καθώς παρατηρήθηκαν περιστατικά λεηλασιών της ανθρωπιστικής βοήθειας κυρίως από χωρικούς των γύρω περιοχών. Ετσι, έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πόλη οχημάτων τα οποία δε μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και σε όσους δεν είναι ειδικευμένο προσωπικό ή δημοσιογράφοι.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκαν, χτες, τόσο ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όσο και ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, συνοδευόμενος από την πλειοψηφία των υπουργών του. Ο Χαμενεΐ δεσμεύτηκε για την ολική ανοικοδόμηση της πόλης ενώ ο Χαταμί, ο οποίος πέταξε και με ελικόπτερο πάνω από την πόλη, μίλησε για μια «καταστροφή τεράστιου μεγέθους», τονίζοντας πως «ό,τι και να κάνουμε είναι ανεπαρκές». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλειόταν ο Χαταμί να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην επαρχία Κερμάν, σε μια κίνηση που για πολλούς εκφράζει τη σοβαρότητα που η ιρανική ηγεσία θέλει να προσδώσει στην κατάσταση.

Στο μεταξύ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από την Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμιζε ότι η άμεση ανταπόκρισή του στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που πλήττει το Ιράν δε σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή της επίσημης εξωτερικής πολιτικής του απέναντι στην Τεχεράνη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό χτες, έφθασε στο Μπαμ ένα πρώτο μεταγωγικό αμερικανικό αεροσκάφος, μεταφέροντας 200 διασώστες, ειδικευμένο προσωπικό, είδη πρώτης ανάγκης, τεχνικούς και 75 τόνους ιατρικού υλικού.


ΣΕΡΒΙΑ
Νίκη Σέσελι, έδρα για Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» (SRS) του, Βόισλαβ Σέσελι, αναδείχτηκε τελικά νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το SRS εξασφάλισε το 27,3%, με καταμετρημένο το 94,9% των ψήφων. Το SRS κατέλαβε 81 έδρες στο 250μελές σερβικό Κοινοβούλιο και ο Σέσελι βγήκε παμψηφεί βουλευτής, παρά το γεγονός ότι είναι προφυλακισμένος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS) του πρώην Προέδρου της τότε Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που επίσης κρατείται στις φυλακές του ΔΠΔ και επίσης βγήκε βουλευτής, έλαβε 7,6% των ψήφων και 22 έδρες.

Οσον αφορά στα κόμματα των «δημοκρατών μεταρρυθμιστών» (δηλαδή των εκλεκτών της Δύσης) το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του πρώην Προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξασφάλισε το 17,8% των ψήφων και 53 έδρες. Ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα του δολοφονημένου Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, που έλαβε 12,7% και 37 έδρες. Τέλος, ο οικονομολόγος Μίρολιουμπ Λάμπους με το κόμμα του, G-17-Συν, έλαβε 11,6% και κέρδισε 34 έδρες και ο συνασπισμός που σχηματίστηκε από το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς και το κόμμα Νέα Σερβία του Βελιμίρ Ιλιτς 7,7% και 23 έδρες. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 58,7% δηλαδή περίπου 3,7 εκατομμύρια εκλογείς σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

Χτες, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, νούμερο δύο του Ριζοσπαστικού Κόμματος, κάλεσε το κόμμα του Βόισλαβ Κοστούνιτσα να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να λάβει σαφή απάντηση. Οι δύο ηγέτες της συμμαχίας Σερβικό Κίνημα για την Ανανέωση (SPO) και Νέα Σερβία (NS) Βουκ Ντράσκοβιτς και Βελιμίρ Ιλιτς δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν για μία συμμαχία με το DSS, το DS και το G17-Συν. Οπως δήλωσε ο Ντράσκοβιτς, τα δύο κόμματα υποστηρίζουν τη «μεταρρυθμιστική οδό» (δηλαδή το νεοφιλελευθερισμό) στη Σερβία, πράγμα που αποκλείει τη συνεργασία με το SRS και το SPS.

Παράλληλα, οι πιέσεις από το εξωτερικό (που προηγήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας) συνεχίστηκαν. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι επιθυμεί να σχηματιστεί σύντομα «φιλοευρωπαϊκή» κυβέρνηση και μάλιστα απηύθυνε έκκληση στα «δημοκρατικά κόμματα» να συνασπιστούν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει τις «μεταρρυθμίσεις»... Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε με τη σειρά της ότι «δεν εξεπλάγη» από τα αποτελέσματα και πρόσθεσε επίσης «έχουμε συνηθίσει να έχουμε προβλήματα με το Βελιγράδι.. παρά την επιτυχία τους, (οι Σέσελι και Μιλόσεβιτς) θα παραμείνουν στη φυλακή».

Πλέον, το σενάριο που κερδίζει έδαφος (γιατί προωθείται από τη Δύση, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις) είναι η δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού από τα 4 «μεταρρυθμιστικά κόμματα». Συνασπισμός που πάντως θα είναι αρκετά αδύναμος και δε θα διαθέτει τα 2/3 των εδρών που απαιτούνται για συνταγματικές αλλαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ