ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ
Ο Κ. Σημίτης «θολώνει» το τοπίο

Με ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που ξεπερνά κατά πολύ τα χρονικά όρια των σεναρίων που ο... ίδιος προκάλεσε και τροφοδοτεί περί τη διαδοχή του, απάντησε χτες ο Κ. Σημίτης, καθιστώντας ακόμα πιο θολό το τοπίο όσον αφορά το είδος των «πρωτοβουλιών» και το χρόνο που προτίθεται να τις λάβει.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός - και ενώ η συζήτηση περί «διαρχίας» του με τον Γ. Παπανδρέου ή των «καθαρών λύσεων» που συνιστούν επιλογή παραίτησης και από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και από πρωθυπουργός - μετά τη συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» και τη συνάντησή του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, διαμήνυσε (διά του κυβερνητικού εκπροσώπου) ότι οι αναμενόμενες κινήσεις του δεν πρόκειται να γίνουν την επομένη των εορτών καθώς το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητές του φαίνεται να έχει «βάθος χρόνου» που φτάνει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Φλεβάρη. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Κ. Σημίτης εξήγγειλε ότι θα θέσει προς έγκριση στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα ενόψει των εκλογών... Προηγουμένως θα υπάρξει Υπουργικό Συμβούλιο (8/1), επίσκεψη στα Τέμπη (12/1), συνάντηση με υποψήφιους βουλευτές (13/1), περιοδείες σε Κρήτη (15-16/1) και Θεσσαλία (23/1)...

Παράλληλα, αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο Κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που είχε προγραμματίσει για τη Γερμανία, αλλά και αν θα μεταβεί στις 9 και 10 του Γενάρη στο Παρίσι, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει δεκτή η σχετική πρόσκληση του Ζακ Σιράκ.

Αυτό το θολό τοπίο δίνει συνεπώς τροφή για ένταση των σεναρίων περί τη διαδοχή και την ενδεχόμενη μετακίνηση του Κ. Σημίτη σε ευρωπαϊκό αξίωμα. Μεταξύ των πολλών δηλώσεων που έγιναν και χτες από πλήθος στελεχών (Γιαννίτσης, Γείτονας, Σηφουνάκης κ.ά.) και που ήρθαν να προστεθούν σε επίσης πλήθος δηλώσεων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο (Ρέππας, Βενιζέλος, Μαγκριώτης κ.ά.), υπήρξε και η παρέμβαση της Α. Διαμαντοπούλου.

Η επίτροπος υποστήριξε (ρ/σ «Φλας») πως «η αποδοχή του πρωθυπουργού στην Ευρώπη ξεπερνά κατά πολύ το σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ», ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή του προέδρου της Κομισιόν ακόμα και εντός Μάρτη και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση για το αν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ο Κ. Σημίτης...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός και ανησυχία

Η ανυπαρξία διαφορετικής πολιτικής από αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η δρομολογημένη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία ΠΑΣΟΚ, προκαλεί αμηχανία και ανησυχία στη ΝΔ.

Πίσω από τη δήθεν αδιάφορη στάση για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει η στρατηγική του κόμματος, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς μια «κίνηση» σε επίπεδο προσώπων - διαχειριστών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι αρκετή να κλονίσει τις μέχρι πρότινος «βεβαιότητες» για τη «νίκη» στις επικείμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαία η εντύπωση πως «τρέχουν πίσω» από τις εξελίξεις που δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος σε δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικά κόλπα» που δεν μπορούν να ανατρέψουν το προβάδισμα της ΝΔ στα γκάλοπ, ενώ επαναλαμβάνουν το επιχείρημα της «συνυπευθυνότητας» του Γ. Παπανδρέου στην κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα όμως καταγγέλλουν παρέμβαση «εξωθεσμικών παραγόντων» της διαπλοκής που έχει στόχο την κατασκευή «μεσσία».

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η ηγεσία της ΝΔ θα εντείνει τη δημαγωγία ενισχύοντας το «φιλολαϊκό προφίλ», αλλά και την επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινήσεις που αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, είναι η επιτάχυνση του προγράμματος περιοδειών των στελεχών, αρχής γενομένης από την περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στο Ναύπλιο στις 4 Γενάρη. Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί το Δημοτικό Γηροκομείο Πειραιά... Επίσης προγραμματίζεται η ανακοίνωση του προγράμματος Υγείας του κόμματος μέχρι το τέλος Γενάρη, ενώ στο ίδιο διάστημα θα έχουν συγκληθεί τα πολιτικά και κοινωνικά συμβούλια για τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος που θα προτείνουν, ώστε το αργότερο μέχρι τις αρχές Φλεβάρη να έχουν κλείσει οι συνδυασμοί της ΝΔ.

«Οσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας, αποδοχή της επερχόμενης ήττας. Είναι άτακτη εγκατάλειψη του βυθιζόμενου πλοίου», ανέφερε σε χτεσινή του δήλωση ο Μ. Εβερτ, προχωρώντας όμως σε ευθεία αναφορά για παρέμβαση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στις εξελίξεις. «Στήνεται από συγκεκριμένους διαπλεκόμενους εργολάβους και προμηθευτές του Δημοσίου και γνωστούς εξωθεσμικούς παράγοντες φαρσοκωμωδία στην πλάτη του ελληνικού λαού με αλλαγή των ρόλων. Κατασκευάζεται "στημένος σωτήρας"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

«Τα όσα συμβαίνουν, τα όσα σχεδιάζονται από την άρχουσα ομάδα της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα, είναι πολιτικά κόλπα που δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματά τους», σημείωσε σε δήλωσή του ο Δ. Σιούφας, επισημαίνοντας ότι «η στρατηγική της ΝΔ παραμένει σταθερή και δε μεταβάλλεται». Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή σκηνικού με τον Γ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής και αλλαγή στελεχών και όχι απλή αλλαγή ονομάτων», αδυνατώντας όμως να αποκρύψει ότι η «αλλαγή» που επαγγέλλεται η ΝΔ είναι ακριβώς αλλαγή ονομάτων και προσώπων και όχι αλλαγή πολιτικής...

Σε επίπεδο «επικοινωνιακού» χειρισμού των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΝΔ μελετά, μεταξύ άλλων, την επίσπευση των πρωτοβουλιών για την επιστροφή των «πρώην» (Αβραμόπουλος, Ανδριανόπουλος, Κάκαλος, Μάνος ίσως και Σαμαράς), υπό την πίεση των «πληροφοριών» που τους θέλουν όλους να έχουν ήδη «συνομιλίες» και επαφές με τον Γ. Παπανδρέου.

Ατροφικό το δεκανίκι

Μετά από επαφές και μαραθώνιες διαβουλεύσεις γεννήθηκε, κάπου στη Χαριλάου, ένα νέο σχήμα - φάντασμα, η αυτοαποκαλούμενη «κεντροαριστερή στήριξη».

Χαρές και πανηγύρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια και απόκτησαν ένα ακόμη ατροφικό δεκανίκι.

Από κοντά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αφιερώνοντας μέχρι 4στηλα για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός. Ενα γεγονός χωρίς πολιτική βαρύτητα.

159 «προσωπικότητες...». Στελέχη της διασπασμένης ΑΕΚΑ (που συνεδριάζουν σε τηλεφωνικό θάλαμο), χαμηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι που πέρασαν κάποτε ευκαιριακά από το χώρο της Αριστεράς υπέγραψαν μια διακήρυξη για μια «προοδευτική διακυβέρνηση».

Βγήκαν στον αέρα καλώντας το λαό της Αριστεράς για συμπαράταξη στο πλευρό του «εκσυγχρονιστή - σοσιαλιστή...» Σημίτη.

Ολοι τους καρεκλοκένταυροι. Ψευτο-ιδεολόγοι χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και πολιτική προίκα. Περιφερόμενοι αεριτζήδες, μια και οι περισσότεροι συντηρούνται χρόνια τώρα από τον κρατικό κουρβανά.

Ομως πέφτουν έξω στους υπολογισμούς. Ο ανένταχτος αριστερός, ο προοδευτικός, αλλά και ο συνεπής δημοκράτης γνωρίζουν από την καλή την πολιτική τους διαδρομή και θα τους ανταμείψουν στην κάλπη όποτε και αν εμφανιστούν.

Διανύουμε μια έντονη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, φορτωμένη με πακέτα παροχών και υποσχέσεις με πολλά «ΘΑ». Ενα παμπάλαιο πολιτικό παραμύθι αρκετά γνώριμο στο λαό. Οι δυο μονομάχοι κονταροχτυπιούνται φραστικά στην εκλογική αρένα για το ποιος θα πάρει το πάπλωμα της εξουσίας.

Η οκτάχρονη «σοσιαλιστική...» κυβέρνηση Σημίτη με την αντιλαϊκή της πολιτική έσυρε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Βουτηγμένη στη διαπλοκή και την κρατική διαφθορά, που καθημερινά τα σκάνδαλα πληθαίνουν, έφεραν τον τόπο στο χάος. Ανεργία, ακρίβεια τσακίζουν τα λαϊκά στρώματα. Υποβαθμισμένη Υγεία, μια και το ΕΣΥ ψυχορραγεί. Παιδεία χωρίς καμιά θετική προοπτική. Το Ασφαλιστικό καρκινοβατεί στα συρτάρια της ΕΕ. Ο αγροτικός πληθυσμός σε απόγνωση. Ο μικρομεσαίος σε μαρασμό και ο μικροσυνταξιούχος ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ολα αυτά συνθέτουν τη θολή εικόνα της κυβέρνησης.

Η ΝΔ πιστή στο ιδεολογικό της υπόβαθρο και τη συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική της οραματίζεται και υπόσχεται ότι θα είναι καλύτερος και έντιμος διαχειριστής του συστήματος.

Και οι δυο υπογράφουν και χειροκροτούν τις πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ και ΟΝΕ, κοφτερά εργαλεία του καπιταλιστικού συστήματος και της νέας τάξης πραγμάτων.

Από την άλλη όχθη στέκει αμετακίνητο, αταλάντευτο, ασυμβίβαστο και αδιαπραγμάτευτο το ΚΚΕ. Ο κορμός της Αριστεράς. Το κόμμα που δείχνει μια άλλη πολιτική. Αντίσταση, αντεπίθεση και συνεχή αγώνα για να κατέβει ο πήχης των δύο μονομάχων.

Στην αναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι εφαρμόζουν, στηρίζουν ή υπόσχονται να συνεχίσουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική δίνοντας τη μάχη για ένα ισχυρό ΚΚΕ στο νέο Κοινοβούλιο.

Είναι η μόνη ελπίδα που απέμεινε σ' αυτόν τον καταπιεσμένο αλλά περήφανο λαό.


Μπάμπης ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ