ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΥΕ
Πρώτη εκδήλωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης

Υποδεχόμαστε τους αθλητές της Ειρηνοδρομίας στο «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» Χαϊδαρίου, την Κυριακή 11 Γενάρη 2004, στις 6.30 το απόγευμα

Με τη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης της Ολυμπιάδας Ειρήνης στην Αθήνα, θα «υποδεχτεί» το νέο χρόνο η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Συγκεκριμένα η ΠΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και τις Επιτροπές Ειρήνης, στην εκδήλωση υποδοχής των αθλητών της Ειρηνοδρομίας, στο «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» του Χαϊδαρίου την Κυριακή 11 Γενάρη 2004 στις 6.30 μ.μ. Οι ειρηνοδρόμοι αθλητές θα ξεκινήσουν στις 10 Γενάρη από τους Δελφούς προς την Ολυμπία και θα τερματίσουν στην Αθήνα, αφού πρώτα περάσουν από μια σειρά πόλεις, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την πρώτη εκδήλωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

Στην ανακοίνωση κάλεσμά της, η ΠΕΔΥΕ υπογραμμίζει: «Το 2003 φεύγει, αφήνοντας βαριά τη σκιά του. Ενας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος - πόλεμος κατά του Ιράκ - η ένταση της τρομοκρατικής επίθεσης σκιάζουν το διεθνή ορίζοντα. Φως, ελπίδα κι απαντοχή, η ένταση της πάλης των λαών, η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Η Ελλάδα, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη "θερμή γραμμή" νέων επεμβάσεων που προοιωνίζονταν οι ωμές απειλές των ιμπεριαλιστών σε βάρος χωρών της Βόρειας Αφρικής. Πρόσχημα - και σ' αυτή την περίπτωση - η "τρομοκρατία"».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της, η ΠΕΔΥΕ επισημαίνει: «Η ολυμπιακή προετοιμασία βρίσκεται στο φόρτε της. Φορτώνει τεράστια οικονομικά βάρη στο λαό και για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα αξιοποιείται - με πρόσχημα την "ασφάλεια" - σαν πολιορκητικός κριός στην άλωση των δικαιωμάτων - κατακτήσεων των εργαζομένων, των λαϊκών ελευθεριών. Η άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και των αγώνων του 2004, αναιρεί στην πράξη την αξία του αθλητισμού σαν μέσο ανάπτυξης του ανθρώπου και σαν γέφυρα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών. Η "Ολυμπιακή εκεχειρία", χρησιμοποιείται σαν στάχτη στα μάτια των λαών για να καλύψει το δολοφονικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού».

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης, τονίζεται στο κείμενο της ΠΕΔΥΕ, «αποτελεί πρωτοβουλία των ΕΕΔΥΕ και Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Είναι η απάντηση - μέσα από ένα σύνολο πολιτικών, αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, του φιλειρηνικού κινήματος. Μέσα από τις εκδηλώσεις επιδιώκεται η ανάδειξη του απάνθρωπης δράσης του, η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Στη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης έχουν θέση όλοι όσοι, δεν αποδέχονται και δε συμφωνούν με την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων". Η ΠΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης σε τόπους δουλιάς σε δήμους - συνοικίες, καλούνται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης, στην υλοποίηση των στόχων της. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές προωθούνται οι αποφάσεις της 12ης Συνδιάσκεψης της ΠΕΔΥΕ, του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, σύμφωνα με όσα συγκεκριμενοποίησε στις 19 Δεκέμβρη το Παναθηναϊκό Συμβούλιο της ΠΕΔΥΕ».

Αλλες φιλειρηνικές δραστηριότητες

Παράλληλα η ΠΕΔΥΕ, θα «ανοίξει» το νέο χρόνο το 2004 με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Ετσι με την παρουσία των επιτροπών ειρήνης, απ' όλους τους δήμους της περιοχής της Αθήνας, τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου και τις κλαδικές Επιτροπές Ειρήνης, στα γραφεία της Επιτροπής στην οδό Θεμιστοκλέους 56, θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Παρασκευή 2 Γενάρη στις 8 μ.μ πρωτοχρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση.
  • Την Τετάρτη 14 Γενάρη στις 8 μ.μ η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Εξάλλου η ΠΕΔΥΕ, γνωστοποιεί ότι θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Γενάρη το «Παζάρι Ειρήνης», όπου μια μεγάλη συλλογή από δώρα σε προσιτές τιμές τίθενται στη διάθεση των φίλων της Ειρήνης.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν την επίκαιρη προεκλογική κωμωδία «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένη Χαβιαρά στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» το Σάββατο 3 Γενάρη και ώρα 6 μ.μ.

Η ΕΕΔΥΕ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει εξασφαλίσει μειωμένο εισιτήριο στην τιμή των 13 ευρώ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Γιάννης Μόρτζος, Θάνος Καλλιώρας. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γ. Μόρτζος και τα σκηνικά ο Φ. Πατρικαλάκης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να προμηθευτούν εισιτήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48) ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210.3844.853.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής και όξυνση των αντιθέσεων

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το ψήφισμα για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσε τα εξής:

«Το Συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών δεν πρωτοτύπησε σε σύγκριση με προηγούμενα ως προς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αποφάσεών του. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τη σύμπνοια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ με το κείμενο που υιοθετήθηκε για τις διατλαντικές θέσεις, την παραπέρα επεξεργασία της επιθετικής πολιτικής "ασφάλειας" με το δεύτερο, βελτιωμένο και επαυξημένο σε σχέση με αυτό της Θεσσαλονίκης, έγγραφο Σολάνα, την ετοιμότητα να στείλουν "ευρωστρατό" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Για πολλοστή φορά συγχαίρουν την τουρκική κυβέρνηση για τις "μεταρρυθμίσεις" της, ενώ επαναλαμβάνουν το ευχολόγιο για λύση του Κυπριακού, χωρίς να τολμούν να κλείσουν την πόρτα της ένταξης για την Τουρκία σε αντίθετη περίπτωση.

Σημειώνουμε ακόμα την ένταση της επίθεσης κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, την κοινή διαχείριση των συνόρων, την επιβεβαίωση και εξειδίκευση της απόφασης της Θεσσαλονίκης για εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια. Στον οικονομικό τομέα, επιβεβαιώνουν τα δώρα τους στα μονοπώλια μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων, ενώ υπόσχονται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εντατικοποίηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, αύξηση "προσαρμοστικότητας" επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μολονότι ψελλίζει κάποιες επιφυλάξεις για τα βιομετρικά στοιχεία, επικροτεί πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου και φτάνει στο σημείο να εκφράζει λύπη για τη μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του "ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης" από τα περισσότερα κράτη - μέλη! Για τους λόγους αυτούς το καταψηφίσαμε».

Σε σχέση με την αποτυχία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη νέα «συνταγματική» συνθήκη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης τόνισε:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το ψήφισμα επειδή, αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να θρηνήσουν για την αποτυχία της Διακυβερνητικής για το "Ευρωσύνταγμα". Μολονότι η αποτυχία ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα εσωτερικών αντιθέσεων για το μοίρασμα της εξουσίας, αντικειμενικά δίνει νέες δυνατότητες για παραπέρα ανάπτυξη των λαϊκών αντιδράσεων σε όλη την ΕΕ ενάντια στο τερατούργημα της νέας Συνθήκης.

Κατά τα άλλα η Διακυβερνητική Σύνοδος των Βρυξελλών επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η συζήτηση είναι μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα, αφού κανείς τους δεν αμφισβήτησε ούτε τη θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, ούτε την ανάδειξη της ΕΕ σε δεύτερο χωροφύλακα στο πλευρό των ΗΠΑ, ούτε το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ