ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οδηγείται στον αφανισμό

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη

«Την υποκρισία και τον κυνισμό της ΕΕ που βρίσκονται στο απόγειό τους, στο όνομα μιας ανάλγητης αντικαπνικής επέλασης», κατήγγειλε για μια ακόμη φορά ο Γ. Πατάκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση Ντολ, η οποία προτείνει την περικοπή κατά 3% των κοινοτικών επιδοτήσεων για τους καπνοκαλλιεργητές το νέος έτος.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατάκης δήλωσε: «Καταψηφίσαμε την έκθεση Ντολ για την αφαίρεση 3% από την επιδότηση του ακατέργαστου καπνού το 2004, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κοινοτικό ταμείο καπνού, γιατί η παρακράτηση αυτή θα μειώσει ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα των φτωχών καπνοπαραγωγών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει τις "έρευνες" για αναπροσανατολισμό των καπνοκαλλιεργητών σε άλλες καλλιέργειες ή επαγγέλματα. Εν ολίγοις, ζητάνε από τους καπνοπαραγωγούς και να ξεκληριστούν και να πληρώσουν και από πάνω για αυτό!»

Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «η πρόταση για το κοινοτικό ταμείο καπνού βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού, που στόχο έχει τη συρρίκνωση μέχρι αφανισμού της καπνοκαλλιέργειας. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι ολέθριο για τους καπνοπαραγωγούς χωρών όπως η Ελλάδα, επειδή οι καλλιεργούμενες με καπνό εκτάσεις δεν επιδέχονται εναλλακτικές καλλιέργειες, αφού βρίσκονται κυρίως σε ορεινές, άγονες περιοχές, αποτελώντας σχεδόν μοναδική δυνατότητα απασχόλησης και επιβίωσης για τους κατοίκους τους.

Το 2005, οπότε θα ισχύσει η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στο ταμείο θα είναι τεράστια και θα χρησιμοποιηθούν για να παραπλανήσουν τους καπνοπαραγωγούς και να τους ξεκληρίσουν... με δικά τους έξοδα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι αμερικανικές πολυεθνικές καπνού, οι οποίες προμηθεύουν το 70% του καπνού που καταναλώνει η ΕΕ.

Η υποκρισία και ο κυνισμός της ΕΕ βρίσκονται στο απόγειό τους, στο όνομα μιας ανάλγητης αντικαπνικής επέλασης και όχι υπεύθυνης αντικαπνιστικής εκστρατείας, που είναι μόνο λόγια και προπέτασμα... καπνού».

ΟΒΣΑ
«Οχι» στον ξεριζωμό από το Γκάζι

Ψήφισμα της τελευταίας αγωνιστικής συγκέντρωσης της ΟΒΣΑ υπέρ του αγώνα επιβίωσης των επαγγελματοβιοτεχνών στο Γκάζι

Σε δεινή θέση βρίσκονται δεκάδες βιοτέχνες στο Γκάζι, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην «ανάπλαση» της περιοχής. Τα σχέδια προχωρούν γρήγορα, αφού όμως προηγήθηκαν κάποιες εξαιρέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα ακίνητα σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα να αποκτήσουν προνομιακή θέση ακριβώς μπροστά στο χώρο «ανάπλασης». Φυσικά, η αξία αυτών των ακινήτων θα πολλαπλασιαστεί και δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων και των ΕΒΕ της περιοχής, γνωστοί επιχειρηματίες έσπευσαν να τα αγοράσουν παρά το γεγονός ότι το θέμα της «ανάπλασης» ήταν επίφοβο για οποιαδήποτε τέτοια επένδυση!

Οι επαγγελματίες στην περιοχή δίνουν ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης και έχουν βρει στο πλευρό τους τόσο το ΚΚΕ όσο και συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ που αρνούνται να δεχτούν σαν τετελεσμένη την κυβερνητική πολιτική εναντίον των μικρών επιχειρήσεων.

Στην τελευταία μεγάλη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τον Δεκέμβρη, οι συγκεντρωμένοι στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, κατέθεσαν στη Βουλή ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Στο ψήφισμα αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια εκδίωξης των Βιοτεχνών από την περιοχή του "Γκαζιού", που, αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στο κλείσιμο και στην καταστροφή δεκάδες βιοτεχνίες με εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η δήθεν ανάπλαση που προωθούν εδώ και χρόνια κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων, πραγματικό στόχο έχει να εξασφαλίσει την αύξηση της αξίας της γης που έχει περάσει, τα τελευταία χρόνια, στα χέρια λίγων μεγάλων οικονομικών παραγόντων».

Οσο για τη δυνατότητα παραμονής των βιοτεχνιών στο Γκάζι, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «οι περισσότερες βιοτεχνίες στην περιοχή του "Γκαζιού" είναι χαμηλής όχλησης και θα μπορούσε η ανάπλαση να συνδυαστεί με την ύπαρξη και τη λειτουργίας τους».

Σε κάθε περίπτωση, οι ΕΒΕ της Αθήνας απαιτούν «η όποια ανάπλαση να παίρνει υπόψη της και να εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των βιοτεχνών της περιοχής και σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης να δοθούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις, που θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά έξοδα μεταφοράς - μετεγκατάστασης και θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις απαλλοτριωμένες περιουσίες και όχι τα ψίχουλα που δηλώνεται μέχρι σήμερα ότι θα δοθούν».

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Νέες κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων κατέρχονται οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές των ημερών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ). Οπως είπαν, οι εκπρόσωποι της ΠΟΓΕΔΥ η ευθύνη για την έναρξη των νέων κινητοποιήσεων βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας που «όχι μόνο δεν επέλεξαν το διάλογο για να επιλύσουν τα δίκαια και χρόνια αιτήματά μας, αλλά ποινικοποίησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στέλνοντας δύο φορές την ΠΟΓΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία στα δικαστήρια, όπου κρίθηκαν παράνομες».

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, η απόφαση για την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές, πάρθηκε έπειτα από τις «εκκλήσεις των παραγωγικών τάξεων, αγροτών και καταναλωτών», για να δοθεί μια ακόμη φορά το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος πάνω στα προβλήματα του κλάδου, αλλά και για να «καταδείξουμε στην κοινή γνώμη ότι δεν εκμεταλλευόμαστε χρονικά το κρίσιμο και ιδιαίτερα θεσμικό ρόλο των γεωτεχνικών στην παραγωγική διαδικασία».

Τα χρόνια αιτήματα των γεωτεχνικών, μεταξύ άλλων, είναι: Η αύξηση των βασικών μισθών, η χορήγηση επιδόματος γεωτεχνικής ευθύνης, επέκταση του καθεστώτος για τα Βαρέα Ανθυγιεινά επαγγέλματα στους Κτηνιάτρους, πρόσληψη μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ